Ga naar hoofdinhoud

, ,

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

Hoe krijg je krappe galerijflats aan de balansventilatie, zonder dat het toestel woonruimte in beslag neemt? Ventilatiespecialist Zehnder en metaalbewerker HDA Haarlem ontwikkelen een platte kast die tussen de consoles van de galerij hangt. Comfort binnen, het gedoe buiten.

Met deze vinding kunnen galerijflats voorzien worden van gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Dit betekent dat ook een deel van de warmtevraag in deze woningen door het ventilatiesysteem kan worden verzorgd. De vinding is een nieuwe troef in het verduurzamen van gestapelde bouw.

Verlaagd plafond

Het balansventilatietoestel van flats hangt dan dus in een kast buiten op de galerij in plaats van binnen. De aanvoer en afvoer gaat boven de voordeur naar binnen, en wordt daar vanonder een verlaagd plafond verdeeld naar keuken, badkamer, toilet en andere ruimtes. De metalen kast is 30 cm hoog en past tussen de consoles waar de galerij op rust. Het neemt dus enkel wat hoogte in beslag op de galerij, en in het halletje van de woning.

Geen technische ruimte

Links de toe en afvoerkanalen die de woning in gaan.

Bij een flat met een centraal ketelhuis hebben woningen zelf geen technische ruimte. Een klassiek balansventilatietoestel zou dus flink ten koste gaan van de woonruimte, plus dat de verbouwing ingrijpend is omdat er kanalen gelegd moeten worden. De bewoner verliest met de galerij-unit zo min mogelijk ruimte, de geluidsproductie is buiten, en het kanalenwerk is beperkt.  De flat is niet langer afhankelijk van mechanische ventilatie via raamroosters en onderhoud kan worden gepleegd vanaf de galerij. Bij filtervervanging hoeft de bewoner niet thuis te zijn.

Eerste project

Zehnder liet al een prototype zien op de afgelopen VSK in Utrecht. Afgelopen week viel het concept in de prijzen op de vakbeurs Renovatie & Transformatie. Deze zomer krijgt de HDA-WHR haar eerste toepassing in Alphen aan de Rijn bij een flatrenovatie.

Balansventilatie

In de kast is het wand/plafondmodel WHR 920 van Zehnder verwerkt. Dit is het balansventilatietoestel dat de Zwolse ventilatiespecialist inzet voor de gestapelde bouw. Dit toestel heeft een capaciteit van 210 m3/u; wat voldoende is voor galerijflats.  Het concept is zo gemaakt dat ook de ComfoAir Flex erin kan.

Luchttoevoer

De metalen kast past precies tussen de consoles van een galerij en is 30 cm diep. De ventilatie-unit is via een deur altijd bereikbaar voor onderhoud. Ook is er een duidelijke scheiding tussen aanvoer en afblaas verzorgd, zodat de luchtstromen op een galerij zich niet hinderlijk mengen.

Hoe kun je ventilatiesystemen opplussen. Lees hier een achtergrond artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Quatt introduceert airco op warmtepomp

Rijpende pompoen bron voor warmtepomp

Rookvrij balkon

Premium

Vernieuwde monoblock op cv-standleiding

Markplaats voor materieel

Villeroy & Boch vernieuwt projectserie Architectura