fbpx
Nieuws

Waterleidingsprinkler wint

Waterleidingsprinkler wint

De Innovatieprijs Brandveiligheid 2015 gaat naar de waterleidingsprinkler, ontwikkeld door BAM Techniek – Fire Protection, Siron, TU-Delft, Brandweer Nederland en VSH Fittings B.V.

 

 

 

De jury heeft de genomineerden beoordeeld op de aspecten innovatie, integrale brandveiligheid en bruikbaarheid.  “Dit product is uniek in zijn soort binnen de Nederlandse markt, is breed toepasbaar, betaalbaar en zorgt voor een verhoging van de veiligheid. Deze ontwikkeling is een grote stap voorwaarts,” aldus de jury. De waterleidingsprinkler biedt volgens het juryrapport een concrete oplossing voor een veelbesproken vraagstuk en geeft extra bescherming aan bijvoorbeeld ouderen die langer zelfstandig blijven wonen.

 

De twee andere genomineerden waren Nater Gas & Vloeistofsystemen met de verhuisbare watermistunit en Hilti Nederland met de brandwerende manchet op rol. 

 

Werking waterleidingsprinkler

De sprinkler was vorig jaar op de VSK voor het eerst te zien. Klik hier voor een samenvatting uit een artikel uit vakblad Installatie en Sanitair over de innovatie. De waterleidingsprinkler wordt door de gehele woning in de leidingen aan of in het plafond geïnstalleerd en aangesloten op het waterleidingnetwerk. Hierdoor zijn dure pompen en een apart leidingnetwerk voor de sprinkler niet nodig. Bij een beginnende brand springt de glazen bulb kapot en verspreidt het water zich over de brandhaard, waardoor de vluchttijd verlengd wordt. Alleen de sprinklers bij de brand activeren, zodat waterschade zoveel mogelijk blijft beperkt. Alles bij elkaar geeft dit systeem dus verminderde kans op lichamelijk letsel en materiële schade, tegen lagere installatiekosten. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.