fbpx
Nieuws

Ventilatiesystemen in de nieuwbouw worden steeds veelzijdiger. In het dinsdag gehouden Bouwwebinar lieten ventilatiespecialisten van Rensa en Zehnder zien dat bouwers en installateurs steeds meer mogelijkheden hebben om met ventilatietechniek effectief te ventileren, maar ook te verwarmen en te koelen. De combinatie met warmtepompen maken balansventilatie tot de energetisch beste keus in nieuwbouwnorm BENG.

Balansventilatie met warmteterugwinning wordt steeds meer en vaker de standaard in nieuwbouw. Op dit moment is de helft van de nieuwbouw uitgerust met balansventilatie, de andere helft maakt nog gebruik van mechanische ventilatie met raamroosters. Deze techniek is toegestaan in nieuwbouwnorm BENG, maar zorgt ervoor dat het benodigd warmtepompvermogen een kwart hoger ligt, zegt technische adviseur Steven Kok van Rensa Techniek, het adviesbureau binnen de groothandel. Toevoer van (koude) lucht via raamroosters vergt bij lage temperatuursystemen extra aandacht voor de koudeval, dus een extra warme randzone in de vloerverwarming of radiatoren.

Transmissie dekken met ventilatie

Opvallende trend is dat de warmtevraag van kleine appartementen tegenwoordig dusdanig laag is, dat de transmissie volledig gedekt kan worden met ventilatie, eventueel aangevuld met elektrische radiatoren. “40% van nieuwbouw appartement, en is een derde kleiner dan 80 vierkante meter”, zegt technisch adviseur Jerôme Corba van Zehnder. Groot voordeel hiervan is dat de installatieconcepten simpeler en goedkoper worden. De Zwolse ventilatiespecialist presenteert in het webinar Veelzijdige ventilatietechniek een aantal nieuwe producten.

Het webinar Veelzijdige ventilatietechniek is hier terug te kijken. Kosteloos na registatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.