fbpx
Nieuws

Vrieszak voor kruipruimte op markt

De Solarfreezer, de water/ijszak die in de kruipruimte van een woning zorgt voor verwarming en tapwaterbereiding, komt op de markt. De bufferzak, die gevoed wordt door zonnecollectoren en gebruik maakt van een warmtepomp om de energie over te brengen naar een ltv-afgiftesysteem, heeft investeerders gevonden. Hierdoor wordt het systeem dit jaar nog in 10 woningen geplaatst.

Dagblad De Gelderlander meldt dat Volker Wessels, Innovatiefonds Twente en De Groot Installatiegroep gaan investeren in de innovatie van het bedrijf Solar Solutions Worldwide. De broers Floris en Roderick Wolters  uit Lichtenvoorde bedachten de techniek: een kunststof zak wordt opgewarmd door 6 zonnecollectoren. Met een warmtepomp wordt de laagtemperatuurwarmte er weer uitgehaald. De warmtepomp mag het water afkoelen totdat er ijs ontstaat. De Solar Freezer maakt gebruik van de fase-overgang van water. Het systeem wordt gezien als een alternatief voor relatief dure bodemwarmtepomp-installaties. Wolters ziet echter ook brood in renovatieprojecten, waar de zak in de kruipruimte kan worden geplaatst. De innovatie won vorig jaar al de juryprijs van de Jan Terlouw Innovatieprijs.

Hoe werkt het?

Vakblad Installatie en Sanitair publiceerde vorig jaar over de innovatie. Klik hier voor achtergrond en werking van het systeem in ons dossier Verwarmen en Koelen

1 reactie op “Vrieszak voor kruipruimte op markt

 1. Rob Dessing schreef:

  Is dit systeem ook toe pasbaar in huur woningen ?

  Ik ben zelf legionella beheerder van 16 verpleeg en verzorgings huizen en
  heb dus veel met opwarming van de koud waterleiding te maken
  Met jullie systeem neemt dan het risico op legionella af ?
  Ik hoor graag een reactie en ben erg nieuwsgierig naar de werking in de praktijk
  Met vriendelijke groet Rob Dessing mobiel: 06-13410196

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.