fbpx
Nieuws
Verplicht veiligheidsmechanisme stadsverwarming'

Vereniging Eigen Huis wil dat leveranciers worden verplicht een beveiliging aan te brengen op stadsverwarmingsinstallaties.

 

 

Dit schrijft de vereniging van woningbezitters in een brief aan minister Blok van Wonen. De brief is een verslag van een aantal meldingen dat Eigen Huis kreeg toen het een meldpunt voor problemen met stadsverwarming opende. In sommige stadsverwarmingswijken ontbreekt een veiligheidsmechanisme in de woning. Zodra er een lekkage optreedt stroomt het huis vol water tot zo’n 90 graden Celsius. Dit is niet alleen onveilig, maar leidt ook tot hoge vervolgschades. In de wijk Ypenburg zijn hier voorbeelden van met schades oplopend tot 350.000 euro. Vereniging Eigen Huis wil dat leveranciers verplicht worden om een veiligheidsmechanisme aan te brengen. De vereniging verwijst hierbij naar een proef van Eneco, die met zogeheten aardlekschakelaars voor stadsverwarming experimenteert.

 

Warmtewet

Uit klachten bij het meldpunt blijkt volgens Eigen Huis ook dat 600.000 huishoudens met stadsverwarming tot 275 euro per jaar te veel betalen voor hun warmte. Volgens de belangenbehartiger komt dit door de invoering van de nieuwe Warmtewet op 1 januari 2014. De Warmtewet beoogt consumenten met stadsverwarming die vastzitten aan hun warmteleverancier bescherming te bieden. Door verkeerde aannames en onduidelijkheden in deze wet komt er in de praktijk van een goede bescherming weinig terecht, aldus Eigen Huis. De vereniging vraagt de minister om opheldering.

 

 

 

1 reactie op “Verplicht veiligheidsmechanisme stadsverwarming’

 1. Gert-Jan Kobus schreef:

  Beste Heer/Mevrouw,

  Ik ben derdejaars student werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Utrecht en momenteel ben ik met mijn werkgroep bezig met de opdracht om een fictief stadsverwarmingsnetwerk te ontwerpen. Voor de opdracht zijn wij op zoek naar gegevens over het piekverbruik van warmwater van een gemiddeld huishouden in een nieuwbouwwijk. Wij zijn daarnaast geïnteresseerd in de veiligheidsmaatregelen er op een stadsverwarmingsnetwerk van toepassing zijn. Zouden jullie hier informatie over kunnen leveren of weten jullie wellicht een bron die ons deze informatie zou kunnen leveren?

  Bij voorbaat dank!

  Met vriendelijke groet,

  Gert-Jan Kobus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.