fbpx
Nieuws

Warmte ventilatielucht in buffervat

NIBE introduceerde op de afgelopen VSK een nieuw modulair warmtepompsysteem dat de afgevoerde warmte uit ventilatielucht opslaat in een buffervat. Het systeem, dat F135 Hybrid heet, is een verduurzamingsmogelijkheid in woningen die wel gewoon een HR-ketel hebben. Vanuit het buffervat van 100 liter kunnen woningen verwarmd worden en van warm tapwater worden voorzien. De cv-ketel is voor backup en naverwarming van tapwater.  Doelgroep is bestaande woningbouw, maar het systeem is ook in nieuwbouw toe te passen.

Losse componenten

Het systeem bestaat uit een aantal componenten: de NIBE F135 ventilatielucht/water warmtepomp, een NIBE UKV 100 buffervat en een warmtewisselaar. Deze kunnen voor de opstellingsvrijheid in bestaande bouw los worden geleverd.. NIBE levert ook wandmontageframe waarin de losse componenten kunnen worden samengebouwd. Verschil met bijvoorbeeld de Ecolution van Inventum, en Eneco’s variant op dit toestel, de WarmteWinner, is de standaard toevoeging van een buffervat van (minimaal) 100 liter, dat het verschil in vermogen tussen de warmtepomp en de HR-combiketel opvangt. Het buffervat slaat de warmte op als er geen verwarmings- of warmtapwatervraag is.

ISDE

Dergelijke ventilatiewarmtepompen komen momenteel in aanmerking voor ISDE-subsidie. Dit betekent dat de eigenaar van de installatie € 1.000 aan subsidie tegemoet kan zien. Informatie over deze subsidie en de apparaten die hiervoor in aanmerking komen, vindt u op de site van RVO.

Gratis met Installatie.nl naar de VSK-beurs?

4 reacties op “Warmte ventilatielucht in buffervat

 1. R d Leeuw schreef:

  Het stond ook in de brochure van Nibe, maar wat wordt er bedoeld met ‘dat het verschil in vermogen tussen warmtepomp en HR-combiketel opvangt’? Het buffervat (of is het een boiler) is er gewoon om warmte te bufferen omdat je het op dat moment niet nodig hebt. De zin daarna klopt wel. Het verschil in vermogen tussen warmtepomp en HR-ketel op te vangen, slaat nergens op. Haal maar weg.

  • H Platje schreef:

   Het vermogen van die warmtepomp is 3 KW ,van de ketel tussen de 20 en 30 KW
   dus moet je een buffer inbouwen anders werkt het niet . daar kan dan weer de ketel gebruik van maken om het water naar 65 graden te brengen maar die gebruikt dus factor 10x meer water dan die warmtepomp kan leveren, vandaar de opslag in dat vat.

 2. R Scheer schreef:

  Heel vreemd dat dit product (nog) niet op de website van Nibe staat (kijk maar hier: http://www.nibenl.eu/producten/ventilatieluchtwater-warmtepompen/). Als ik mail naar Nibe krijg ik de reactie dat ik contact op moet nemen met een installateur. De installateur weet vervolgens van niets…

 3. […] die samenwerkt met de cv-ketel, werd op de afgelopen VSK in Utrecht al door Nibe  als totaalconcept getoond. inclusief buffervat. Particulieren kunnen zich voorinschrijven voor de aanschaf van het […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.