Verkoop cv-ketels blijft stijgen

De hoge gasprijs, de populariteit van de warmtepomp en de koopkrachtdaling hebben geen negatieve invloed op de cv-ketelverkoop in Nederland. Sterker nog: die verkoop zit stevig in de lift. Dit blijkt uit de verkoopcijfers 2022 van de Nederlandse Verwarmingindustrie (NVI) die in handen zijn van Installatie.nl.

De groei zit vooral in dat meer mensen hun oude cv-ketel vervangen voor een modern en zuiniger exemplaar. Daarmee wordt de aanschaf van een hybride of volledig elektrische warmtepomp nog even voor zich uit geschoven. Ook de groei van de hybride warmtepompmarkt is niet nadelig voor de cv-ketel: er wordt met zo’n installatie immers ook een cv-ketel geïnstalleerd.

Wie dacht dat de ketel op zijn retour is, komt bedrogen uit: voor dit jaar verwacht de branchevereniging van de verwarmingsindustrie een soortgelijke groei. Het kan wel eens een recordjaar worden.

De cijfers, uitgesplitst naar tapwaterklasse lees je inclusief analyse hieronder in het Premium-gedeelte van dit artikel

Dit zijn de cijfers

Toestelfabrikanten noteerden in 2022 een plus van ruim 2%. In Nederland zijn het afgelopen jaar ruim 440.000 cv-ketels verkocht, bijna 10.000 meer dan 2021. Dit is ongeveer dezelfde groei die de markt vorig jaar liet zien. De NVI verwacht dat de groei komend jaar doorzet. Voorzitter Henk Sijbring verwacht dat het recordjaar 2019 (446.000) volgend jaar uit de boeken gaat. Een opmerkelijke ontwikkeling, zeker in de wetenschap dat het aantal gasaansluitingen relatief en absoluut daalt.

Verkochte cv-ketels in Nederland 2012-2022. Bron: VFK/NVI. Let op: de Y-as begint bij 390.000 (c) Installatie.nl

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,38 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding