fbpx
Nieuws

Airco weg uit warmtepompstatistiek

55

Natuur & Milieu ziet lucht/lucht-warmtepompen niet langer als een manier om woning of kantoor te verwarmen, maar vooral als techniek om ruimtes te koelen. Daarom is deze warmtepomptechniek niet meer opgenomen in de warmtepompstatistieken van de Gasmonitor.

“Dit jaar hebben we wat nadrukkelijker stelling genomen door te zeggen dat de lucht/lucht-warmtepompen voornamelijk zullen koelen en niet verwarmen”, zegt Natuur & Milieu-woordvoerder Dieuwertje Penders.

Gasmonitor

Natuur & Milieu brengt jaarlijks de Gasmonitor uit, waarin de ontwikkelingen van verschillende verwarmingstechnieken worden gepubliceerd. Tot nu toe schaarde Natuur & Milieu de lucht/lucht-warmtepomp onder verwarmingstechniek, met als resultaat dat in 2018 het aantal verkochte warmtepompen voor het eerst boven de 100.000 uitkwam, tegen ruim 400.000 gasketels.

Maar bij die statistiek konden wel vraagtekens gezet worden, want lucht/lucht-warmtepompen worden, zeker in de woningbouw, vooral verkocht als airco, bedoeld dus om te koelen, en slechts sporadisch als (hoofd)verwarming. Zo ziet RVO het in ieder geval en daarom is er ook geen ISDE-subsidie voor lucht/lucht-warmtepompen beschikbaar.

Cijfers gesplitst

Natuur & Milieu trekt nu dezelfde conclusie. Penders: “We hebben er dit jaar voor gekozen om de lucht/lucht-warmtepomp niet meer mee te nemen in het totaal warmtepompen, omdat ons onderzoek over warmtechnieken gaat. Na overleg en verder onderzoek met partijen uit de sector, hebben we besloten de cijfers te splitsen.”

Wat betekent dat nu voor de statistiek? Zonder airco’s gaat het over beduidend lagere aantallen. In woningen en kantoren werden in 2019 ongeveer 45.000 warmtepompen geïnstalleerd, waarvan 12.000 bodemwarmtepompen en 33.000 lucht/water-warmtepompen. Dat is een stijging van 25% ten opzichte van 2018 – mits je van de cijfers uit 2018 de airco’s afhaalt.

Airco’s vliegen de winkel uit

Van lucht/lucht-warmtepompen, of airco’s, gingen er vorig jaar ruim 120.000 over de toonbank, waarvan 77.000 in woningen. Vooral dit laatste getal is indrukwekkend, want het betekent een ruime verdubbeling ten opzichte van 2018.

Het blijft echter onduidelijk welk percentage van deze lucht/lucht-warmtepompen voor koeling is bedoeld en welk percentage voor verwarming. Penders: “We zouden graag zien dat er cijfers beschikbaar komen. Via leveranciers of verkopende partijen, en bij voorkeur gepubliceerd door CBS.”

Vraag naar koeling

Dat zou Natuur & Milieu namelijk extra inzicht en onderbouwing bieden ten behoeve van de warmtepompcijfers in de Gasmonitor. Penders: “Daarnaast vinden we het belangrijk om te weten hoeveel van de lucht/lucht-warmtepompen worden verkocht als airco omdat dit een symptoom is van warme zomers en verder toenemend elektriciteitsgebruik voor koeling.”

Gebrek aan statistiek warmtepompen

Dat er betere cijfers moeten komen, dat vindt ook Frank Agterberg van de Vereniging Warmtepompen. “Het gebrek aan statistiek is schrijnend”, zegt hij. Overigens geldt dat niet alleen voor de lucht/lucht-warmtepomp. Ook is er geen helder onderscheid tussen all electric warmtepompen en warmtepompen die in combinatie met een gasketel zijn geïnstalleerd. Ook is niet in warmtepompcijfers terug te zien of ze zijn geïnstalleerd in nieuwbouw of bestaande bouw. Gedetailleerder inzicht in deze cijfers kan ook duidelijker maken waar en op welke manier de warmtepomp nog extra gestimuleerd kan worden, meent Agterberg.

Stijgende warmtepomptrend

Dat Natuur & Milieu er nu voor gekozen heeft om de lucht/lucht-warmtepomp uit de warmtepompstatistieken te halen, waardeert Agterberg wel. “Ik heb daar eerder ook contact met Natuur & Milieu over gehad. Als je geen goed beeld hebt van hun functie, is het zuiverder om ze weg te laten. Tegelijk haalt het de trend bij warmtepompen niet onderuit: die blijft stijgen.”

Hoewel het overgrote merendeel van de lucht/lucht-warmtepomp vooral wordt verkocht vanwege de airco-functie, zijn er wel degelijk voorbeelden van projecten waarbij een multisplit-airco een rol als hoofdverwarming vervult, mede vanwege de gunstige prijs, maar ook omdat de warmtevraag bij goed geïsoleerde woningen beperkt is en lucht/lucht-warmtepompen de woning in de zomer koel kunnen krijgen.

Lees ook het artikel ‘Warm met airco’s, over verschillende projecten waarbij de lucht/lucht-warmtepomp als (hoofd)verwarming wordt ingezet.

55 reacties op “Airco weg uit warmtepompstatistiek

 1. R schreef:

  Wij hebben een lucht lucht warmtepomp voor verwarmen en koelen van ons huis werkt super goed een daikin en voor warm tap water hangt er een cw5 cv ketel op zolder daikin buiten unit is geruisloos zowel met koelen als met verwarmen

  • Bert schreef:

   Dag R,
   Wij willen dit ook in huis installeren. Aan wat voor vermogens moet ik denken ? Is 3,5 kw voor een benedenverdieping en 2,5 voor boven genoeg (klein huisje) ?

  • Martijn schreef:

   Ik ga ook lucht-lucht WP als hoofdverwarming gebruiken. Is veel makkelijker om te installeren in bestaande woning en stukken goedkoper in aanschaf.
   Lijkt mij slim als statistieken hier rekening mee gaan houden

 2. Henk schreef:

  Bergrijpelijk dat de huidige cijfers een vertekenend beeld geven, op zich zou het goed zijn om een aparte subsidie te mogelijk te maken voor bijvoorbeeld een combinatie van L/L wp met een ventilatie wp boiler, of combinatie L/L/ wp en zonlichtsysteem.
  (sanitair tapwater en evt ook voeding LT verwarming)
  Er kunnen veel woningen van het gas af met een dergelijke installatie.

 3. groene rakker schreef:

  Maak onderscheid naar pure airco en warmtepomp-airco die kan koelen EN verwarmen.
  Vergeet die laatste zeker niet. Die kunnen als het niet super koud is de verwarming echt alleen aan als de installatie goed is gedimensioneerd. Een heel hoog percentage van de verwarmingsbehoefte kan dus zeer zuinig en goedkoop worden ingevuld. Niet vergeten.

 4. Jozef de Roos schreef:

  echt geen probleem. Ik heb er een van Brink staan en verbruik nog slechts een 150 m3 gas voor een vrijstaande woning van 400 m3 gebouwd in 1986. Met een flinke batterij aan zonnepanelen lever ik een kleine 5000 kWh er jaar aan het net. Daarmee betaal ik dus ruimschoots mijn gasverbruik.

 5. wim bakker schreef:

  Wij hebben drie stuks lucht-lucht warmtepompen in combinatie met 23 stuks zonnepanelen. In de zomer een koel en in de winter een warm huis. Als het echt koud is gebruiken we de pellet kachel als aanvullende verwarming. Per saldo is de pelletkachel per uur duurder in het gebruik dan de combi airconditioners.

 6. Leon schreef:

  Een lucht/lucht warmtepomp(airco) zorgt ook voor minder co2, sonde dat ze een airco niet zien als verwarming.

  laten we is bijvoorbeeld 10.000 kilowatt warmte verglijken.

  WARMTE METHODE – HOE VEEL STROOM/GAS NODIG – KOSTEN
  ( kg CO2 uitstoot )

  Split Airco met COP Waarde van Zes – 1.666 kWh – €366 ( 1.000 kg CO2 )
  Split Airco met COP Waarde van Vijf – 2.000 kWh – €440 ( 1.200 kg CO2 )
  Split Airco met COP Waarde van Vier – 2.500 kWh – €550 ( 1.500 kg CO2 )
  Split Airco met COP Waarde van Drie – 3.333 kWh – €730 ( 2.000 kg CO2 )
  HR-ketel op AARDGAS bovenwaarde – 1.023 m3 – €787 ( 1.770 kg CO2 )
  HR-ketel op AARDGAS onderwaarde – 1.137 m3 – €875 ( 1.967 kg CO2 )
  Airco met COP Waarde van Tweeenhalf – 4.000 kWh – €880 ( 2.400 kg CO2 )
  Airco met COP Waarde van Twee – 5.000 kWh – €1.100 ( 3.000 kg CO2 )
  Goedkope/Dure Elektrische kachel – 10.000 kWh – €2.200 ( 6000 kg CO2 )
  ( Als de airco een COP Waarde boven de 3,5 heb, stoot je ook minder CO2 uit )

  Valt het kwartje nu ? airco’s zijn zuinig.
  als het een cop waarde boven 3,5 heeft.

  • Henk schreef:

   Goede uitleg over de werking en het gebruik aan een klant is ook belangrijk, naast het dimensioneren van de units, beter losse sets ipv multi ivm grootte van buitendeel (ruimte tussen de lamellen, belangrijk tijdens stand verwarmen)
   En gewoon aan laten staan op auto ipv aan/uit zetten van zowel koeling als verwarming is goedkoper en stiller.
   De meeste units halen nog warmte uit buitenlucht van -10, dat is voldoende om een woning warm te houden, warm maken zal dan moeilijker worden.

  • Selie Peter schreef:

   Uw ”berekening” aan de hand van COP is wel erg misleidend en optimistisch.
   Beter is SPF van de WP te gebruiken en ook rekening te houdend met PER.
   Te veel en overbodig om hier verder te verduidelijken: google deze afkortingen maar en het zal je heel wat duidelijker worden.

   • groene rakker schreef:

    PER Player Effeciency Rating. Baseball. ???
    COP, SCOP, SPF, WP. Ok. Maar PER???

    • rob schreef:

     inderdaad, daar kunnen veel mensen niet veel mee, al die afkortingen. Maar ook als je wel weet wat bijv COP is, dat is een getal dat bij een apparaat hoort, dus dat wordt bepaald aan een specifiek apparaat in een testopstelling. Waar de gebruiker iets aan heeft is wat het betekent aan de concrete situatie in zijn/haar huis. Daarom zijn de vragen op deze site waar iemand bijv vraagt is voor een kleine kamer een apparaat van bijv 3 kW genoeg een goede start.
     Kijk naar concrete ervaringen van mensen die thuis iets hebben werken, alle COP waarden en andere papieren overwegingen zijn leuk, maar betekenen te weinig v oor een concrete situatie. Ik heb de ervaring dat ook bij overheidsorganisaties mensen verkeerde interpretaties van ‘ losse’ natuurkundige grootheden maken, met katastrofale uitkomst voor het effect en nut van warmtepompen

 7. rob meier schreef:

  ik vind het schokkend dat Natuur & Milieu niet in ziet dat een lucht-lucht warmtepomp moet blijven als alternatief. Het is inderdaad niet verstandig die alleen voor koeling te hebben, dus zou je een eis kunnen stellen gas afsluiten. Heb ik allemaal gedaan. Het is veel goedkoper in installatie en aanschaf dan andere warmtepompen, het werkt achteraf gezien (nu ik dat al een tijdje heb lopen) net zo goed als een andere warmtepomp, het is ook financieel aantrekkelijk vwb lopende kosten (stroom dus). Je kunt ze gewoon op de 220 aansluiten. Ik heb een vrijstaand huis uit de 50er jaren, ik ben 100% CO2 vrij (groene stroom en merendeel ook nog zelf opgewekt met zonnepanelen), en ik bespaar ook nog geld.
  De andere oplossingen zijn doorgaans heel veel duurder. Dat komt o.a. door een lucht-waterpomp met vloerverwarming moet je huis heel goed geisoleerd zijn (lage temperatuur verwarming), dan krijg je vochtproblemen en moet je een ventilatie systeem aanleggen, en zo kom je van het een in het ander. Bovendien ben je met een lucht-water systeem veel vaste massa (radiatoren dan wel vloer) aan het opwarmen, dat kost pakweg 1000 maal zoveel energie als lucht opwarmen per m3, daarmee is een lucht-lucht warmtepomp ook een heel efficiente oplossing die beter met de werkelijk benodigdce warmte om gaat.

  • Sander schreef:

   Mooi dat je goed bezig bent met je huis maar helaas haal je toch een paar dingen door elkaar. Een lucht-lucht airco moet de energie uit lucht halen. Daar lucht bijna geen massa heeft kost het relatief veel energie om uit “niets” warmte te halen. Vervolgens gaat dit de lucht in je huis verwarmen en na een lange tijd zullen ook de muren en meubelen deze temp. krijgen. Om te zeggen dat een lucht-water airco 1000 keer zo slecht is klopt echt helemaal niet. Elke installateur kan je wijzen op de cop die hoger is dan bij lucht-lucht. Gaarne bij de feiten blijven alvorens dingen te roepen die anderen dan misschien gaan geloven. Mvg

  • huig van duijn schreef:

   Natuur en milieu publiceerde een paar jaar geleden dat een pallet kachel een uitstekende vervanging was van de cv en goed voor het milieu was

 8. rob schreef:

  Hallo Sander, mijn bericht niet goed gelezen, ik heb geschreven dat het opwarmen van de bodem 1000 keer meer kost. De COP van een goede ‘ airco’ is tegen de 5, die van een lucht-water pomp hoger (tot 6), maar er zitten dus energetisch ook weer nadelen aan, en is alles bij elkaar duurder. Ik heb het systeem al een tijdje staan en heb dus echte getallen. Ik heb de muren aan de binnen kant geisoleerd met Erfurt Thermovlies Premium, dat levert 20% minder verliezen op (niet alleen volgens de fabrikant). Nagemeten (ik ben fysicus en weet heel goed waar ik het over heb, vandaar mijn verhaal).

 9. rob schreef:

  overigens, voor een ieder die niet geloofd in de lucht-lucht warmtepomp (airco), ga maar eens in Zweden kijken, daar staan ze bij duizenden , variant die tot -35C nog goed genoeg werkt.

  • Hendrik schreef:

   In Juni j.l hebben wij een 3,5 je laten installeren in de WK, met inverter techniek, hij is bedoeld voor koelen. Dat hij ook wat kan verwarmen, is een leuke (kleine) bijkomstigheid. Als dit in wat frissere omstandigheden wat kan verwarmen in de WK, maakt het nog geen ‘allround’ hoofdverwarming,verre van dat..Als het gaat vriezen,zal de Intergas HR ketel weer moeten gaan presteren…

   • rob schreef:

    als het een normaal goede lucht lucht warmtepomp is is die heel efficient in verwarmen, nog beter dan in koelen, dat zijn harde getallen, vriezen is geen probleem, zeker niet in NL (dat is echt op basis van ervaring)

 10. Christiaan schreef:

  Beetje raar eigenlijk.
  Omdat we in een huurhuis zitten kunnen we geen split airco plaatsen…We hebben gekozen voor een combinatie die kan koelen en verwarmen, cop 3.6 is al rendabel, en goedkoper dan hr gasketel, voornamelijk verwarmen we de huiskamer is de bedoeling om energie en geld te besparen, dus wel de hr gasketel in de grafiek opnemen, die volgens de overheid eruit moet en dan een lucht/lucht verwarmings unit niet meer opnemen in de statistieken

 11. Hendrik schreef:

  In Juni j.l hebben wij een 3,5 je laten installeren in de WK, met inverter techniek, hij is bedoeld voor koelen. Dat hij ook wat kan verwarmen, is een leuke (kleine) bijkomstigheid. Als dit in wat frissere omstandigheden wat kan verwarmen in de WK, maakt het nog geen ‘allround’ hoofdverwarming,verre van dat..Als het gaat vriezen,zal de Intergas HR ketel weer moeten gaan presteren…

 12. Tegenwoordig kunnen alle A-merk lucht-lucht warmte pompen koelen en verwarmen.

  In veel gevallen zoals in zolderkamer en kleine kantoorruimtes aan huis worden deze installaties daar ook voor gebruikt.

  Wij zien daarom geen reden waarom ze niet worden meegenomen in de statistieken.

 13. Maurice schreef:

  Een airco vreet toch stroom. En bij het maken van stroom komt CO2 vrij. En we willen juist minder CO2 maken met z’n allen. Of nog meer zonnepanelen op je dak. Zorgen voor betere circulatie in je huis geeft ook verkoeling.. daarbij zorgen voor goede isolatie, de warmte uit je huis houden, is dan veel beter. Dit allemaal kost dus een investering, een flinke. En of je die warmtepomp en airco terug verdiend is onwaarschijnlijk. Dus energie neutraal, dikke neus. Enigen die er beter aan worden zijn de installateurs. En die goochelen met alleen maar positieve cijfers, om het goed te laten lijken

 14. rob schreef:

  dan ga je er vanuit dat je een airco alleen voor koeling gebruikt, het gaat er wat mij betreft om de airco voor verwarmen te gebruiken. Bij het maken van stroom komt CO2 vrij, hangt er maar vanaf waar de stroom vandaan komt. Is net als e-auto’s rijden, goed idee maar wel alleen als je 100% groene stroom gebruikt.
  Het voordeel van de airco om te verwarmen is dat je veel minder kWh energie verbruikt als met bijv gas. En wel ongeveer 75% minder (echt waarden bij mij thuis). Energieverbruik neemt dus geweldig af. En ik ga het ook terugverdienen (heb de getallen allemaal, niets papieren schatting, echt gemeten waarden en rekeningen uit verleden).
  Het is uiteraard zo dat als je het puur voor de koeling gebruikt het alleen maar meerkosten oplevert, verdien je niet terug behalve comfort in de zomer (als je meerdere dagen 40C hebt zoals ik had vorig jaar wil je echt wel wat koelte, en dan is een warmtepomp weer veel beter dan een losse verplaatsbare airco.
  Ik ben geen installateur, ik verdien er niets aan om dit te verkondigen, ik probeer alleen een CO2 vrije wereld te propageren

 15. Jan Kassa schreef:

  Airco weg uit warmtepompstatistiek = de titel. Ik ben echt geen struisvogel !!!
  Ik heb voor de woonkamer/keuken (1995 en 45 m2) 1 airco 5kW die ik enkele dagen per jaar als koeler gebruik. En als basisverwarming in het stookseizoen. Ik gebruikte afgelopen winter 900 kWh plus, als nodig of gezellig, mijn houtkacheltje, waar ook briketten in kunnen, afhankelijk van het weer en de buren in de omgeving!
  N.B. Sluit die airco wel aan d.m.v. een stekker in een stopcontact op een aparte groep met een losse aparte insteek-kWh-meter . Dan weet je per dag wat je verbruik is. Alleen dan heb je betrouwbaar inzicht.
  Ik kocht hem, compleet geïnstalleerd voor minder dan € 1500.=

 16. huig van duijn schreef:

  Natuur en milieu publiceerde een paar jaar geleden dat een pallet kachel een uitstekende vervanging was van de cv en goed voor het milieu was

 17. Janco van tongeren schreef:

  Ik heb 5 x daikin wandunits hangen op de 1ste en 2de verdieping verwarm en koel het hele jaar super voordelig ben zelf airco monteur. Kan het echt aanraden als vervanging van je cv ketel snel en voordelig een heel lekker binnen klimaat.
  Bij goedkopere merken zoals Panasonic of midea is de buiten unit minder stil.

  Ook intresse is daikin echt het beste aanteraden

  • R schreef:

   Kijk nog iemand die het kan bevestigen dat verwarmen met een lucht lucht warmtepomp helemaal zo gek niet is en prima werkt wij hebben ook een daikin top merk gruisloos zo wel met koelen als met verwarmen je hoort hem ook niet

 18. Gerrit Smit schreef:

  Wij hebben sinds 2015 2 airco’s thuis in gebruik. In de woonkamer een Mitsubishi 3,5 kw die eerlijk gezegt vaker als verwarmen aan staat dan koelen. In de slaapkamer hebben wij ook een Mitsubishi 2 kw die als de buitentemp. S’nachts Hoger is dan 23 gr. Koelt en verwarmt als de kleinkinderen tv willen kijken. Het gasverbruik op deze manier is gezakt van 2000m3 naar 500m3 en het totale energieverbruik is toen met € 450 gezakt en dit alleen om onze airco in de woonkamer optimaal te gebruiken. Dus verwarmen van vertrekken met airconditioning met een rendement van meer dan 400% is goed voor milieu en portemonnee en de investering is minimaal en dus snel terug te verdienen.

  • rob schreef:

   zo is dat inderdaad?

   hoe krijgen wij de overheid en andere organisaties zoals Natuur en Milieu zover dit eindelijk in te zien

   alle positieve verhalen met feiten (investering en besparingen op energie en fossiele brandstoffen) verzamelen en bekend maken?

  • R schreef:

   Is jullie airconditioning ook lucht lucht warmtepomp

 19. Gerrit Smit schreef:

  Hallo R. Uiteraard hebben wij ook gekozen voor de lucht/lucht airco’s omdat deze tenminste betaalbaar zijn. Deze betalen zich tenminste op korte termijn weer terug. De unit in de woonkamer is inmiddels al lang terugverdiend. En de winst wordt elk jaar meer omdat de gasprijs steeds hoger wordt.
  Ik had voor de tijd al uitgerekend wat het voordeel zou zijn. Mijn berekening was het eerste jaar geschat op 330 euro terwijl de netto winst al 450 euro bleek te zijn. Ook ga ik nu de 18 jaar oude cv ketel vervangen door een nieuwe zuiniger versie. En dat allemaal voor het milieu en uiteraard mijn portemonnee. Het gaat tenminste ons om de maandelijkse vaste kosten.

  • R schreef:

   Voor warm tap water voor keuken en badkamer hangt er er een avanta cw5 geplaast in 2019 op zolder in de geiser funktie voor de regen douche in de badkamer

  • rob schreef:

   mag ik vragen waarom de cv ketel vervangen gaat worden, en niet geheel weggelaten, als je nu al een warmtepomp hebt

   • R schreef:

    De cv ketel is geplaast in 2019 hij is gloed nieuw en dit bevalt ons prima cv ketel voor keuken en badkamer gebruik
    Mocht de cv stuk gaan en onze warmtepomp ook dan kijken we verder of er bij de nieuwe warmtepomp een boilervat tussen kan dat kan bij die we nu hebben niet

 20. Gerrit Smit schreef:

  Wij gaan dus binnenkort de cv ketel vervangen omdat de oude inmiddels 18 jaar is. Ik ben momenteel bijna 71 jaar en heb 18 jaar geleden de vorige ketel ook vervangen en zelf onderhouden en vindt dat deze vervangen kan worden en niet wachten tot tijdens winter er mee uitscheid. Ik kan de ketel natuurlijk nog een tijdje aanhouden, maar ik weet niet als ik over de 80 ben er nog zin in heb om hem dan te vervangen. Verder alleen door met de airco’s lukt niet. Als de buitenunit bevriest bij vochtig weer onder de 3 graden dan wordt de buitenunit automatisch ontdooid en heb ik binnen voor 10 min. Geen warmte en wel het aardig afkoelen. Op dat moment kan ik met gas e.v. “bijverwarmen” vandaar. Investeren in een dure warmtepomp wil ik niet. €2500 voor een lucht/lucht inverter is anders dan €15000 voor een warmtepomp met de vraag of die ons huis ( vrijstaande semi-bungalow uit 1974) voldoende kan verwarmen.

 21. rob schreef:

  tja, ik begrijp de redenering, maar zie niet in (op basis eigen ervaring en vele anderen (duizenden in Zweden, daar gaat het puur met lucht-lucht warmtepomp tot -30C, wel modellen die daarvoor geschikt zijn)) dat je met een lucht-lucht warmtepomp (is ook een warmtepomp, maar inderdaad is de lucht-water veel duurder doorgaans). In afgelopen winter had ik ook meerdere dagen duidelijk temperaturen onder nul, maar de pomp op de laagste stand laten was genoeg. Gas eruit gooien maakt het financieel echt voordelig zie ik bij mijzelf..

 22. Gerrit Smit schreef:

  Ik begrijp het helemaal. Een lucht/lucht warmtepomp gaat volgens de beschrijving zowiezo tot -15 graden, maar helaas wil het hier rond het vriespunt behoorlijk vochtig zijn en dan is de airco niet voldoende of je moet van temperatuurschommelingen houden. Maar mijn vermoeden gaat uit dat wij 400 m2 kwijt zijn en dat is inclusief. Warmwater voorziening. Ook hebben wij vorig jaar 26 zonnepanelen laten plaatsen, dus het stroomverbruik kunnen wij binnen perken kunnen houden.

 23. Henk schreef:

  Werkt fantastisch, maar wel in een nieuwbouwwoning dus met de perfecte isolatie. Je hoort vaak tegenvallende resultaten in oudbouw. Het huis moet dus super geïsoleerd zijn. Dan werkt het prima. In Zweden werkt het al meer als 50 jaar.

  • rob schreef:

   ook in oudbouw, mijn vrijstaande huis is van 1958, en de resultaten zijn geweldig. De isolatie van binnen aangebracht, Erfurt Thermovlies Premium, een soort duur behang van 3 mm dik, dat spaart echt 20 % energie. Je kunt het zelf aanbrengen (als je kunt behangen) en dat maakt het in zijn geheel veel goedkoper dan buitenisolatie. Buitenisolatie zou in principe nog beter zijn, maar dus veel duurder, en ik ben niet de hele tijd van binnen mijn muren aan het opwarmen omdat de isolatie aan de binnenkant zit, dat is echt een voordeel.

 24. Vincent schreef:

  Ik heb twee split airco’s van 5kw 18000btu totaal 10 kw, goed voor 360 kuub.
  Totaal woning inhoud 300 kuub, beetje overcapaciteit is een aanrader, dan hoeven de aico’s niet constant maximaal te draaien.
  Woning heeft drie lagen en 1 airco is op zolder geplaatst voor zolder en eerste verdieping te koelen of verwarmen, en 1 airco is voor de begane grond voor koelen en verwarmen.
  Beneden draait de airco op fluisterstand is koud gen oieg of warm genoeg wat je wil.
  Boven heeft de airco meer werk ivm dat warme lucht stijgt, boven draait de airco meestal halve kracht.
  Als het buiten 35 tot 40 graden is dan krijg ik het binnen als ik zou willen met gemak 20 graden. Ik raad wel zonwering aanen ramen dicht houden, dan werkt het het beste

 25. rob schreef:

  precies, zo is dat ‘ beetje overcapaciteit is een aanrader, dan hoeven de airco’s niet constant maximaal te draaien.’ Als het dan nog eens echt koud wordt heb je geen probleem het warm te krijgen. En met de overcapaciteit heb je ook weinig geluids’overlast’ . Ik heb daarom ook geen split-unit genomen, en financieel is het verschil klein met twee losse units.

  Mooi die verhalen van mensen die ook heel gelukkig zijn met hun lucht-lucht warmtepompen die heel goed functioneren, en dan weg van de fossiele brandstoffen.

 26. Victor schreef:

  Ik heb een klein chaletje en zit te denken om een warmtepomp airco te kopen.

  Wat zou dan beter zijn, een mobiele variant of een single split airco. Het is voornamelijk om het warm te krijgen. Ik heb deze vraag omdat ik lees dat hoe groter het temperatuurverschil hoe meer energie het kost om te verwarmen. Een mobiele airco haalt dan de lucht uit de kamer zelf, dus zou dat schelen met verwarmen?

  🙂

 27. rob schreef:

  ik weet niet wat je bedoelt met een mobiele airco, is dat zo’n verrijdbaar ding van enkele honderden Euros’ ? persoonlijk nooit gezien dat dat een warmtepomp is. Pas op met de gedachte haalt hij dan de warmte uit de eigen kamer: bij een losse mobiele airco komt de koude lucht er aan de ene kant uit en de andere kant is warm, dus zonder een slang naar buiten verwarm je een deel van de kamer en koel je een andere deel af, daar heb je niet veel aan. Als je chaletje klein is kun je ook denken aan een efficiente IR verwarmingsplaat. Een splt airco ofwel een warmtepomp (zoals ik het lees) kost >1500 Euro (geen goedkopere rotzooi kopen) en dan heb je 1 kW erin en 4-5 kW warmte eruit. Als je er vaker bent zou ik voor de duurdere oplossing gaan , voor incidenteel gebruik is een IR plaat ook OK. Tenzij je natuurlijk in de winter, ook als je er niet bent, vorstbeveiliging wilt hebben (de gewone kleine vorstbeveiligers zijn niet voor woon en slaapruimtes, het moet minimaal 14 graden blijven om schade te voorkomen). vele warmtepompen kun je daarom niet afregelen op lagere temepartuur

  • Victor schreef:

   Dank je voor je antwoord!

   Ik verblijf op het moment wel langdurig in het chaletje, normaal ga ik in de winter naar Azië maar dat gaat dit jaar denk ik niet op.

   Ik zag een paar mobiele airco’s met een warmtepomp ingebouwd. Zoals deze: https://www.bol.com/nl/p/carrier-mobiele-airco-51qpd009ns-2-6-kw-koelen-verwarmen-inclusief-warmtepomp/9200000118476641/

   Ik vraag mij dus af of het dan voor verwarmen economischer is voor het apparaat om de al verwarmde lucht in de woonkamer te gebruiken dan de koude lucht van buiten. Of gaat dat niet op voor een warmtepomp?

   En ze rekenen hier op het park 45 cent per KW. 🙁

   • Christiaan schreef:

    Dit is dus een mobiele airco met verwarmen, natuurlijk moet je dan een opening maken in de muur mogelijk voor de luchtafvoer, het rendement of cop waarde is 3.6 en A+++ waarde
    https://www.mediamarkt.nl/nl/product/_aeg-axp26u558hw-1554898.html
    Ik heb een iets groter oppervlakte, maar uitgerekend eerder dat dit apparaat zich er na 4- 5 jaar ongeveer terugverdiend heeft tov gas. bij normale huidige consumentenprijzen
    Het apparaat gebruikt de lucht in je kamer, die word verwarmt en het koude luchtdeel gaat via een slang naar buiten.
    Er bestaan split airco’s die goedkoper zijn met warmtepomptechnologie, produceren circa 60 db, deze zijn voordelig geprijsd omdat de wettelijk norm bij een buur op een flat, de buitenunit, deze maximaal 40 db geluid mag produceren.
    Daarnaast mag je niet zelf de splitairco aanleggen en/of moet anders gekeurd/ getest worden, dus installatie door een bedrijf, kom je misschien toch uit op een hogere investering mogelijk dan met een mobiele airco met warmtepomp, daar staat tegenover dat de coo waarde van de split airco minimaal 4 of hoger is.
    Bij een cop van 3.6 kom je met de mobile airco ongeveer uit per dag bij een buitentemperatuur van circa 8-12 graden op een gemiddeld verbruik van 6-8 kw als ie circa 8-10 uur per dag staat te draaien, bij een gewenste binnentemperatuur van circa 20 graden en redelijk geïsoleerde ruimte

 28. rob schreef:

  een warmtepomp werkt toch zo dat aan de ene kant warmte (of koude) geproduceerd wordt en dan aan de andere kant koude (of warmte) geproduceerd wordt. Dus als je hem in je kamer zet wordt het aan de ene kant op zich warmer en aan de andere kant kouder. Als je de beschrijving bekijkt staat er dat hij werkt met afvoerslang naar buiten, en is dus een koppeling naar buiten nodig. ‘ Werkt met afvoerslang naar buiten 9000 BTU Ruimte met hoge warmtelast tot: 20 m² Ruimte met lage warmtelast tot: 33 m² Energielabel: A Tooltip 64 dB Tooltip Met afstandsbediening’ Verder is 64dB geluidsniveau niet iets dat je denk ik in je kamer wilt hebben. Verder zegt de bschrijving geschiklt tot 65m2 voor koeling, maar ruimte te met hoge warmtelast tot
  20 m² en geschikt voor ruimte met lage warmtelast tot: 33 m². Mijns insziens is dit niet vergelijkbaar met een ‘ gewone’ (die van zeg 1500 Euro en meer) want daar is verwarmen doorgaans iets efficienter dan koelen, en die zijn meteen tot 100 m2 geschikt. En maken dan ook niet zoveel lawaai omdat de fan buiten staat en niet binnen. En ik moet er even niet aan denken wat er met deze mobiele airco gebeurd als het een paar dagen toch per ongeluk -10C wordt.
  45cent per kWh is wel heel veel natuurlijk (is het wel in NL?). Eigenlijk is het dan gewoon kwestie van uitrekenen: wat zijn de electriciteitskosten per jaar ten gevolge van de verwarming (kun je altijd wel ergens schatten), en als een warmte pomp een efficiency van minimaal 4 heeft (dus je bespaart 75% ) hoeveel ik dat na bijv 10 jaar, en loont het zich dan een ik zeg maar echte warmtepomp te installeren. Anders lijkt mij van binnen isoleren en IR kachel en betere oplossing. Ik heb overigens sinds kort ook een chaletje in een park, maar daar is het iemand niet toegestaan een warmtepomp te installeren vanwege geluidsoverlast, checken wat mag en niet mag is wellicht ook nog relevant.

 29. Gerrit Smit schreef:

  Heel raar verhaal! In onze woonkamer is een Mitsubishi 3,5 kw srk-zmx geplaatst met een cop hoger dan 4. Deze airco-inverter staat vaker aan om te verwarmen dan voor het koelen van het vertrek. Voorheen verbruikten wij aan gas ongeveer 2000m3 wat nu op het moment 500m3 is en het stroomverbruik is gestegen met 2400kwh. Dit resulteerde in een besparing jaarlijks van € 450,00. Inmiddels hebben wij deze installatie al 5 jaar in gebruik, dus kunnen wij er van uitgaan dat deze airco zich inmiddels al terug verdient heeft en dus al geld opbrengt. Ook wordt de winstmarge steeds meer omdat de gasprijs in verhouding met de elektriciteitprijs steeds meer stijgt.
  Ook mijn vriend die in Zweden woont, zweert bij deze manier van verwarmen.

 30. rob schreef:

  Gerrit, ik begrijp het ‘ raar verhaal ‘ niet. Ik heb net als jij wat ik noem echte warmtepompen geinstalleerd, en krijg dezelfde resultaten als jij. Met een prijs van >1500 Euro bedoelde ik overigens inclusief installatie door een vakbedrijf.
  Ik ben helemaal van het gas af (dat scheelt nog meer kosten zoals vastrecht, reiniging/onderhoud cv)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.