fbpx
ISH 2021

Uponor vernieuwt perskoppeling

Leidingsysteemfabrikant Uponor heeft met een nieuwe persfitting voor metaal en kunststof leidingsystemen. S-Press Plus vervangt op termijn de bestaande S-Press en PPSU-koppeling.

De Duitse leidingfabrikant presenteerde haar nieuwe persfitting voor drinkwater en CV op de ISH in Frankfurt. Op de VSK is de Nederlandse introductie. De koppeling is deze maand al in de maten 16 tot en met 32 mm leverbaar via de groothandel. De koppeling kan gebruikt worden voor de bestaande meerlagenbuizen MLC en Uni Pipe Plus van Uponor. De leidingsysteemfabrikant wordt in ons land vertegenwoordigd door Nathan Systems.

Belasting

De metalen fitting is gemaakt van ontzinkingsbestendig messing, de kunststof variant van PPSU, in combinatie met roestvrijstalen pershulzen. De nieuwe combinatie kan nog zwaarder worden belast en hebben een hoge weerstand tegen corrosieve stoffen in beton, wanneer de fitting is ingestort.

Folie als persindicator

De pershulzen hebben een nieuwe aanslagring, die de persbek beter begeleidt. Zichtvensters zorgen ervoor dat de monteur de insteekdiepte kan controleren. De fitting heeft een nieuwe persindicator, die het mogelijk maakt om te checken of de verbinding wel of niet geperst is. Dat gebeurt met een folie die pas verwijderbaar is nadat de fitting is geperst. Op deze folie is bovendien een kleurcodering aangebracht met de maataanduiding. De kleur correspondeert met het persbekken. De koppelingen kunnen worden verwerkt zonder vooraf te ontbramen of te kalibereren: knippen, invoegen, persen.

QR-code voor documentatie

De fitting heeft ook een QR-code; via een scan kan de monteur dan beschikken over montagehandleidingen, werkinstructies, maar ook een database voor projectdocumentatie en toegang tot een online bestellijstmodule.

Meer fittingnieuws

Net als andere fabrikanten heeft ook Uponor de doorstroming verbeterd. De nieuwe fitting heeft tot 60 procent betere doorstroming dan de voorganger, claimt de fabrikant. Dit betekent dat er minder drukverlies optreedt in de leidingen.

Uponor is niet de enige die met een nieuwe persfitting op de markt komt. Wavin heeft een opvolger voor de Tigris-fitting, met akoestische lekcontrole. Viega kwam op de vorige editie van de ISH al met universeel systeem voor drinkwater, cv én gas: Smartpress.

7 reacties op “Uponor vernieuwt perskoppeling

 1. Eolffers schreef:

  oud nieuws wist ik al van uponor
  Hebben ze al laten zien op een foto,s

 2. Arjan van der leede schreef:

  Uponor is er niet beter op geworden ik wordt gek van de los latende hulzen die je slecht terug krijgt gedrukt ook heb ik heel af en toe een mis peer er tussen zitten goed geperst met uponor gereedschap maar toch lek .

  Klaar met uponor dus

  • Arsene schreef:

   Het was mooi om mee te werken, met die afbrokkelende ringen. Daarom werkte ik met uponor. Nu breken de ringen niet meer van de fitting. Ik kan nu evengoed met begetube werken, dat is goedkoper, even degelijk, en bijna overal te vinden. Ik heb nu spijt dat ik een ganse koffer uponor bekken gekocht heb.

 3. Twan schreef:

  Was het geen idee om alle maten slangen en buizen te standaardiseren op buiten en binnen diameter .
  Nu is het lastig ,je moet bij uitbreiding of reparatie steeds eerst maar een onderzoeken welke buis of slang is toegepast .
  En steeds een vachtwagen bekken bij je hebben.

 4. Johnny schreef:

  Kan ik zo’n uponor perskoppeling gewoon op metaal.persen?

 5. Bert schreef:

  Heb al meerdere keren last dat de binnenmantel loslaat en de doorstroom belemmert. Ook op de rechte stukken. Is dat gewoonlijk of zit er garantie op de leiding? Voor mij geen uponor meer

 6. HK schreef:

  Hoe zit het nu precies met Uponor kwaliteit? Als ik de reacties hierboven lees dan heb je de neiging voor een ander merk te gaan. Is viga of henco beter?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.