fbpx
Nieuws

‘Vakpaspoort voor elke monteur’

Uneto-VNI en OTIB komen in de loop van 2019 met een app waarin de vakdiploma’s en certificeringen van installatiemonteurs kunnen worden opgeslagen. Hiermee kan een bedrijf aantonen dat de monteurs over de juiste papieren beschikken, maar kunnen ook monteurs hun kennis en waarde aantonen op de arbeidsmarkt.

App

Het vakpaspoort is een app waarin de vakbekwaamheid van een installatiemonteur wordt aangetoond middels certificeringen die bijvoorbeeld worden afgegeven wanneer een monteur opleidingen of bijscholingen volgt. Zo kunnen gastechnische diploma’s, F-gassen-certificering, VCA/ISO-certificeringen en andere gevolgde opleidingen worden toegevoegd aan het paspoort.

Transparantie

“Het paspoort is geen cv dat je zelf invult”, benadrukt voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI. “De informatie komt rechtstreeks van schemabeheerders en certificerende instellingen. Gevalideerde informatie dus.” Het vakpaspoort moet bijdragen aan de transparantie over de kwaliteit van installatiebedrijven. Daar is de laatste jaren veel over te doen. Veel bedrijven voeren werkzaamheden waarvoor ze niet de juiste opleidingen of trainingen hebben gevolgd. Consumenten en professionals kunnen de kwaliteit van het ingeschakelde bedrijf vaak niet goed toetsen. Zo is het maar de vraag of een consument een daarvoor opgeleid installatiemonteur over de vloer krijgt die een CV-ketel installeert.

2019 jaar van verandering

De initiatiefnemers lopen met het vakpaspoort alvast vooruit op veranderende regelgeving. De branche krijgt komend jaar naast een nieuwe, zwaardere uniforme erkenningsregeling, ook te maken met een wettelijke verplichte certificering voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren aan de gasinstallatie. Deze regeling zou tweede helft 2019 in moeten gaan. Ook voor het werk aan de meeste warmtepompinstallaties is een certificering nodig: installateurs die installaties met koudemiddelen aansluiten moeten een F-gassen-certificering op zak hebben. De app wordt op dit moment bij een aantal installatiebedrijven getest. In de loop van 2019 moet de app openbaar worden voor de markt. Dit betekent dat hij ook beschikbaar komt voor niet-leden van de branche-organisatie.

28 reacties op “‘Vakpaspoort voor elke monteur’

 1. Jos schreef:

  Door botweg dit paspoort in te voeren , gaat geheel Installatietechniek Nederland onderuit Veel ZZp, ers kunnen de schoolbanken in of werkeloos thuiszitten . Het merendeel heeft geen diploma,s of. Certificering Consumenten kunnen jaren op een gecertificeerde vakman met diploma,s wachten , want ze zijn er nauwelijks Je vraagt je af , waar zit het verstand van de politiek in samenspraak met de diverse brancheorganisaties.?? Alvorens zo!n paspoort in te voeren , had je met overbruggingsoplossingen moeten komen om mensen bij te staan , die de overheid heeft laten starten vanaf 1997 zonder diploma,s of certificering . Heeft het UNETO -VNI spoedopleidingen voorbereid ??, of kunnen duizenden ZZp-ers hun faillissement gaan voorbereiden en naar de voedselbank!! Veel mensen zijn duidelijk meer dan 20 jaar lang in de maling genomen en financieel uitgebuit door de politiek en brancheorganisaties

  • Henk schreef:

   Vreemde reactie. Een goede installateur zorgt er voor dat zijn personeel de goede opleidingen en diploma’s al heeft. Je wilt als installatiebedrijf toch kwaliteit leveren? Met alleen trainingen van fabrikanten kom je er niet. Je zult ook kennis van installatietechniek moeten hebben.

   • Jos schreef:

    Beste Henk,
    Is geen vreemde reactie ,als je bedenkt dat er veel jonge monteurs met weinig of geen scholing in de jaren70-80 bij installateurs zijn gestart met hun eerste baan , jarenlang daar hebben gewerkt en nadat je sinds 1997 geen vakdiploma,s meer nodig had , (grenzen gingen open voor o.a de oostblokkers ) voor zichzelf zijn begonnen. Dit zijn vaak praktijk geschoolde vakmensen .Op deze vakmensen moet je zuinig op zijn , hebben jarenlang ervaring .In ons familiebedrijf vielen vaak theoretisch geschoolde monteurs snel door de mand , hadden veel babbels maar konden de handen niet laten wapperen .Wij hadden vaak als installateur op het platteland monteurs afkomstig van de boerderij, die hadden geen zin in de schoolbanken , maar die konden toch werken Joh, en waren niet bang . Dit soort vakmensen zonder vakdiploma,s , uiteindelijk voor zichzelf begonnen , moet je ondersteunen en niet aan de ketting leggen.

 2. Richard schreef:

  Ik ken verschillende verhalen waarin complottheorieën een basis hebben waarin beweerd wordt dat de macht over de installatiewereld een kleine groep van de mensen behoort.
  En verdomd het begint er nog echt op te lijken ook!!
  Het bestaan van dit soort groepen en complottheorieën is zeer aannemelijk. Ban de eenmanszaken uit (ZZPers) en maak ze weer slaaf van de grote installatiebedrijven
  De macht waar het over gaat is namelijk een macht die alleen kan bestaan binnen een financiële structuur waarin geld de macht bepaald en niet de personen.
  Een zzper kan alleen maar over voldoende macht beschikken wanneer deze voldoende geld heeft en daarmee is het een gegeven macht.
  Geld op zich is niets, het is wat wij ervan maken. Waarom betalen voor iets wat niet haalbaar is
  Daarmee is diegene die iets van geld maakt eigenlijk verantwoordelijk voor de macht, welke met het geld ontstaat. In dit geval de Uneto VNi welke stuk voor stuk worden omgekocht door het grote geld
  De werkelijke macht ligt dus bij de zzpers en niet bij die grote groepen. Binnen ieder systeem,of het nu met of zonder geld is, kunnen dit soort machtsverhoudingen ontstaan.
  Als iedereen gewoon doorgaat met zijn werk en doet waar hij goed in is hebben de grote geen poot om op te staan, want zolang de particuliere opdrachtgever niets verplicht is is ook dit weer weg gegooid geld
  Welke controle door gemeenten enz, zolang je niet registreert weet immers niemand wat

 3. Ramon schreef:

  Ben het niet helemaal met Richard en met Jos eens. Het is al jaren bekend dat dit gaat komen en ik ben zelf ook zzp”er. Ik heb inmiddels de nodige papieren gehaald en ruim op tijd voor de invoering.
  Overal tegenaan schoppen kost meer energie dan bijscholing denk ik.

  Gr Ramon

  • Loek schreef:

   Ook ik ben ZZP er, en met niet al te veel moeite, de juiste papieren gehaald. en het certificaat OK CV gekregen (tegen betaling uiteraard)
   Ik ben ook tegen de 60, maar vind wel dat het nodig is. voor de veiligheid van de eindgebruikers.

  • Ap schreef:

   He Ramon, ik Heb OK Cv een mail gestuurd en die gaven aan dat hun niet wisten waar de diploma`s te halen, en wie gaat dit controleren.

 4. Jos schreef:

  Beste Ramon,

  Er is een hele grote lading ZZp-ers , die ruim 20 jaar geleden voor Zichzelf begonnen is , de meeste gaan richting de 60 jaar , daar kun je toch niet van verwachten dat ze allemaal weer langdurig de schoolbanken in gaan .Voor juist die groep moet er een oplossing komen, want als je 60 jaar bent , ga je toch niet voor 7-8 jaar nog je papieren halen , lijkt me ???

  • Henk schreef:

   Dat klopt. Die diploma’s hadden ze 20 jaar geleden al moeten halen. Nu is het maar afwachten of het afgeleverde werk wel veilig is.

 5. frits schreef:

  mmm nou die papieren hadden ze al lang moeten hebben , ik denk als je geen gaserkenning hebt en geen papieren voor het centraal verwarmings bedrijf , je met je poten er van af moet blijven , ik heb heel veel foto s van installaties die door bedrijven zijn gemonteerd , waar de tranen van in je broek schieten, verder is het simpel, ik ben in het bezit van alle papieren al jaren, ga niet mee doen met de app, ook niet met het VNI en met geen enkele instantie die over mijn rug probeert te verdienen in mijn branche.
  Ik heb een installatiebedrijf, beschik al jaren over alle papieren en laat er maar een rechter zijn die gaat vertellen dat ik mijn werk niet mag doen, omdat ik niet bij een meegraai club ben aangesloten .
  En zzp ers ga je spullen in orde maken als je aan iemands veiligheid werkt!!!!!!!
  Zo dat is er weer even uit.

 6. Tom schreef:

  Ook al heb je geen papieren kun je met verantwoording en opgebouwde kennis alles maken Frits !
  En ook al ben je aangesloten bij een branche organisatie als bedrijf en je laat je werknemers 2 a 3 ketels ophangen, zal je merken dat er nog steeds ongelukken gebeuren, en daar doet een audit met de keuring op gereedschap en VCA niets aan af !
  Conclusie, het lijkt erop dat de politiek de zzp er wil verplichten weer voor grote bedrijven te laten kiezen, omdat zij niet geheel over de papieren beschikken !
  Ook ik kan geen pensioen opbouwen omdat er nu al te veel kosten zijn, en kan de kosten voor een branche organisatie niet erbij dragen en zal vanzelf moeten stoppen met mijn beroep !

  • Henk schreef:

   Dat is juist het gevaarlijkst. Mensen die denken dat ze alles weten en alles kunnen maken zonder vakkennis. Vaak doen ze dingen omdat ze dat altijd zo doen. Ze hebben geen idee waarom het zo moet.

 7. Jos schreef:

  Beste Frits,

  Ik heb veel diploma,s en certificaten , laten vastleggen bij de KVK , maar ik als erkend installateur strijd er juist voor dat een grote groep die tussen wal en schip raakt , geholpen gaat worden .We moeten de installatietechniek gaan omarmen en niet elkaar als pure concurrenten meer zien (omdat we al extreem te weinig vakmensen hebben) , en goede zzp,er bedrijven binnenkort stil zetten en failliet laten gaan ,omdat ze werkzaamheden niet meer mogen uitvoeren. Zijn we allemaal niet bij gebaat toch??!! .Straks zitten we allemaal thuis , omdat de gecertificeerde vakmensen het werk niet meer aan kunnen .De politiek en brancheorganisaties vragen erom met methode paspoort dat Technisch Nederland onderuit gaat .Verstandige oplossingen , die moeten we met z,n alleen kenbaar maken en niet denken, vakmensen zonder diploma,s /certificering zoeken het maar uit!! We moeten Technisch Nederland weer opbouwen ,in plaats van afbreken.

 8. Patrick schreef:

  Je kunt wel alles willen certificeren maar als de mensenniet verplicht zijn om cv ketel te laten onderhouden,sla je alsnog de plank mis.Daar begint de controle dit zijn systemen die er al jaren hangen al dan niet gemonteerd door wel of niet gecertificeerde monteurs.

 9. Ramon schreef:

  Beste Jos ,

  Een “gaserkenning” niveau 4 is te halen in 21 dagen.
  7-8 jaar is echt niet aan de orde.

 10. Georges L. la Porte schreef:

  Ik ben bijzonder blij te lezen dat eindelijk het kaf gescheiden gaat worden van het koren. Ik werk zelfstandig met mijn eigen BV. Ik wijs immer al mijn opdrachtgevers erop dat als zij werkzaamheden correct uitgevoerd willen hebben, zij moeten werken met gekwalificeerd personeel dat weet waarom je een bepaalde installatie op de juiste manier moet maken. 85% van de ZZP-ers in installatie technisch Nederland zijn veredelde uitzendkrachten met een grote mond en zonder enige, dan wel voldoende, theoretische achtergrond. “Monkey see- Monkey do”. Ik zie uit naar naar dit paspoort. Het geeft de vaklieden, ook de echte ZZP-er vaklieden een platform. De Neppers waarvan wij de meeste ZZP-ers hebben zullen dan eindelijk door de mand vallen.

 11. peter schreef:

  beste Georges
  ik weet niet waar jou neus zit maar die moet je waarschijnlijk achter op je hooft zoeken zo ver staat hij om hoog.
  Ik heb een kleine een mans zaak met al mijn papieren zowel voor stek als cv maar ik sluit me aan bij de zzp-ers.
  jij durft te stellen dat 85 % niet weet waar hij mee bezig is ik denk dat je eens goed moet kijken waar de meeste fouten worden gemaakt met installeren van installaties.
  Dat zijn echt de grote installateurs met een grote mond want die vergeten hun eigen monteurs te controleren en scholen.
  En de meeste zzp-ers waar ik veel mee samen werk en ook werk aan uitbesteed weten een heel mooi stukje werk af te leveren wat aan alle normen voldoet.
  ja er zitten ook mensen bij die onze naam als vak installateur te grabbel gooien maar dat zijn niet alleen de zzp-er dat zijn ook grote bedrijven van naam die hun afspraken niet na komen en de klant in de kou laat zitten
  Ik hoop dat otib het goed op pakt en de ervaren zzp-er een certificaat van bekwaamheid gaat krijgen zodat we met veel handen het werk kunnen aanpakken wat er nu aan komt

 12. Carl schreef:

  Heren, laten we wel wezen.
  Het niet hebben van de vereiste papieren is een verantwoordelijkheid van de desbetreffende persoon, als zzp-er en van het betreffende bedrijf om zijn personeel in de gelegenheid te stellen om zich te bekwamen.
  Het simpelweg als zz-per beginnen omdat je handig bent, en dan nu janken omdat je geen papieren hebt is en er geen overgang regeling o.i.d is slaat nergens op.
  Dan had je je best maar moeten doen en verder denken dan de waan van de dag.
  er zijn er ook die het wel hebben aangepakt en die zijn goed bezig en hoor je dus ook niet.
  En wat OTIB betreft, OTIB doet niets aan scholing, dat moeten de bedrijven zelf doen, OTIB ontwikkeld de benodigde cusussen en opleidingen, maar geeft ze niet.
  dat is en blijft de verantwoording van de persoon en het bedrijf.
  wat het certificaart betreft, het EVC is een zeer goed middel voor de wat oudere werknemer, maar ook hier moet deze het wel zelf aangeven ( of de werkgever)
  feit blijft dat de persoon, zowel als personeel als zz-per het zelf moet doen en willen.
  En ik spreek uit ervaring dat dat er nog wel eens aan ontbreekt.

 13. Raijmond schreef:

  Beste Installatie monteurs en organisaties.

  Weet een van jullie allen welke juiste en kloppende cursus er is voor de aankomende certificering. Daar wordt nergens over gesproken. De cursus van 12CV schijnt ook al niet helemaal aan de eisen te voldoen, en is het is nog maar de vraag of je daar toegelaten wordt.
  Ik wil mij best certificeren maar wel met de juiste kloppende cursus. Ik als ZZP-er heb geen tijd om een cursus te gaan volgen die niet voor de certificering is. Ook zonde van mijn duur verdiende geld.
  Kan iemand hier een goed en juist antwoord op geven want nergens staat dit of wordt dit vermeld. Dus a.u.b. alleen het juiste antwoord voor alle installatie bedrijven en ZZP-ers en geen slap gelul. We willen nu eens juist weten waar we aan toe zijn of niet.

  • Vos schreef:

   Haha en toen was het stil!!

  • carl schreef:

   Dat weten we nog niet, maar zodra er meer bekend is zal ik dit hier mededelen.

   Maar ondertussen zijn er nog genoeg opleidingen en vervolg cursussen die je wel kunt doen.
   Ga gewoon naar www. etalage.otib.nl en kijk daar eens rond

   succes

 14. Vos schreef:

  Wat ik wel weet, dat de installateurs onder elkaar het licht in de ogen niet gunt.
  samenwerken blijkt voor deze groep niet in het woordenboek te staan.

 15. Vos schreef:

  wat ik wel weet is dat de installateurs onder elkaar het licht in de ogen niet gunt.
  Samenwerken staat niet in hun woordenbek.

  • carl schreef:

   dit soort reacties helpt niet, als je dit van mening bent, om wat voor een reden dan ook( ervaring?), doe er dan wat aan.
   Ga samenwerken, verenig je en overleg met je collega’s

 16. john schreef:

  Weet je wat we met zijn alle als vakidioten gaan doen!

  Wachten tot het bekend is van hoe of wat we moeten gaan volgen of gaan halen.

  Nou daar ga ik niet op wachten er is immers al een regeling die de lading geheel dekt heren, en ook zwaarder telt en is als cv oke en al die andere vrijwillige regelingen.
  En ik denk dat met een beetje denkwerk iedereen in de installatiebranche weet welke dat dat is.

  Je moet er alleen wat € aan uitgeven maar dan ben je voor de toekomst gedekt!

 17. peter weijers schreef:

  Hoi john
  Ik dacht dat dit we via deze weg elkaar konden helpen met goed advies en wat extra informatie.
  Zoals jij reageert begrijp ik en sta ik ook achter allen is het jammer dat je net de informatie die we allemaal zoeken niet met ons deelt waardoor de discussie nu eindelijk het punt bereikt dat iemand de oplossing heeft gevonden.
  En wij allemaal de goede weg in kunnen slaan en onze tijd kunnen besteden aan ons vak waar we allemaal zo trots op zijn
  Hopelijk wil je het delen zodat wij ook het juiste kunnen doen
  Al vast bedankt !
  peter

 18. Frank schreef:

  Dit is het verhhal over vier mensen, genaamd Allemaal, Iemand, Iedereen en Niemand.

  Er moest eens belangrijk werk verricht worden. En Allemaal was er zeker van dat Iemand het zou doen. Iedereen had het kunnen doen, maar Niemand deed het. Daarover werd Iemand heel kwaad, want het was toch de taak van Allemaal. Allemaal dacht dat Iedereen het wel zou doen, maar Niemand realiseerde zich dat Allemaal het niet zou doen.

  Het einde van het liedje was, dat Iedereen Iemand de schuld gaf, omdat Niemand deed wat Iedereen had kunnen doen………..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.