Ga naar hoofdinhoud

,

Warmtepomp niet langer voldoende voor vrijstelling TO juli

Alleen het hebben van een warmtepomp die kan koelen in een woning is niet langer genoeg om een vrijstelling te krijgen voor de oververhittingseis TO-juli. Vanaf juli dit jaar moet ook de zoninstraling worden beoordeeld.

Sinds de invoering van de drie BENG-eisen geldt er ook een vierde eis bij nieuwbouwwoningen: die mogen in de zomer niet te heet worden. Dat kan worden aangetoond door een TO-juli-berekening, die automatisch in de energieprestatiesoftware wordt gemaakt. Als TO-juli niet boven de waarde van 1,2 komt, dan hoeven er geen extra maatregelen getroffen te worden.

Woningen met warmtepompen (of airco) worden tot nu toe echter vrijgesteld van de TO-juli-eis, omdat warmtepompen kunnen koelen. Maar in de praktijk blijkt dat de koelcapaciteit van veel warmtepompen en de afgiftecapaciteit via de vloerverwarming niet toereikend is. “En dat komt mede door de grote ramen die in de huidige nieuwbouwwoningen zo populair zijn”, zegt Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs in het VSK Nieuwscafé tegen interviewer Frans Reichardt. Door al dat glasoppervlak komt in de zomer vaak meer zonne-energie naar binnen dan de warmtepomp weg kan koelen.

Berekening aan zoninstraling

Inmiddels is het overgrote deel van de nieuwbouwwoningen voorzien van een warmtepomp, en als een deel hiervan kampt met oververhitting, kan dit een groot probleem opleveren. Daarom is er in een update van de bepalingsmethode NTA 8800 voor gekozen om de vrijstelling van de TO-juli-eis wat minder soepel te maken. Om te voorkomen dat er een airco of warmtepomp wordt gebruikt met onvoldoende koelvermogen in opwek of afgifte, moet worden aangetoond dat met de geïnstalleerde koeling het risico op oververhitting voldoende laag is.

Dat kan door aan te tonen dat de verhouding glasoppervlak ten opzichte van het gebruiksoppervlak in orde is of dat de ramen op zuid, west en oost zijn uitgerust met zonwering, zonwerend glas of onder de schaduw van overstekken vallen. Die controle zal naar verwachting in de software worden geïntegreerd. Voldoe je dan nog niet, dan kan een vereenvoudigde controle-berekening  worden gedaan volgens regels in een nieuwe bijlage in de NTA 8800:2024. 

Kijk het hele gesprek met Harm Valk over nieuwe regelgeving die relevant is voor de installatiesector hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte