fbpx
Nieuws

Wetswijziging F-gassenverordening

Hybride VRF houdt koudemiddel buiten

Per 1 januari 2017 is de overgangstermijn van de F-gassenverordening verlopen. Dit betekent dat in het nieuwe jaar een aantal wijzigingen in werking treden. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL).

Logboek

Voor het logboek of apparatuurregister geldt dat alle lekcontroles moeten worden geregistreerd. Dit betekent dat ook de ondergrens voor het verplicht bijhouden van een logboek per 1 januari 2017 verandert van 3 en meer kg koudemiddel naar 5 en meer ton CO2 equivalent. De gegevens vanuit de logboeken moeten zowel bij de eigenaar als bij de installateur vijf jaar worden bewaard.

Kenplaten

Vanaf 1 januari 2017 moet nieuw op de markt geplaatste apparatuur/installaties worden voorzien van kenplaten/etiketten die, naast het type koudemiddel en de hoeveelheid in kg, ook het GWP van het koudemiddel en de hoeveelheid CO2 equivalent bevatten (in de taal van het land waarin het op de markt wordt gebracht). Als het een hermetisch gesloten apparaat betreft, moet dit ook worden vermeld.

Voorvulverbod

Er geldt vanaf 1 januari 2017 een verkoopverbod op voorgevulde apparaten, tenzij het koudemiddel in het apparaat aantoonbaar onder het EU quotasysteem valt of het apparaat aantoonbaar door een gecertificeerd installateur wordt geïnstalleerd. Dit betekent dus dat aanbieders (bijvoorbeeld bouwmarkten) van kleine airco’s deze alleen mogen aanbieden als aan deze twee voorwaarden is voldaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.