fbpx
Nieuws

Veel animo voor ‘ijshuizen’

Corporatie RWS gaat in Goes experimenteren met huurwoningen die worden verwarmd en gekoeld met ijsbuffers. En daar is veel interesse voor: er meldden zich 1745 mensen aan voor de in totaal 21 woningen.

Werking

Het systeem bestaat uit een grote watertank, geplaatst in de tuin. Aan deze tank wordt warmte onttrokken, totdat het water bevriest. Door een warmtepomp wordt het water op de gewenste temperatuur gebracht om de woning te verwarmen en van warm water te voorzien. De meeste energie komt vrij tijdens de fase verandering van water naar ijs, maar ook aan een hogere watertemperatuur kan warmte onttrokken worden. Door middel van een zonneluchtcollector wordt het ijs in de tank weer ontdooid of de watertemperatuur verhoogd.

IJs van Columbus

Als de buitentemperatuur hoog genoeg is, haalt het systeem direct zijn warmte uit de zonneluchtcollectoren. In de zomer koelt ijs in de tank het huis. Op die manier ontdooit het ijs weer zodat deze weer klaar is voor de winter. RWS noemt het idee zelf het ‘IJs van Columbus’. Overigens is het idee niet nieuw. Zo introduceerden twee ondernemers uit Lichtenvoorde eerder dit jaar de Solarfreezer.

Bekijk hieronder een video van Omroep Zeeland over het experiment.

Beeld: Omroep Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.