fbpx
Nieuws

Voet tussen deur bij Rijksvastgoed

De installatiebranche krijgt meer invloed op de verduurzaming van het vastgoed van de Nederlandse staat. Ook worden de aanbestedingsregels en contractvormen nader onder de loep genomen worden in het voordeel van de installateur.

Brancheorganisatie Techniek Nederland heeft hiervoor een overeenkomst getekend met het Rijksvastgoedbedrijf, waarin de organisaties beloven meer en beter te gaan samenwerken op het gebied van de energietransitie, digitalisering en het tekort aan vaklieden.

Met 12 miljoen vierkante meter aan gebouwen en circa 89.000 hectare grond is het Rijksvastgoedbedrijf een van de grootste opdrachtgevers voor de markt. Hieronder vallen onder meer ministeries, kazernes en andere defensieterreinen, rechtbanken, gevangenissen, vliegvelden, havens, belastingkantoren, monumenten, musea en paleizen.

Toekomstbestendig vastgoed

Ook deze gebouwen kennen grote uitdagingen. Het uitgangspunt van de samenwerking is de Marktvisie. Dat is een initiatief dat in 2016 tot stand kwam. Onder meer Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland en Techniek Nederland werken daarin aan een betere en meer efficiënte benutting van de expertise van alle partners in het bouwproces, van de ontwerpfase tot beheer en onderhoud.

Energietransitie

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de grootste vastgoedportefeuille van Nederland. De komende jaren wil de organisatie een belangrijk deel van de gebouwen verduurzamen. Directeur Roger Mol van Rijksvastgoedbedrijf: ‘We hebben grote ambities en die kunnen we alleen waarmaken met de inzet van de technische sector. Welke innovaties kunnen we inzetten, welke contractvormen passen daarbij, hoe kunnen we de projecten optimaal aanbesteden? Over die vragen gaan we in gesprek met Techniek Nederland en haar leden.

Hoger aandeel installatietechniek

Techniek Nederland en het Rijksvastgoedbedrijf gaan structureel overleg voeren op strategisch, tactisch en operationeel niveau. De toepassing van BIM, open standaarden, maar vooral ook de contractvorming en aanbestedingen staan hoog op de agenda. Zo komt het nog vaak voor dat de installateur in de vernauwing komt omdat aanbestedingsregels of contracten een soepele samenwerking in de weg staat. Zo kan het zijn dat installatietechnische klussen onder regie van grote bouwkundige aannemers komt te staan, terwijl een steeds groter aandeel van het werk installatiewerk betreft. Ook komt het voor dat installateurs worden uitgesloten omdat ze niet voldoen aan hoge aanbestedingseisen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.