fbpx
Nieuws

Vaart achter warmtepomp-opleidingen

De installatiebranche en overheid hebben met elkaar afgesproken de komende vijf jaar 6.000 monteurs op te leiden die warmtepompen gaan plaatsen en onderhouden. Vandaag is de eerste van in totaal zeven op de warmtepomp gerichte praktijklokalen geopend in Groningen.

De lokalen zijn gevolg van afspraken tussen installateurskoepel Uneto-VNI en minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Wiebes en Uneto-VNI-voorzitter Doekle Terpstra ondertekenden vandaag een Grean Deal Warmtepompen, die de energietransitie zou moeten versnellen.

Het nieuws rond deze warmtepompcursussen is niet zo heel vers. Al in maart liet Nico van Leeuwen, projectleider bij ROVC in Ede, aan Installatie.nl weten dat Uneto-VNI, Gasunie en Enpuls dit plan hadden uitgewerkt en dat Installatiewerk Nederland en ROVC de cursussen zouden gaan aanbieden. De praktijklokalen komen naast Groningen in Amersfoort, Bergen op Zoom, Didam, Dordrecht, Hoofddorp en Roermond.

Een van de zeven

Opleidingen staan centraal in de Green Deal Warmtepompen. De 6.000 nieuwe warmtepompmonteurs, en dat kunnen ook bijgeschoolde installatiemonteurs zijn, gaan zich bekwamen in het adviseren over duurzame warmtetechniek én in het plaatsen en onderhouden van onder meer (hybride) warmtepompen. Ook zonneboilers en biobrandstof krijgen een plaats in het uitgebreide opleidingsprogramma, dat zoveel mogelijk aansluit op bestaande kwaliteitsregelingen. Het praktijklokaal voor warmtetechniek dat vandaag is geopend in het Groningse Alfa-college is er één van in totaal zeven. De andere lokalen worden, verspreid over het land, nog dit jaar in gebruik genomen. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft diverse typen warmtepompen beschikbaar gesteld voor de praktijklocaties. Wiebes heeft hier 300.000 euro voor uitgetrokken.

De ondertekenaars van de Green Deal.

De 6.000 nieuwe warmtepompmonteurs gaan zich bekwamen in het adviseren over duurzame warmtetechniek én in het plaatsen en onderhouden van onder meer (hybride) warmtepompen. Ook zonneboilers en biobrandstof krijgen een plaats in het uitgebreide opleidingsprogramma, dat zoveel mogelijk aansluit op bestaande kwaliteitsregelingen. De leerlijn warmtepompen, zoals ROVC en Installatiewerk aan gaan bieden, bestaat uit warmtepompopleidingen op het gebied van advies, toepassing, installatie, inregelen, servicen en een F-gassen opleiding. Ook komt er en opleiding voor het werken met hybride systemen. Overzicht hiervan, plus data en kosten vindt u hier.

Toenemende vraag

Bij het verwarmen van woningen en andere gebouwen zal duurzaam opgewekte energie de plaats innemen van aardgas. Installatiebedrijven krijgen steeds vaker vragen over duurzame verwarmingssystemen. Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI: ‘Als sector kunnen en willen wij een bijdrage leveren aan de verbouwing van Nederland. Met deze Green Deal helpen wij installateurs om de sprong voorwaarts te maken. Dat is niet alleen belangrijk, maar ook noodzakelijk. Het aantal cv-installaties gaat afnemen. Duurzame techniek is onmisbaar en de installatiebranche ook.’ De partijen die de Green Deal hebben ondertekend, roepen monteurs in de installatiebranche op om de opleiding voor warmtepompmonteur zo snel mogelijk te gaan volgen.

Ook steun fabrikanten

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat: ‘Met deze afspraak brengen we de CO2-uitstoot omlaag én versterken we onze innovatieve economie. Dat levert de komende jaren veel banen op. Met deze duurzame techniek verbeteren we bovendien onze exportpositie.’ De overheid maakt de overstap naar warmtepompen en andere duurzame technieken nog aantrekkelijker voor consumenten en bedrijven met behulp van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De Green Deal Warmtepompen is een breed gedragen initiatief. Behalve het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en installatiekoepel Uneto-VNI ondertekenen de provincie Zuid-Holland, Opleidingsfonds OTIB, Opleidingsbedrijf Installatiewerk Nederland, Gasunie, Dutch Heat Pump Association, BodemenergieNL, brancheorganisatie voor koudetechniek NVKL, de verenigingen van leveranciers van biomassa-ketels en pelletkachels, de haarden- en kachelbranche, NVDE en Enpuls de afspraken.

Bekijk hier een videoverslag van de ondertekening

16 reacties op “Vaart achter warmtepomp-opleidingen

 1. Richard schreef:

  Waarom zijn dit soort opleidingen altijd op plaatsen waar niemand komt? Of uberhaupt wil komen?

  Doe het centraal ergens in Utrecht of zo
  We can meet halfway

  Gedoemd lojaal om leeg te blijven

 2. Er worden diverse warmtepompen van verschillende fabrikanten opgesteld. Er wordt nergens gesproken over welke fabrikanten?! Ook hebben wij van EnergySave nog geen vraag gehad om warmtepompen ter beschikking te stellen. Wij hadden deze graag aangeboden aan alle 7 te openen locaties. Zo hadden alle 6000 toekomstige Warmtepompinstallateurs de mogelijkheid gekregen om aan een betrouwbare, bedrijfszekere en prijstechnisch zeer interessante warmtepomp te kunnen werken.

 3. Be schreef:

  hr. Richard mooie opmerking hoor …..plaatsen waar niemand komt? of überhaupt wil komen….Toevallig is Groningen nu eens de eerste van 7 op dit gebied die zo’n opleiding kan aanbieden. In Groningen weten ze als geen ander hoe belangrijk het is om de aardgasconsumptie zo gauw als mogelijk te verminderen

 4. Pieter schreef:

  Wanneer in Rotterdam of regio Rotterdam en hoe zit het met de kosten ? En hoe zit het met oude huizen en warmtenetten , waterstofgas en biogas

 5. Eddy Buiting schreef:

  Groningen, Didam, Dordrecht en Ede, worden hier genoemd: https://www.installatie.nl/nieuws/run-op-warmtepompcursussen/
  Goed nieuws voor Richard, die hoeft niet naar Groningen 😉

 6. John schreef:

  Ik ga er vanuit dat deze monteur ook leert om geen gaten in de RGA te boren om te meten, maar het daarvoor bestemde meetpunt te gebruiken.

 7. Rob schreef:

  Het klinkt allemaal wel mooi maar gaan deze toekomstige monteurs vandaan komen. In de branches waar toch al een structueel te kort is en daar het probleem nog groter maken. Volgens mij moet de energie transitie op een iets langzamer tempo ingevoerd worden.Vanaf de lagere school en voortgezet onderwijs zal de jeugd enthousiast gemaakt moeten worden voor het vak. Dat moet dan op termijn voldoende mbo’ers opleveren. Maar dat kost tijd. Het zelfde met de energie transistie. Dat kost ook tijd. Ik denk dat we de dingen te snel doorvoeren

 8. Ewout Muntz schreef:

  Ik ga in Leeuwarden wonen. Ben 60 jr en heb 25 jr les gegeven in installatietechniek. De laatste 15 jr ook mijn adviesbureau in duurzame energie vormgegeven . Lijkt me leuk om een bijdrage te leveren aan het opleiden van deze doelgroep. Wie is het aanspreekpunt

 9. Denis Hatenboer schreef:

  Ik ben benieuwd wat z’on cursus gaat kosten ? Denis Hatenboer Benelux Koeling

 10. Het bedrijf Inexeon uit Wijchen komt met 10 stuks warmtepompen op de locatie van de klant om daar een warmtepomptraining voor monteurs te verzorgen.
  Lesgelden worden ook nog vergoed door het OTIB.

  http://Www.inexeon.com

 11. Jos schreef:

  Beseft nou niemand dat dit financieel onhaalbaar is installatie kosten 7000 euries voor een gemiddelde woning want vaak zal er ook geïsoleerd moeten worden grotere radiatoren omdat er lage temperatuur gestookt moet worden onderhoud duurder dan hr ketel .
  Terugverdiend tijd 20 jaar maar dan heb ondertussen al velen onderhoud kosten gehad inclusief waarschijnlijk een nieuwe ketel de gene die wel goed verdienen zijn de installateurs en bv Nederland mooie BTW opbrengst

 12. Martin Horstink schreef:

  Meer informatie inclusief kosten over deze leerlijn “Pump up the heat” is te vinden op :https://www.uneto-vni.nl/acties/leerlijn-warmtepompen-pump-up-the-heat

 13. Robbert schreef:

  Naar aanleiding van eerder reacties kan ik melden dat er onder ander locaties worden geopend in Dordrecht, Amersfoort, roermond en Didam, dus er is alrijd wel een lokatie in de buurt

 14. Kees schreef:

  Wat heb ik aan een warmtepomp als we gas loos moeten worden en ik geen cv ketel meer kan wisselen. Bij een hybryde systeem dan natuurlijk.

 15. Henk schreef:

  Gemiddel zal je al gauw op een 60.000 a 80.000 euro komen voor eennormale woning. Wie gaat dat betalen. Het is beter te investeren in bv een waterstofnet of danwel een kunstmatig gas. Dat kan centraal worden gemaakt. De kennis van gas is aanwezig. Toestellen hebben slecht kleine aanpassing nodig. Voordelen liggen voor het oprapen.

 16. Arie H schreef:

  Wat een gemiste kans voor Kenteq.
  Altijd de hofleverancier van de installatiebranche geweest.
  Maar je ziet of hoort ze nergens meer.
  Jammer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.