fbpx
Nieuws

Veel vragen over wonen zonder gas

gas, aardgas, koken

De overheid wil dat huishoudens in 2050 niet langer afhankelijk zijn van aardgas. ‘Van gas los’ betekent geen gasaansluitingen meer in nieuwbouwwijken. De Vereniging Eigen Huis heeft nog veel vragen voor de overheid wat dat precies betekent. Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis: “Wij vragen minister Kamp om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de gevolgen van het loskoppelen van het gasnet, samen met een handelingsperspectief voor huishoudens.”

In bestaande wijken moeten woningen worden afgekoppeld en worden omgebouwd. Koken, verwarming en warm water moeten dan van andere energiebronnen komen. Dit heeft gevolgen voor bijna alle huishoudens in Nederland. Draagvlak onder burgers is cruciaal voor een geslaagde transitie van gas naar andere energiebronnen.

Bewonersonderzoek

Vereniging Eigen Huis heeft haar leden gevraagd naar hun mening over wonen zonder aardgas. Bijna 90 procent van de ondervraagden is al op de hoogte van de ‘van-gas-los’ ambitie van de overheid. Iets meer dan de helft is het er ook mee eens. Bijna 40 procent heeft ook al een idee van de consequenties voor de eigen woning. Daarentegen wil ongeveer 20 procent aardgas in de woning houden.

Hoe en wanneer?

Er blijkt nog veel onduidelijk te zijn over ‘Van gas los’. Het is voor velen nog de vraag welke alternatieven er voor aardgas komen en wat de ombouw gaat kosten. Hoe is straks het wooncomfort als er geen cv-ketel meer is voor verwarming en warm water, en gaat de energierekening daardoor omhoog? Ook het moment waarop hun woning wordt afgekoppeld van het gas maakt veel uit. Een nieuwe, zuinige cv-ketel aanschaffen is onverstandig als dat binnen 5 jaar is, maar als het nog 25 jaar duurt is die investering wel zinvol.

Kostbare ombouw

Rob Mulder: “Zeven miljoen woningen losmaken van aardgas is een kostbare en complexe operatie. De kosten van afkoppelen en ombouwen kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s per woning. Het energieneutraal maken van een gemiddelde woning loopt snel op tot 50.000 euro, en is afhankelijk van de startsituatie, de grootte van de woning en de gemaakte keuzes in techniek en apparatuur.”

Betaalbare alternatieven

De overheid kan de ‘Van gas los’-ambitie alleen realiseren als er goede alternatieve energiebonnen zijn voor aardgas, als huishoudens worden ontzorgd en als er financiële ondersteuning komt voor de 4,2 miljoen particuliere huiseigenaren die hun woning moeten aanpassen.

2 reacties op “Veel vragen over wonen zonder gas

  1. ReWa schreef:

    Prima maar wat zijn de kosten voor de burger?
    Zijn er goede alternatieven,welke ook bij strenge vorst goed in gebruik zijn.
    Geef aan in welke tijdlijn het rendabel nog een nieuwe c.v. aan te schaffen daar deze toch 15 jaren mee gaan. en betaalbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.