
Maar liefst 97,5 procent van de installateurs adviseert zijn klanten niet over duurzame alternatieven voor de cv-ketel. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Een gemiste kans, vindt de vereniging. Vereniging Eigen Huis deed onderzoek naar de energiebesparingsadviezen die cv-monteurs en installatiebedrijven hun klanten geven. Ruim driekwart van de 1.414 ondervraagde eigenwoningbezitters heeft vorig jaar een cv-installateur over de vloer gehad. Slechts in één op de tien gevallen begon de deskundige over duurzame alternatieven voor de oude cv-ketel. Als er werd gesproken over energiebesparing en verduurzaming, was dit op initiatief van de huiseigenaar. In slechts 2,5 procent van de gevallen begon de cv-monteur zelf over duurzame alternatieven voor de traditionele cv-ketel.
Klant verwacht energieadvies
Ruim 70 procent van de huiseigenaren verwacht dat de installateur adviseert over de mogelijkheden, kosten en subsidies van duurzame alternatieven voor de cv-ketel. Hoewel consumenten weten dat installateurs daar een commercieel belang bij hebben, is er veel vertrouwen in de kwaliteit van het advies. Maar liefst 80 procent van de huiseigenaren die wél hierover met zijn installateur heeft gesproken, is daar tevreden over.
Warmtepomp geen alternatief
Twee derde van de Nederlanders zegt de komende drie jaar nog niet te zullen kiezen voor een alternatief voor de cv-ketel zoals een (hybride) warmtepomp. Als de huidige ketel moet worden vervangen, kiest de helft voor een zuinigere ketel. Doorslaggevend voor die keuze is de hoge prijs van een warmtepomp. Daarnaast zijn er twijfels over de gecompliceerde techniek, mogelijke lawaaioverlast en noodzakelijke aanpassingen in huis zoals meer en betere isolatie, andere radiatoren en zonnepanelen.
Uit het onderzoek van de vereniging blijkt dat slechts 20 procent begrip heeft voor een verplicht duurzaam alternatief als hun cv-installatie in de toekomst moet worden vervangen.
Reactie Uneto-VNI
Installateurskoepel Uneto-VNI plaatst een kanttekening bij het onderzoek. Op haar website laat het het volgende weten: “Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de cv-installateur die over de vloer komt voor een adviesgesprek en de cv-monteur die langskomt voor onderhoud of reparatie. Ook in het laatstgenoemde geval zou een cv-monteur de consument als het even kan moeten wijzen op duurzame alternatieven, maar voor een uitgebreid energieadvies is dan niet altijd voldoende tijd. Ter vergelijking: iemand die een stoel komt repareren, geeft niet ongevraagd een compleet design-advies.”
“Het onderzoek van Vereniging Eigen Huis richt zich op de cv-monteur die onderhoud verricht, niet op de cv-installateur die een gedegen energieadvies verstrekt. Daardoor trekt Vereniging Eigen Huis verkeerde conclusies. Wij zien dat installateurs gevraagd en ongevraagd energieadvies verstrekken en zich bekwamen in nieuwe, duurzame energietechnieken, zoals warmtepompen en zonnepanelen. De installateur ontwikkelt zich steeds meer tot energieregisseur. De installatiebranche wil haar verantwoordelijkheid nemen als belangrijke partner voor de energietransitie. Daarom zijn we uiterst kritisch naar onszelf en nemen het signaal dat naar voren komt uit het onderzoek serieus. Als zou blijken dat er méér moet gebeuren om onze rol waar te maken, dan nemen we daarvoor vanzelfsprekend de noodzakelijke maatregelen.”
Er is nauwelijks vraag in de particulieren markt. Als er vraag is dan haakt men snel af als je over de nodige aanpassingen begint en de nodige kosten. Men wil er ook geen ruimte op de zolder voor inleveren.
In de jaren eind 70, begin jaren 80 had men een staande ketel en een gasboiler en stond de wasmachine en droger in de badkamer. Met Intrede van de HR wand ketel is de wasmachine en droger uit de badkamer gehaald en op plaats van de staande cv ketel en gasboiler gezet.
Een bewoner die een cw6 waterkanon heeft is met een warmtepomp ook niet zomaar opgelost.
Nou Andre dan zou ik me toch maar eens in de materie gaan verdiepen als ik jou was. Het door jou genoemde waterkanon kan gerust op een warmtepomp, je moet alleen het volume aanpassen aan de gebruikerstijd en de benodigde opwarmtijd. Maar dit heb je op je opleiding reeds tot in de treure gekregen werd er vroeger toen er nog goed onderwijs was gewoon ingeslagen elke dag weer opnieuw. En of het nu om een warmte pomp gaat of een indirect gestookte boiler of direct gestookte boiler maakt geen reet uit. Het toverwoord eerst berekenen en dan schreeuwen of het gaat te ja of te nee!
Ter ondersteuning Q = c x Ƿ x (Qb – Qk) x V , en deze V = qv x t en Ve = Q : c x Ƿ x (Qb – Qk).
de tijd moet je er zelf bijzetten, beter op moeten letten op school misschien?
John
De reactie van André geeft precies aan wat er fout gaat! Echte vaklieden argumenten om zaken NIET te doen! Wees nou eens creatief. Blijkbaar beantwoord jij de vraag van je klant met allerlei beren. Iemand heeft ergens behoefte aan, en jij pareert dat met grote verbouwingen, veel geld én als klap op de vuurpijl met een situatie zoals we in 1970 leefden…..
Gelukkig is de wereld om je heen aan het veranderen. En wat als er nu een andere collega loodgieter deze behoeftes bij jouw klant WEL invult?
Boiler is in veel gevallen geen optie, omdat de ruimte er niet is in kleine woningen. Boilers schrikt particulieren ook af omdat het ruimte in beslag neemt, of de vloer is niet geschikt. Ook wordt vaak niet aan particulieren vertelt dat je aan een boiler onderhoud moet plegen. Ik kom vaak zonneboilers en warmtepomp boilers tegen waar een anode in zit en daar wordt niets aan gedaan omdat men het niet weet of omdat het geld kost.
Typisch reactie van een ouderwetse loodgieter, bij goede uitleg is er begrip voor de verandering, is er ruimte voor een boiler en kan hij ook nog opgehangen worden. Ook de anode is niet direct nodig. Mochten deze klanten van jou beren af willen dan stuur je ze maar naar ons, wij hebben honing !
Als traditioneel gas technisch installateur adviseer ik mijn klanten om eerst de woning energie zuiniger te maken en daar eerst hun geld in te investeren. Domweg een warmtepomp of collectoren installeren maakt de woning niet zuiniger in energie verbruik. En het is toch van de zotte dat wij windmolens stilzetten om dat andere landen hun verplichte afgesproken hoeveelheid stroom op het Europees netwerk moet blijven leveren.
[…] % all-electric. Er zullen veel particulieren zijn, die aankloppen voor het duurzame alternatief. Geen advies geven over het duurzame alternatief, is geen optie. Dan sta je op lange termijn […]