fbpx
Nieuws

Vaillant en AliusEnergy gaan intensiever samenwerken door een pvt-totaaloplossing aan te bieden. Hiervoor levert Vaillant de eigen verwarmingsoplossingen, waaronder warmtepompen, cv-ketels en boilers. AliusEnergy is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en levering van de pvt-panelen, onder de merknaam Volthera. Deze worden al enkele jaren aangeboden in combinatie met de warmtepompen van Vaillant.

Een dubbele dakfunctie

In het concept wordt er geen buitenunit van een lucht/water-warmtepomp geplaatst, maar wordt de thermische wisselaar geïntegreerd met het pv-paneel op het dak. De buitenunit en/of ventilator van een warmtepomp worden hiermee overbodig, wat veel woonruimte scheelt. Daarnaast lopen de leidingen van de warmtepomp niet meer door het hele huis, maar gaan via het dak. Er is ook geen verschil te zien met een gewoon pv-systeem.

Zo krijgt het dak een dubbele functie: zonnewarmte wordt niet alleen maar gebruikt voor stroomopwekking, maar wordt ook ingezet om warmte op te wekken voor verwarming van de woning en tapwater. Doordat warmte van de panelen wordt onttrokken, krijgt de warmtepomp een hoger rendement. Het systeem kan als plug & play-pakket worden geleverd.

Meer informatie in webinars

Meer weten over de techniek van PVT-panelen en warmtepompen. Bekijk op 7 november gratis een webinar hierover. Over de werking van warmtepomppanelen in hybride installaties hier een interessant webinar terug te kijken.

13 reacties op “Vaillant en Volthera samen in warmtepomppanelen

 1. j de jonge schreef:

  Kun je deze installatie ook in bestaande woningen toepassen. Ben aan kijken hoe ik mijn woning energie zuinig kan maken.

  Vr. Gr. J de Jonge

  • Jan schreef:

   Het belangrijkste wat gaat het kosten,de echte uitdaging is toch in de buurt te zitten kw prijs wat een normale cv ketel kost,want dat kan iedereen wel betalen en het moet snel en makkelijk geplaatst kunnen worden,daar lijkt mij meer de uitdaging in te zitten want dan is groen doen veel leuker aan het worden,maar de techniek lijkt me veel op gewoon een zonneboiler maar kan me vergissen,want lijkt me gewoon een zonnecolector en een zonnepaneel in een

   • Ardjan schreef:

    Nee, het is niet gewoon een zonneboiler en zonnepaneel ineen. Het gedeelte wat warmte onttrekt van het zonnepaneel en de buitenlucht, staat in verbinding met een vergelijkbare binnenunit als die van een lucht/water warmtepomp. In plaats van met een buffer/boilervat.
    In tegenstelling tot wat in het artikel vermeld wordt krijgen vooral de zonnepanelen een hoger rendement, aangezien deze veel vaker op een efficiënte temperatuur opwekken.

 2. Willem schreef:

  Volg

 3. Chris schreef:

  Kun je dan ook koelen met deze oplossing?

  • Anouk schreef:

   Zolang de zon op de panelen schijnt, werkt koelen niet met dit systeem, omdat de panelen dan zo warm zijn dat je er geen extra warmte in kwijt kan. Als het ’s nachts echter voldoende afkoelt, kan je ’s nachts de warmte wel via de panelen afgeven en kan je de woning dus koelen.

   Koelen is met dit systeem lastiger dan met een bodembron of een buitenunit, maar het is zeker mogelijk!

 4. Willie schreef:

  Leuke bedacht….maar echt niet de oplossing….simpel gezegd als de zon niet schijnt is de vraag naar warmte het grootste.. en als de zon wel schijnt hebben we meestal de warmte niet overvloed nodig…daarom leuk bedacht maar echt geen totaal oplossing om haalbaar,betaalbaar ,en van het aardgas af te gaan.

  • Tommie schreef:

   Het mooie aan dit systeem is juist dat het ook werkt als de zon niet schijnt. De panelen zijn aan de achterzijde niet geïsoleerd, waardoor er ook als de zon niet schijnt energie aan de buitenlucht kan worden onttrokken. Op die momenten werkt het systeem eigenlijk hetzelfde als de buitenunit van een lucht/water-warmtepomp.

   Er stroomt in de winter bijvoorbeeld water/glycol van -3 graden het dak op, en na een half uur op het dak stroomt de vloeistof met een temperatuur van 0 graden naar de warmtepomp. Die 3 graden verschil, is de energie die de warmtepomp gebruikt om de woning te verwarmen. De warmtepomp maakt vervolgens van die 0 graden een temperatuur die nodig is in de woning, bijvoorbeeld 30 graden voor de vloerverwarming.

   Of het een betaalbare oplossing is om van het aardgas af te gaan, hangt volledig af van de warmtevraag van de woning.

 5. Lbi helmond schreef:

  Beteft een reactie

  Doe eens wat meer ondezoek voordat je antwoord denkt te moeten geven. Je hebt vast de energiebeurs in Den Bosch deze week bezocht daarom kun je niet gehinderd
  door kennis een reactie geven
  Dit soort statische systemen geeft een overvloed aan warmte en electriciteit.
  De Triple Solar M2 360 200 bv geeft 360 Watt per paneel. Met 8 panelen voorzie je bij een nieuwbouwweing voor 4 personen warm water en verwarming en je hebt geen buitenunit meer nodig dus ook geen geluidshinder
  Alius heeft veel kennis in huis en het doet me plezier dat ze samenwerken met een grote firma .

  • Slimstalleren schreef:

   Hoe komt u (en iedereen) er toch bij dat er zoveel geluidshinder ontstaat bij het gebruik van een buitenunit? Ik heb bij een aantal fabrikanten ondertussen mogen ondervinden dat er weinig tot geen geluid geproduceerd wordt. Het gaat hier dan niet om de Hollandse prijsvechter warmtepompen. Er is zelfs een Oostenrijks merk dat produceert zo weinig geluid dat ik na een half uur ernaast te hebben gestaan pas opmerkte dat de unit al de hele tijd liep…
   Dus ook u LBI Helmond mag wat aan kennis en onderzoek doen. Dat geroeptoeter van semispecialisten is nergens goed voor en creëert alleen maar een scheef beeld van de duurzame oplossingen die er zijn, waarbij het vooral lijkt dat eenieder zijn eigen handelswaar de beste oplossing vindt…

   • Kees van Buuren schreef:

    Helemaal mee eens. Ik heb een warmtepomp met buitenunit. Deze staat achter het huis 7,45 meter van mijn slaapkamer. Geen lawaai, ik slaap voorteffelijk.

 6. Wouter schreef:

  Ben bij Alius geweest op een informatie avond. Het idee is niet verkeerd, maar echt heel duur en bij lage temperaturen haal je geen warmte meer van je dak. Het systeem werkt tot net onder het vriespunt, een goede lucht-water warmtepomp werkt tot -20/-25 en kost de helft.

 7. Anja schreef:

  Onze Nilan buitenunit horen we ook niet, komt ook omdat het warmte water met de ingebouwde ventilatie unit wordt gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.