fbpx
Nieuws

Volop kansen voor hybride warmtepomp

Meer dan de helft van de bestaande woningbouw is geschikt voor de hybride, de combinatie cv-ketel en warmtepomp. Ook zijn er veel woningeigenaren die voorlopig nog even niet aan de warmtepomp moeten denken. Hier geldt vooral het devies: dring de warmtevraag terug door middel van isolatie.

Het webinar Ketelvervanging, wat is wijsheid? gaf installatieprofessionals handvatten bij ketelvervanging. Veel klanten informeren naar de toepassing van warmtepomptechniek. Veel woningen zijn er wel geschikt voor, maar nog lang niet klaar voor. In het webinar beantwoorden Steven Kok van Rensa Techniek, technisch trainer Rob Haarman van Nefit en installateur Gerrit Hak van Hak Installatieservice vragen van kijkers. Het webinar, een samenwerking tussen Rensa, systeemleverancier Nefit en Eisma Bouwmedia is hier integraal en in delen terug te kijken.

Wat doen we bij ketelvervanging, is een vraag die steeds vaker nadrukkelijker door woningeigenaren en verhuurders gesteld wordt. Moeten we verduurzamen en zo ja: hoe?

Markt verdubbelt

Uit de presentatie blijkt de warmtepomp al bijna 10 procent is van de cv-ketelmarkt. Het afgelopen jaar is aantal in gebruik gestelde warmtepompen bijna verdubbeld. In nieuwbouw en extreem energiezuinige renovatie is de techniek, op basis van lage temperatuurverwarming, zonder veel extra investeringen toe te passen. Volgens Nefit is op dit moment de helft van de geplaatste Nefit warmtepompen een hybride uitvoering. Maar ook om geschikt te zijn voor een hybride installatie moet een woning aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de woning voldoende geïsoleerd zijn en moet ook het afgiftesysteem toereikend zijn voor de warmtevraag. In oudere woningen is het een ander verhaal. Voor ongeveer 1 op de 5 woningen in Nederland, vooral vooroorlogse, is warmtepomptechniek nog even een brug te ver en is het raadzaam eerst te investeren in isolerende maatregelen.

Bij een hybride warmtepomp wordt bijna het complete verwarmingsdeel van de energievraag geleverd door de lagere temperaturen die geleverd worden door een lucht/water-warmtepomp. Voor de extra koude dagen én voor het bereiden van warm tapwater, springt de HR-ketel bij. Gemiddeld genomen, maar dat is per huishouden verschillend, kan bij een hybride installatie zo’n 60 procent bespaart worden op gasverbruik. De regeling van de hybride kan worden ingesteld op de dan geldende energietarieven, zodat deze altijd voor de meest economisch gunstige verwarmingsmethode kan kiezen.

Het merendeel van de bestaande woningen is relatief eenvoudig geschikt te maken voor een hybride warmtepomp/cv-ketel combinatie. (bron: Nefit)

Kosten

In het webinar wordt ook een opbouw van de kosten van de verschillende installaties gedeeld. Wat opvalt is dat de warmtepomp-installaties over de totale levensduur van de installatie goedkoper uitvallen dan cv-ketelvervanging. Hierbij zijn ook de stijgingen in gas en elektra en alle aanpalende kosten in 15 jaar meegenomen. Groot verschil is dat voor een hybride of all-electric installatie de eerste investering in het apparaat een stuk hoger is. En juist dat bedrag, blijkt voor eindgebruikers, zo bleek ook uit een poll in het webinar, een belangrijk struikelblok. Wanneer installateurs voor hun klanten gaan kijken naar de totale kosten over de levensduur van een installatie, komt het plaatje voor een warmtepomp een stuk gunstiger uit.

Opbouw van kosten van warmtepomp, cv-ketel en hybride installatie over 15 jaar, inclusief financiering en stijging van energieprijzen. (bron: Nefit)

Andere vragen die worden beantwoord:

 • Welke stappen moeten doorlopen worden om te bepalen of een woning geschikt is?
 • Hoe ziet het hydraulisch schema van een hybride warmtepomp eruit?
 • Aan welke eisen moet een bestaand afgiftesysteem voldoen?
 • Hoe selecteer ik het juiste vermogen warmtepomp?
 • Kun je met een hybride koelen?

Over de sprekers

Steven Kok is als accountmanager van Rensa Techniek technische steun en toeverlaat van installateurs bij advieswerk rondom duurzame installaties. Rob Haarman traint bij Nefit samen met zijn collega’s jaarlijks duizenden installatiemonteurs, onder meer op het gebied van warmtepompen. Gerrit Hak heeft al 15 jaar ervaring met het adviseren en installeren van warmtepompen. Presentator Eddy Buiting is hoofdredacteur van Installatie.nl.

Alle bouwwebinars van Eisma Bouwmedia zijn integraal terug te kijken. Bekijk hier het aanbod aan webinars.

8 reacties op “Volop kansen voor hybride warmtepomp

 1. Erik schreef:

  Heb huis van 1966. Men zegt dat warmtepomp niet kan en dus niet rendabel is,twveel verbouwen

  • Ben schreef:

   Ik heb een hoekhuis van 1936. In de loop der jaren het dak geisoleerd, spouwmuren gevuld, onderkant begane grond vloer geïsoleerd, hr++ glas. Begin januari 2019 all electric warmtepomp van 8kW. Moet bij -10 graden naar cv water van 55 graden. Gaat prima. Terugverdientijd na aftrek subsidie ca. 8 jaar. Berekend na half jaar bedrijf.

 2. Sem schreef:

  Ik denk dat deze grafieken al achterhaald zijn door het nieuws mbt de prijzen van gas en elektriciteit. Gas wordt de komende jaren ruim tien procent duurder en de prijs van electra daalt met ruim twintig procent. Dus per saldo zal een HR ketel over vijftien jaar nog duurder worden en een (hybride)waterpomp beduidend goedkoper.

  Mijn huis is van 2006(inclusief HRketel) en vermoed dat hij al voldoende geïsoleerd(alhoewel ik gewoon dubbelglas heb ipv HR++) is voor een warmtepomp maar….. Ook ik vind de eerste investering buitensporig hoog waardoor ik twijfel. Tevens ben ik bang dat ik iets moet doen aan mijn radiatoren(LTV) wat ook nog eens extra geld gaat kosten.

  Momenteel wek ik met mijn zonnepanelen ongeveer 2800kW op waarvan ik ongeveer 400 aan overschot heb. Op mijn dak passen nog maximaal drie panelen die ongeveer zo’n 900kW extra kunnen opbrengen. Bij all electric zal ik ongeveer 5200kW(totaal van alle electra) per jaar nodig hebben dus zal nog ongeveer 1500kW bij moeten kopen.

  Als laatste en grootste probleem in mijn ogen is het plaatsen van een buitenunit.(ja die herriemakers). Ik heb een tussenwoning en het plaatsen aan de gevel is geen optie. Zo’n tien meter van het huis af heb ik een enkelsteens schuurtje staan waarop ik die mogelijk zou kunnen plaatsen. Maar momenteel wil ik dat mijn buren(en mezelf) nog niet aandoen vanwege het geluid.

  Ik hoop dat mijn 13 jarige ketel het nog even uithoud zodat ik niet snel een beslissing hoef te nemen en in de hoop dat met name de aanschafprijs(eerste investering) van de warmtepomp de komende jaren flink gaat dalen.

 3. Leon schreef:

  Plaats gewoon zuinige A++/ A+++ Split unit Airco voor als hoofdverwarming in woonkamer en laat
  CV ketel hangen voor warm tap water.
  ( of nood verwarming )

  waar moet je naar kijken als je een airco koopt: airco met invertor, buiten unit stil is, kijk wat het kW vermogen is als het buiten -10 en dat je de temp van de binnen op 10 graden gezet kan worden ( somige airco’s is de laagste verwarm temp 16 graden )

  • GH Elsendoorn schreef:

   Zo doe ik het ook gas verbruik ongeveer 150 kub nog verwarmen via airco,s.
   IK heb er hier 3 stuks 2 van LG plus de Daikin Ururu Sarara de 5KW.
   Geen last van de kou werken heel goed,met de hitte heerlijk koel in huis.

 4. fred hoogervorst schreef:

  ik lees niets over een combinatie GasCombiketel A++, met 12 zonnepanelen, met dubbel glas, en met een 2018 aangelegde vloerverwarming als hoofdverwarming en een heetwater boiler voor de afwas en koffie.
  Alles gaat maar over de warmtepomp, leuk voor de handel en installateurs, een mat voor de voordeur, gordijnen als het echt koud wordt, ook daar lees je niets over, tochtstrips zijn nog niet uit de handel, simpele en doeltreffende hulpmiddelen.
  SVP goede informatie geven hoe het met de bestaande mogelijkheden ook kan, want we zijn niet allemaal rijk, onze koning heeft zijn huisje “maar” voor een dikke 50 miljoen euro laten verbouwen, op uw kosten!

  • Sem schreef:

   Ook het waterzijdig inregelen van bestaande CV installaties zou gestimuleerd kunnen worden. Een beetje woning is daar al gauw vier à vijfhonderd euro aan kwijt maar het komt je wooncomfort en gasverbruik(±15%) tengoede. Sterker nog ik snap niet dat ruim 80% van alle CV installaties niet goed is afgesteld. Ik zou denken dat dat een onderdeel is van het installeren van zo’n installatie.

 5. GH Elsendoorn schreef:

  Zo doe ik het ook gas verbruik ongeveer 150 kub nog verwarmen via airco,s.
  IK heb er hier 3 stuks 2 van LG plus de Daikin Ururu Sarara de 5KW.
  Geen last van de kou werken heel goed,met de hitte heerlijk koel in huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.