Ga naar hoofdinhoud

,

‘Geef gasketels laagste score op energielabel’

Een 3kW Kensa Shoebox water/water-warmtepomp

Foto: Tijdo van der Zee/Installatie

Europa moet alle registers opentrekken om de installatie van warmtepompen te stimuleren. Een lage score van gasketels op het energielabel hoort bij de maatregelen. Dat staat in een actieplan van de Europese vereniging voor warmtepompen EHPA.

Niet alleen het Nederlandse kabinet is bezig om de solo-gasketel in de ban te doen, ook Europa doet zijn best om miljoenen extra warmtepompen geïnstalleerd te krijgen. Dat gaat ten koste van de standaard gasketel.

Na de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende gascrisis, kwam Europa met het RePowerEU-plan. Daarin staat onder meer dat er in 2030 in Europa meer dan 40 miljoen warmtepompen geïnstalleerd moeten zijn. Vandaag de dag zijn dat er ongeveer 10 miljoen.

In het plan ‘EU Heat Pump Accelerator‘ zegt de EHPA nu: “Geef gasgestookte verwarmingsketels het laagste energielabel en misleidt consumenten niet met het waterstof-ready embleem.” Europa werkt hard aan een nieuwe Ecodesign-richtlijn voor verwarmingstoestellen waarbij warmtepompen en gasketels samen in één energielabel terechtkomen. Het ligt voor de hand dat gasketels dan laag zullen scoren. Maar de EHPA vindt dus dat gasketels op het allerlaagste sportje van de ladder thuishoren (label G).

Makkelijker en goedkoper

Het plan bevat verder nog een hele trits aan aanbevelingen. Zo moet het bijvoorbeeld voor consumenten makkelijker en goedkoper worden om een warmtepomp aan te schaffen. Ook moeten de vaardigheden van monteurs omhoog. Daarnaast zou het goed zijn als warmtepompen kunnen bijdragen aan de balans in het elektriciteitsnet, waarbij zij inschakelen op momenten dat er overschot aan duurzame energie voorhanden is.

Overigens werkt de EHPA met een andere definitie van ‘warmtepomp’ dan gangbaar in de sector. Airco’s die tegelijk ook kunnen verwarmen rekent de EHPA namelijk ook mee. Als die definitie wordt gekozen, dan zijn er vandaag de dag 20 miljoen warmtepompen geïnstalleerd en moeten er in 2030 80 miljoen warmtepompen zijn geïnstalleerd.

3 reacties op “‘Geef gasketels laagste score op energielabel’

  • Mark

    Wat een onzin!
    Van alle bronnen is gas de schoonste. Ook efficiënter dan vele bronnen.
    Laat de overheid zich eerst druk maken over de netwerken en over de (nieuwe) infrastructuur ipv burgertje pesten.

  • Peter

    En hoe gaat al die elektra opgewekt worden?
    Juist ja, door verbranding van fossiele stoffen zoals aardgas en bruinkool. Laat je niet gek maken

  • Bob

    Goede punten Mark en Peter. Maar ondertussen staan we voor een grote opgave om en hebben we dit ook nodig om de klimaatdoelen te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte