Ga naar hoofdinhoud

, ,

Windscherm voor warmtepompbehuizing

Burgerhout gaat volgend jaar optioneel een zogeheten ‘windshield’ aanbieden voor de warmtepompbehuizing op het dak. De extra toevoeging moet ervoor zorgen dat de COP van de warmtepomp verbetert. De praktijk heeft geleerd dat een opstelling op het dak behoorlijk last kan hebben van drukopbouw door wind.

De fabrikant van de metalen prefab dakoplossingen heeft de toevoeging gemaakt op verzoek van warmtepompfabrikanten en installateurs. Bij frontale wind kan het rendement van de warmtepomp (COP) tot 30% dalen. Dit is vooral het geval wanneer er winddruk op de uitblaas plaats vindt. Dit liet Burgerhout zien op de afgelopen VSK in Utrecht. De behuizing is met en zonder windscherm getest in laboratoria.

Prefab behuizing

De Delta Discovery Air wordt volledig buiten de isolatieschil van de woning geïnstalleerd. Het indekstuk en de tussenkast kunnen bouwkundig op het dak worden bevestigd. De bovenkast kan aan de installateur of prefab afdeling van de groothandel worden geleverd. Hier kan de monoblock of split-warmtepomp op geplaatst worden. De DDA is een universele toepassing; elk merk warmtepomp kan in de behuizing. Sinds de introductie zijn er inmiddels enkele duizenden van dergelijke behuizingen geplaatst. Groot voordeel is dat woningen niet langer een buitenunit in de voor- of achtertuin hebben.

Van binnenuit onderhoud

Groot voordeel van de oplossing is dat wel van binnenuit geserviced kan worden. Hiervoor is een bouwkundig inspectieluik toegepast, dat met een luchtdichte dakbeschotplaat kan worden afgewerkt. De installateur hoeft het dak niet op. Ook voor de aansluitingen van de warmtepomp, en de aansluiting voor rioolontluchting en ventilatie-wtw afvoer is een luchtdichte dakbeschotplaat beschikbaar.

Loodvervanger

Ook nieuw is dat bij het product niet langer lood wordt gebruikt. Om het product zo duurzaam en recyclebaar mogelijk te maken, maakt Burgerhout tegenwoordig gebruik van Leadax, een nieuw waterkerend materiaal dat dezelfde eigenschappen heeft als lood en zink, maar geen schadelijk effect heeft wanneer het in de natuur komt. Dergelijke loodvervangers zullen we de komende jaren ook op andere dakproducten aantreffen, onderschrijft Burgerhout.

2 reacties op “Windscherm voor warmtepompbehuizing

 • Henk

  Niets nieuws. In de installatie voorschriften is al opgenomen dat er 1 zijde afgeschermd dient te worden.
  Maar omdat iedereen zonder enige hinder van kennis warmtepompen plaats en we voorschriften gewent zijn te negeren, komen we nu met een lullig schermpje.
  Het gaat weer net als altijd. Eerst klooten en als het niet werkt aanpassen.

  Beter eerst verdiepen in de materie, goede opleiding volgen ( en dan niet de onzin van het internet) en dan pas gaan installeren.

 • Beste Henk,
  Dank voor je reaktie. Welke zijde moet afgeschermd worden? Is dat de kant van de grote ventilator?, waar de koude lucht uit wordt geblazen wanneer hij in gebruik is?
  Hoor graag, alvast hartelijk dank!
  Daniel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Salderingsregeling alsnog geschrapt

Streep door verplichting hybride warmtepomp

Nieuwe Installatie op de mat geploft: dit staat erin

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders