
Veel ventilatiesystemen in woningen geven dusdanig veel weerstand aan de lucht dat ventilatiedebieten uit het ontwerp niet gehaald kunnen worden zonder extra geluid te produceren of stroom te verbruiken. Belangrijkste boosdoeners zijn fouten in ontwerp en uitvoering en de materiaal- of systeemkeuze. Ook het juist inregelen van de ventilatie-installatie wordt vaak ten onrechte achterwege gelaten. Deze kwesties komen ter sprake in het gratis webinar Ventilatie, stil zuinig en zorgeloos, dat op 12 april van 12.30-13.30 gehouden wordt.
Geluid en energie

Extra weerstand wordt bijvoorbeeld gecreëerd door de keuze voor het type kanaal of ventiel, te veel bochten in het systeem, het gebruik van schroeven voor bevestiging, of beperkt onderhoud. Om het afgesproken ventilatiedebiet toch te halen wordt doorgaans de unit opgetoerd, en dat kan betekenen dat het systeem meer geluid produceert of energie verbruikt dan afgesproken. De bewonerspraktijk leert dat ventilatiesystemen die te veel geluid of tocht veroorzaken, door bewoners worden uitgeschakeld, waardoor er helemaal niet meer wordt geventileerd. In het webinar stellen de techneuten Patrick Jansen van groothandel Rensa en trainer Jos Bouman van Zehnder dergelijke kwesties aan de kaak, en komen met gerichte oplossingen.
Aanmelden kan heel snel
Aanmelden voor dit webinar kan via deze link. De kijker kan actief meepraten, en vragen stellen aan een team in de studio. Bekijk hier eerdere webinars, onder meer over warmtepompen en rookgasafvoeren. Op Installatie.nl de hele maand april extra aandacht voor ventilatie.
Tot mijn 72ste heb ik naast mijn werk les gegeven bij de TVVL. Het probleem is, dat er weinig vakkennis (en basiskennis) is onder vooral kleinere installateurs. In het Handboek Installatietechniek heb ik een hoofdstuk geschreven over Industriële Ventilatie. Mijn eerste ventilatie systemen ontwierp ik in de zestiger jaren voor het VU-ziekenhuis in Amsterdam. Afzuig systemen werken het beste bij relatief lage snelheden in de kanalen en een relatief hoge weerstand op het afzuigventiel. Energie-zuinige systemen zijn het beste bij toepassing van een lucht/lucht warmtewisselaar! Een vervangbaar of reinigbaar filter mag vóór de warmtewisselaar niet worden gegeten.
https://dub117.mail.live.com/?tid=cmoOpskb375RGHXAAjfeQWFA2&fid=flinbox
De kop van dit artikel geeft al aan waar de schoen wringt.
Lees verder.
Het gevolg van ontwerpfouten of verkeerd inregelen halen veel ventilatiesystemen in woningen de ventilatiedebieten niet.
Helaas is vakkennis ver te zoeken in deze branche!
Overschrijden van de ventilatie- en geluidsnormen worden gedoogd.
(Door overheid en directie van bouwondernemers en installateurs)
Een klant die hier over klaagt wordt van het kastje naar de muur gestuurd.
En als dan alle meet data beschikbaar is voor de klant, dan hangt het van de installateur af of de installatie gemodificeerd wordt zodat de normen zoals is aangegeven in de bouwverordening met vlag en wimpel worden gehaald.
Meestal is een gerechtelijke bodem procedure het gevolg.
P.S.
Het boven staande geldt voor degene die zich aangesproken voelen.
Er zijn nl. ook goede en vakkundige installateurs.
Die het motto hebben.
In een keer goed is 10 keer beter
Diverse onderzoeken gedaan in Nederland waar onder voor RGD. FCIB projecten.
Wat Ik tegen ben gekomen is toch nogal veel ontwerpfouten.
Zoals flexible buis gebruiken in plaats van spiraal buis , gevolgen hier is dat er extra veel weerstand is.
Ook luchtbehandelingkasten met wtw unit die de inblaas temperatuur regelt door middel van verlagen van het toerental waarbij de inblaas roosters waren uit gevoerd met constant volume regelaars. Gevolgen : verkeerde verdeling van de lucht. Er valt veel te verbeteren.