fbpx
Nieuws

Nog nooit zijn er in Nederland zoveel HR-ketels gekocht als vorig jaar. In 2019 werden er 450.000 exemplaren verkocht, bijna 5 procent meer dan in 2018. Dit blijkt uit de Gasmonitor 2020, een jaarlijks onderzoek naar de aanschaf van warmtetechnieken, uitgevoerd door Natuur & Milieu. In april van dit jaar meldden we al dat de verkoop van ketels nog steeds groeit.

De Gasmonitor brengt in beeld welke warmtetechnieken Nederland aanschaft: HR-ketels, warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels, pelletkachels of combinaties daarvan. Hiervoor is gekeken naar de verkoopcijfers en het aantal aangevraagde subsidies voor aardgasvrije technieken (ISDE). Natuur & Milieu heeft dit jaar ook gekeken naar het aantal aansluitingen op een warmtenet. De monitor verschijnt dit jaar voor de derde keer.

“De cijfers laten zien dat het niet vanzelf goed komt met de overstap naar aardgasvrij wonen. Wie nu een HR-ketel aanschaft, heeft de komende vijftien jaar nog aardgas nodig. De HR-ketel blijft de warmtemarkt domineren, alternatieve technieken winnen slechts mondjesmaat terrein”, aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s Natuur & Milieu.

Verkooprecord HR-ketel

Het totaal aantal verkochte HR-ketels nam in 2019 toe met 4,8 procent ten opzichte van 2018. Dit is fors meer dan het jaar ervoor, toen de groei 1,1 procent bedroeg. Over het totaal van de afgelopen zes jaar is er sprake van een stijgende trend. Het gaat hier hoofdzakelijk om de vervanging van ketels in de bestaande bouw. In de nieuwbouw worden steeds minder woningen op aardgas aangesloten, sinds er geen aansluitplicht meer geldt. Begin 2020 was 83 procent van de nieuwbouwwoningen aardgasvrij.

Warmtepomp grootste stijger

Van alle verwarmingstechnieken is de warmtepomp relatief de grootste stijger. In 2019 zijn 45.000 warmtepompen voor verwarming verkocht, een groei van 25 procent ten opzichte van 2018. In absolute aantallen blijft de warmtepomp echter nog sterk achter bij de HR-ketel. Een deel van de HR-ketels wordt geïnstalleerd in combinatie met een warmtepomp, een zogenoemde hybride-installatie. Hoe groot dit aandeel hybride-installaties is, is niet bekend.

Overige technieken in de lift

Het aantal aansluitingen op een warmtenet steeg in 2019 met 3,5 procent tot ruim 400.000. Het totale nieuw geplaatste oppervlakte aan zonneboilers nam in 2019 ten opzichte van 2018 toe met ruim 21.000 vierkante meter. Sinds 2016 is de elektrische inbouwkookplaat meer in trek dan de gaskookplaat. Afgelopen jaar kocht maar liefst 82 procent van de mensen een elektrische kookplaat.

Krimp ketelmarkt

Op basis van de huidige trends is Natuur & Milieu er niet gerust op dat de duurzame technieken het uiteindelijk winnen van de HR-ketel. “Daarvoor is het noodzakelijk dat we in Nederland veel meer en beter gaan isoleren. Dat is voor de toepasbaarheid van veel duurzame technieken de eerste stap. Daarom roepen we de overheid op isoleren veel aantrekkelijker te maken en desnoods wettelijk te verplichten bij woningoverdracht.”

Bijlage

16 reacties op “Warmtepomp grootste stijger, ketel houdt dominantie

  1. B vd Steeg schreef:

    Natuur en Milieu is niet goed bezig. Krijgen veel subsidie van de belastingbetaler.
    Politiek moet stoppen met gasloos zijn. In de middellandse zee is bij Egypte een gasveld ontdekt van 10x Groningen. Ook bij Israel is een gasveld ontdekt. enz. Griekenland is ook bezig.

    • Willie 13 schreef:

      Helemaal mee eens….wij lopen als klein kikkerlandje met deze gekte weer voorop en andere landen (en ook onze Duitse en Belgie buren) gaan vollop aan het aardgas ….met deze ontdekking van de nieuwe aardgasvelden gaat de wereld echt niet van het aardgas af …wordt tijd dat ze die subsidies van die linkse clubjes gaan aanpakken…..laat ze maar eens met de handjes werken….dan de werkende Nederlanders voor te schrijven wat goed en fout is

    • Willie 13 schreef:

      Helemaal mee eens….wij lopen als klein kikkerlandje met deze gekte weer voorop en andere landen (en ook onze Duitse buren) gaan vollop aan het aardgas ….met deze ontdekking van de nieuwe aardgasvelden gaat de wereld echt niet van het aardgas af …wordt tijd dat ze die subsidies van die linkse clubjes gaan aanpakken…..laat ze maar eens met de handjes werken….dan de werkend Nederlanders voor te schrijven wat goed en fout is

  2. johan schreef:

    Slaat dit getal voornamelijk op huishoudens?
    ik vind het best veel, maar goed als ik het uit reken zou het kunnen kloppen per jaar
    Als mensen 1x in de 15 jaar hun ketel vervangen en we hebben 7m huishoudens met een ketel dan kom je op die 450k…

    tja en een ketel van wat zal het zin 800 euro tot 2000 euro vervangen met een nieuwe is niet zo’n grote ingreep als proberen de hele ketel echt te vervangen met een ander ding.

    Hoeveel mensen kunnen echt een warmte pomp plaatsen die echt de ketel kan vervangen in nederland? Dat getal zou ik wel eens willen weten.

    ik snap trouwens niet helemaal dit we moeten nu van het gas af en dat we dat eerst proberen voordat we de huizen eerst proberen goed te isoleren..
    Volgens mij doen we het nu net verkeerd om.. Als we nu eerst eens zorgen voor dat we veel minder gas zouden gebruiken voor verwarming door flink beter te isoleren en dan gaan kijken of w ede cv ketel weg kunnen halen ..

  3. Arie74 schreef:

    Als installateur plaats ik ook alleen CV ketels, ik raad al mijn klanten met klem af een warmtepomp te laten plaatsen. Niks is zo betrouwbaar al een moderne HR CV ketel. Schoon en betaalbaar, geen kinderziektes en een warm huis. Een bestaande woning isoleren naar de maatstaven van een nieuwbouwwoning is toch niet te doen, en vrijwel niemand heeft het geld er voor (over). Als klanten het geld wel hebben raad ik ze aan een mooie caravan te kopen, en de winter in Spanje door te brengen. Dankzij deze eerlijkheid plaats ik volop ketels met een zeer tevreden klantenkring.

    • Gn schreef:

      Jammer te zien dat je geen kennis hebt van warmtepompen. Die vakantie verdienen ze er mee terug. Ik heb er klanten bij die door verduurzaming tot 5000 euro lagere energiekosten hebben. En dit met terugverdientijden van 4 tot 8 jaar.
      Hoe hoger het verbruik des te korter de terugverdientijd. Ketels prima, een warmtepomp daar waar het kan is verstandig en een ketel met een warmtepomp geeft meestal het beste financiële resultaat

      • John schreef:

        5000 euro lagere energierekening?

        Dan besparen ze dus 416,- per maand.

        Dat is best netjes, maar waar wonen ze dan? Paleis Soestdijk ofzo?

      • johan schreef:

        Dat moet je voor mij ook eens uitrekenen dan
        ik betaal ongeveer 1500 euro per jaar totaal das 1000 euro aan gas, 500 euro aan elektriciteit.
        Dus stel ik kan echt helemaal van het gas af dan spaar ik daar 1000 euro. Dan is de vraag hoeveel mij dat extra gaat kosten met mijn stroom rekening.
        1000 euro aan gas is voor mij gebruik ook ongeveer 1000m3
        das 10MWh aan warmte volgens mij (1m3 gas is +/-10kwh voor een goeie cv ketel volgens mij)
        Als ik dat kon doen met een warmptepomp die een COP waarde heeft van 4 gemiddeld over het hele jaar, dan zou ik dus 2500KWh extra stroom af nemen..
        volgens mij is de all in prijs een zo’n 20 cent: das dus 500 euro.

        Dus ik bespaar 500 euro over het hele jaar.. Dus wat kost me om een wamtepomp aan te schaffen en te installeren precies?

        • Bas schreef:

          Stroom kun je zelf opwekken met zonnepanelen (belastingvrij), gas niet. En vergeet ook de veel langere onderhoudsinterval niet bij een warmtepomp, daar verdien je als consument ook op. Rookgasafvoer kan van het dak af waardoor je weer meer ruimte krijgt voor zonnepanelen. Terugleveren van overtollige stroom levert zelfs geld op. Verder vergeten mensen vaak dat een warmtepomp veelal ook kan koelen, wat zeker met het huidige zomerweer een belangrijk aankoopargument is. Als volgend jaar de warmtepompen zonder buitenunit op de markt gaan komen, zie ik nog wel een opleving van de markt ontstaan.

          • John schreef:

            In winter wek je met je zonnepanelen vrijwel niets op. En raad eens wanneer de warmtepomp het leeuwendeel van de stroom verbruikt?

            Juist ja.

          • Johan schreef:

            Ik heb al mijn daken al vol liggen met zonnepanelen. (14 stuks) nog steeds is dat niet genoeg om mijn huidig verbruik te compenseren. Dus als daar nog het verbruik van de warmtepomp bij komt…

            Dus ik snap ook echt niet hoe mensen dat doen, echt alles over 1 jaar compenseren. Nu vind ik null op de meter sowieso niet echt klimaat neutraal.
            Want nog steeds importeer je..

            Ook is het van 2023 af steeds minder interessant om de winter te compenseren met de zomer

  4. PC Wester schreef:

    Verwarmen d.m.v. aardgas is buitengewoon aantrekkelijk met de uitgekiende HR-ketels zoals nu leverbaar.
    Alle andere vormen van verwarming zijn veel te kostbaar en veroorzaken vaak overlast door herrie, onnauwkeurigheid en hoge kosten.
    Ik begrijp niet waarom aardgas in de ban is gedaan. Groningen hoeft binnenkort geen aardgas meer te leveren en er is een overvloed van. Aardgasverbranding veroorzaakt slechts beperkte milieulasten. Dus opheffen die ban.

  5. Pieter schreef:

    Zolang installateurs de verkeerde adviezen blijven geven, omdat ze zich niet willen omscholen en alleen willen installeren waar ze vertrouwt mee zijn.Zullen de consumenten de stap ook niet durven maken, zeker niet met de grotere investering die daarbij nodig is. Met de juiste adviezen zijn er zeker mogelijkheden.

  6. Dave schreef:

    Als de subsidie zo is dat de aanschaf van een warmtepomp gelijk is aan de aanschaf van een hr ketel, is volgens mij het prbleem opgelost. Een mens wil niet investeren in zaken waar ze niet om gevraagd hebben. Daar waar de uitstoot het hoogst is daar moet de staat beginnen met verduurzamen en laat dat nu net net bij hun zelf zijn. De uitstoot van kerncentrales en onze koninklijke luchtvaartmaatschappij. Den Haag sta op en klets niet zoverl in de kamer ga geef het goede voorbeeld.

  7. Herman schreef:

    Ik heb een gas-HR-luchtverwarming. Die was voorbereid om een lucht/lucht warmtepomp op te plaatsen voor koeling en verwarming. Dus alleen als het heel koud is, onder de -10 stook ik bij op gas, anders elektrisch met de warmtepomp. Zo goed als van het gas af dus. Natuurlijk koel ik ook hiermee het hele huis in de zomer. Zo’n Brink systeem kost wel wat. Maar door de kortzichtigheid van clubs als N&M krijg je geen subsidie, bah!

  8. groene rakker schreef:

    Elders op deze site al gemeld: In een huis van na 1992 heb je geen verwarming meer nodig als je gewoon bereid bent een trui aan te doen. Alleen in een erg strenge winter zou je dan moeten verwarmen om het boven de 15 graden te houden.
    Ja ik heb het nog mee gemaakt dat er in 1975 dik ijs op de ramen in de slaapkamer stond. Die enkele dag dat het zo koud is even doorbijten en je kan kapitalen en veel energie besparen en het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.