fbpx
Nieuws

Wij Techniek in waakvlamstand 

KBI accrediteert opleidingen duurzame energie

Wij Techniek, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de installatiesector, is tijdelijk gestopt met bijna alle diensten. Dat betekent onder meer dat er geen bijdrage meer wordt geleverd voor scholing en dat bijeenkomsten en workshops zijn afgelast. Reden is de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. 

Werkgevers en werknemers staan al sinds oktober vorig jaar tegenover elkaar. Op 1 oktober liep de caovoor de sector af, maar de onderhandelingen voor een nieuwe cao liepen tot nu toe op niets uit.  

Percentage van loonsom

Onderdeel van de cao zijn afspraken over opleidingen en ontwikkeltrajecten, oftewel een Opleiding- en Ontwikkelings-cao. Dat is een fonds dat voor 50% door de werkgevers en 50% door de werknemers wordt gevuld en in totaal 0,85% van de loonsom bedraagt. Wij Techniek betaalt daarvan haar personeel (45 fte) en de verschillende projecten en programma’s gericht op de ontwikkeling van vakmensen. 

Die betalingen aan Wij Techniek liepen nog door tot 31 december van het afgelopen jaar, maar zijn sindsdien stilgevallen. “En zonder inkomsten kunnen wij niet uitgeven”, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee. “We houden de basisinfrastructuur van Wij Techniek overeind, maar de meeste diensten zijn komen te vervallen en kunnen pas weer worden hervat als wij weer inkomsten hebben.” 

Reservepotje

Dat betekent onder meer dat diensten als Sterk in je werk, het loopbaan ontwikkelgesprek en de bijdrage voor zij-instromers op dit moment stil liggen of niet geleverd worden. Asijee: “We hoeven nog geen mensen te ontslaan. We hebben nog wat eigen vermogen, een reservepotje, dat we hiervoor aanwenden. We staan als organisatie nu echt op waakvlamstand.” 

Mocht er op korte termijn een cao-resultaat zijn, dan kan Wij Techniek de verschillende programma’s snel weer opstarten. Asijee: “Maar hoe langer het duurt, hoe moeilijker dat wordt. Want partijen met wie wij veel samenwerken gaan op een gegeven moment hun gaten natuurlijk vullen met andere klussen.” 

2 reacties op “Wij Techniek in waakvlamstand 

  1. Ron schreef:

    Zelfs ontwikkelaars of assessoren worden niet meer correct betaald voor hun dienstverlening en verlaten de organisatie

  2. Cees schreef:

    Oproep aan CAO onderhandelaars van werkgevers en werknemers :
    Pak jullie verantwoordelijkheid en zorg dat er een CAO ligt op zo kort mogelijke termijn.
    Het is toch een schande dat Wij Techniek niet meer haar diensten kan uitvoeren nu de roep om nieuwe en jonge vakmensen vanuit de gehele Installatiesector hoorbaar is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.