Ga naar hoofdinhoud

Veel lekkages door negeren persproef

Veel installateurs lappen de verplichte persproef voor kunststof waterleidingsystemen aan hun laars. Deze nalatigheid leidt volgens drinkwaterleidingexperts tot een groot aantal onnodige lekkages en schadeclaims.

Dit meldt de TVVL Innovatiegroep Sanitaire Technieken. Volgens de werkgroep zijn de regels -hoewel voorgeschreven- voor de verplichte persproef blijkbaar te ingewikkeld om ze praktisch goed toepasbaar te maken en pleiten voor aanpassing van Waterwerkblad 2.3. Ook zouden fabrikanten meer uniformiteit in hun systemen en gereedschappen moeten nastreven.

Meer schade

Jaarlijks zijn er 50.000 meldingen van waterschade door lekkende toe- en afvoerleidingen, zo melden verzekeraars. Het aantal lekkages vindt vooral plaats in relatief nieuwe woningen, van 15 jaar en jonger.  Het gemiddelde schadebedrag neemt ook toe. Een groot probleem zijn de lekkende verbindingen van in vloeren en wanden weggewerkte waterleidingen, in het bijzonder persverbindingen van kunststof- en meerlagenbuissystemen, zo concludeert TVVL. Installateurs worden vaak met succes aansprakelijk gesteld wanneer blijkt dat lekkage veroorzaakt is door hun toedoen.

Systeemverschillen

Ook fabrikanten moeten aan de slag. Groot knelpunt is volgens de experts het grote aanbod van verschillende systemen waarvoor bovendien soms systeemeigen persgereedschap nodig is. Systemen zijn vaak ook niet uitwisselbaar. Als men dat toch probeert, lijken verbindingen aanvankelijk wel dicht te zijn, maar gaan ze op termijn toch lekken.

Persproef genegeerd

De persproef wordt in de praktijk omwille van de productiesnelheid geregeld achterwege gelaten, hoewel dit volgens de bouwvoorschriften (NEN 1006) verplicht gesteld is. De praktijk leert dat de tijdsdruk om de leidingen aan te leggen en af te persen, zich in manuren niet verhoudt tot de tijd die nodig is voor de persproef. Ook fabrikanten schrijven deze persproef voor, om aanspraak te kunnen maken op systeemgaranties.

De expertgroep Sanitaire Technieken van TVVL stelt voor om het Waterwerkblad 2.3 met betrekking tot de persproeven aan te passen, zodat deze eenvoudiger toe te passen is in de praktijk.  Het aantal testmethodes zou moeten worden beperkt, de proef zal sneller moeten kunnen worden gedaan. Op vrijdag 25 september wordt hierover gediscussieerd in het Belevingscentrum van Wolter & Dros. Aanmelden kan via dit emailadres.

10 reacties op “Veel lekkages door negeren persproef

  • Gaarne bieden wij Easy-Fitt Installatiematerialen, de oplossing voor deze problemen. Voor het gebruik van onze KIWA gecertificeerde materialen heeft de installateur, behalve een knipschaar om leidingen in 2-3 seconden op lengte te knippen helemaal geen gereedschap nodig. Door de eenvoudige (de-) montage van onze fittingen, ook op koper en cv-buis, is afpersen ook een ‘fluitje van een cent’ en zonder enige vorm van afval. Mede daarom kunnen wij 25 jaar garantie af fabriek op onze materialen geven.

    1. Eddy Buiting

      Bedankt voor uw promotieactiviteit 😉
      Betekent dit dat uw fittingen en gereedschap uitwisselbaar zijn met andere gecertificeerde systemen, aangezien dit juist het pijnpunt is uit de bevindingen van de expertgroep?

      1. Graag gedaan Eddy,

        Voor het gebruik van onze fittingen behoeft de monteur geen gereedschap; 2 rechter handen helpt, maar met 2 linker lukt het ook. Het enige gereedschap, zoals aangegeven en niet eens perse noodzakelijk, is onze buis kniptang JG-TS. Handig maar met een standaard buisschaar gaat het ook. In een T-stuk kun je onze alleen afgeknipte buis steken en/of afgebraamde cv- en/of koperbuis kwijt. En ook weer losmaken met hetzelfde gemak en dan ook uiteraard weer hergebruiken. Onze buizen zijn volledig van kunststof en volgens de norm ook ruim voldoende diffusie dicht.

        Het opschrijven kost veel meer tijd dan het uitvoeren. Andere systemen laten zich niet of minder goed combineren, behalve de traditionele koper- en CV buis, vermits goed afgebraamd. Alleen de buitenmaat en de oppervlakte gesteldheid zijn van belang. Omdat het systeem o.a. ook gebruikt wordt voor rem- en brandstofleidingen in Europese auto’s, vliegtuigen etc. is lekken zo goed als uitgesloten. Met meer dan 50 jaar ervaring en 1 mln koppelingen per dag, mogen we dan ook gerust stellen dat we over een zeer betrouwbaar systeem beschikken.

        1. JohnS

          De Easy Fitt kan niet gebruikt worden met Alu-pex buizen.
          Wat gebeurd er als de buis niet ver genoeg in de fitting wordt gestoken op de lange termijn?

          1. Easy-Fitt en Alu-pex buizen passen wel indien de Alu-pex buis voldoende rond is, echter het water komt in de fitting aan de kopse kant met de buis in contact. Op lange termijn is niet duidelijk wat dat doet met de buis; de verschillende lagen kunnen loslaten van elkaar, er zouden blazen kunnen ontstaan waardoor de O-ring van de fitting niet meer afdicht etc. Bij voldoende belangstelling kunnen we een speciale ALU-Pec steunbus kunnen ontwikkelen om daaraan tegemoet te komen.

            Als de buis, maakt niet uit welke, niet ver genoeg in de fitting is gestoken, dan lekt de verbinding direct. Eenmaal door de O-ring is dat ook op termijn (zo goed als) uitgesloten.

            Echter waarom Alu-Pec als onze eigen buizen goedkoper zijn, sneller te verwerken, minder kwetsbaar, demontabel en combineerbaar met koper en/of CV buis..?

  • Als vakbladredacteur heb ik de verschillende perssystemen zien komen. Achtergrond was niet het belang van de consument of de installateur, maar het tegenwerken van het groeiende leger dhz-ers. De installatiebranche was daar dan ook blij mee. Wanneer een particulier een dure tang van €900,- moet kopen, is de gang naar een installateur opeens niet meer zo moeilijk. Nadeel is dat standaardisatie ontbreekt, dus een installateur die investeert in het ene systeem kan geen reparaties of aanvulklingen doen aan een systeem dat door een collega is aangelegd. Hierdoor zit je dus als consument min of meer vast aan een installateur, ook als die niet bevalt. Dat is een kwalijke zaak, maar ik denk niet dat fabrikanten nu rond de tafel gaan zitten om een standaard af te spreken. het gevolg is nu dat ze links en rechtsom worden ingehaald door andere leveranciers zoals dat van Delmeer. Die zullen uiteindelijk de markt gaan veroveren ten koste van de niet universele systemen. Het lijkt allemaal er op wat in de elektronicabranche is gebeurd met video-systemen waar niet het meest geavanceerde en beste systeem won, maar het systeem met de beste marketing. IJzersterk marketing USP voor Easy-Fitt is het niet langer nodig zijn van onnodig dure gereedschappen. Of het ook het beste systeem is, kan ik niet beoordelen. De tijd zal dat leren. Ondertussen blijven consumenten nog wel even doormodderen met uiteindelijk altijd lekkende knelkoppelingen, totdat die ook Eay-Fitt ontdekken. Ik blijf voorlopig nog maar even ouderwets solderen. Dat bevalt mij nog steeds het beste. In dertig jaar tijd nog nooit een lekkage daarmee gehad in water- of gasleidingen.

  • ja weer een hoop geklets, gewoon als je een nieuwe installatie maakt afpersen, hoe moeilijk moet het zijn, en hoeveel tijd kost het, geen tijd om de kosten???? moet goedkoop ? niet doen dus! gewoon niet maken ! Verschil in systemen zal wel blijven.
    als ik heel eerlijk ben maak ik het liever van koper, is er iemand die mij kan vertellen hoe het zit met de bio film aan de binnenzijde van die kunststof buizen? Is er iemand die mij kan vertellen, waarom een installateur een circulatie leiding op een boiler aansluit , daarbij niet kijkt naar de boilertemperatuur, en niet begrijpt dat die kunststof leiding slecht tegen een constante temperatuur kan van 60 a 70 graden kan? wordt gemaakt echt waar, maar hoe erkent zijn dat soort lieden dan?
    Er wordt van mij verwacht dat ik “bij” school, geen drinkwaterleidingen in kokers van riool afvoeren, mag niet warmt op, ja maar in de nieuwbouw, leggen ze de kunststof waterleiding boven op de riolering en wordt het vast gezet met duktape en zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan. heel veel fouten, kom dat dagelijks tegen.
    De consument, en prutsers van aannemers willen voor een dubbeltje op de eerste rij, geen vakman maar een goedkope kracht. en daar zit de pijn voor de verzekeringen en ook voor de installateur want die mag het op knappen, EN IK KRIJG DAAR STEEDS MINDER ZIN IN!

    1. Marcel

      het zit met de bio film aan de binnenzijde van die kunststof buizen? Die is bij koper totdat de toxische laag verdwenen is niet aanwezig(ca 1/2 jaar) daarna koper evengoed biofilm, meer nog dan kunststof.

      kunststof leiding slecht tegen een constante temperatuur kan van 60 a 70 graden kan? Onzin. Binnen KIWA moet je voldoen aan een aantal normen om het certificaat te behalen. Met een pexc-alu-pexc buis mag je continue deze temperatuur gebruiken. Echter gaat men veelal veel hoger, richt 80 en 90graden. Dat is in akb slecht gedurende 100 uur akkoord over de looptijd van het systeem.

      maar in de nieuwbouw, leggen ze de kunststof waterleiding boven op de riolering en wordt het vast gezet met duktape Dit gebeurd op sommige plaatsen nog wel maar in in de vewin bladen 2020 verboden. Controle leidt tot boete en het eruit halen van het systeem. Direct met bv tyreps vastzetten mag niet meer ( vooral voor geluid en opwarming. Echter met een Beugel met draadeinde en hieraan een beugel met dubbel inlage is toegestaan en bereikbaar.
      Er wordt dan ook steeds meer gebruik gemaakt van verdelers in kunststof, minder fittingen in de vloer of wand. Goede engineering voorkomt problemen.

  • john

    Ik citeer even de Easy-Fitt, naar mijn mening weer een hobby product en dit is waarom ik er zo over denk!

    Onze buizen zijn volledig van kunststof en volgens de norm ook ruim voldoende diffusie dicht.

    De echte vakman gebruikt geen buizen die VOLDOENDE diffuus dicht zijn, wij gebruiken leidingen die 100% diffuus dicht zijn om gezeik nadien te voorkomen!

    Waarom moet alles uniform gemaakt worden, das al vragen om problemen want zo kunnen de beunhazen en overige semi installateurs lekker leidingen aanleggen zonder speciaal gereedschap en lekker goedkoop. De vakman gebruikt een soort leidingsysteem en blijft daar bij en verwerkt dit volgens de voorschriften van de desbetreffende fabrikant, en zijn niet te beroerd om te investeren in speciale gereedschappen voor deze leidingsystemen.

    Lekker alles uniform maken NIET DUS! werkt gezeik alleen maar in de hand, wie voor een duppie op de eerste rij wil zitten moet niet zeiken als er voor een kwartje aan reparaties uitgevoerd moet worden omdat het toch op lange termijn niet zo voordelig bleek te zijn.

  • Haastige spoed is zelden goed…Toch wél belangrijk om de tijd en moeite erin te steken om de persproef voor kunstof leidingsystemen uit te voeren. Anders mogen verantwoordelijke collega´s het oplossen voor hen die er snel doorheen willen jassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte