fbpx
Nieuws
Miljoenen voor meer jonge technici

Drie op de vijf HR-beslissers binnen technische organisaties vinden dat de overheid onvoldoende doet om het tekort aan technici te verminderen. Dit blijkt uit de TechBarometer 2022 van technisch opleider ROVC.

De TechBarometer is een onderzoek onder ruim 1.000 HR-beslissers in de technische branche, 2.500 technici en 1.000 potentiële zij-instromers. Volgens HR-beslissers moet de overheid vooral meer budget inzetten om techniek te promoten (47 procent), omscholingstrajecten aan te bieden met baangarantie (41 procent) en zorgen voor een betere samenwerking met brancheorganisaties (40 procent).

Volgens HR-beslissers kiezen jongeren te weinig voor een technische opleiding (37 procent). In mindere mate leggen ze de verantwoordelijkheid voor het tekort bij factoren binnen de branche, zoals vergrijzing (14 procent) of een slecht imago van het technische vakgebied (10 procent).

Initiatieven

Ondanks dat de overheid volgens HR-beslissers onvoldoende doet en ze de verantwoordelijkheid voor het tekort niet binnen de branche zoeken, bestempelen ze initiatieven uit het bedrijfsleven (35 procent) wel als meest effectieve aanjager voor het terugdringen van het technicitekort. Bedrijven zetten vooral in op het breder opleiden van personeel (42 procent) en het promoten van het bedrijf als aantrekkelijke werkgever onder technici (40 procent). Een kwart investeert in het snel functioneel inzetbaar maken van nieuwe technici om het tekort tegen te gaan. Bijvoorbeeld door via een kort traject opgeleid te worden om routinematige taken uit te voeren. Hiermee hebben organisaties snel meer handen beschikbaar.

Op een tweede en derde plek wat betreft effectieve aanjagers om het tekort terug te dringen, staan initiatieven vanuit het onderwijs (20 procent) en vanuit brancheorganisaties (18 procent). Slechts 15 procent bestempelt initiatieven vanuit de overheid als beste aanjager voor het terugdringen van het tekort.

John Huizing, directeur bij ROVC: “HR-beslissers zien initiatieven vanuit het bedrijfsleven als meest effectieve aanjager voor het terugdringen van het tekort. Echter, de oplossingen die ze ondernemen zijn nauwelijks gericht op de jeugd en hun studiekeuzes. Ze zetten vooral in op het verder opleiden van technici en het promoten van de eigen organisatie. Hoewel bijscholen belangrijk is, vormt omscholing een net zo cruciaal onderdeel van het terugdringen van het technicitekort. Wellicht dat HR-beslissers het informeren van de jeugd als taak van de overheid beschouwen. Ons inziens ligt de meeste waarde juist in een samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid om de jeugd met de technische branche in aanraking te laten komen. Denk bijvoorbeeld aan het al dan niet verplicht aanbieden van techniek in het basis- of middelbaar onderwijs. Die samenwerking is er nu nog onvoldoende.”

Bekijk hieronder het interview met Nico van Leeuwen (ROVC) in het VSK Nieuwscafé.

3 reacties op “‘Er gebeurt te weinig tegen technicitekort’

 1. Hans schreef:

  Techniek is voor sommigen interessant en dat is leuk voor de hobby. Als je hier je brood mee moet verdienen dan is het onaantrekkelijk. De waardering is relatief laag ongeacht op welk niveau je werkt. Ik ben zelf ingenieur en word ondergewaardeerd en als ik kijk naar onze installatietechnici, onderhoudstechnici en troubleshooters in het veld dan is de waardering nog veel minder. Domme opmerkingen van HR managers en het zooitje meepraters er om heen irriteren me steeds meer. Waarom heeft techniek een slecht imago ? Dit stamt uit het verleden en dat zal ook zo blijven. Waarom zou de overheid meer moeten doen om jou in het hokje techniek te plaatsen. Moet jij een studie doen omdat er een tekort is en jouw toekomst laten bepalen door dit HR en overheidskrapuul ? Doe vooral wat je echt leuk en interessant vind en zorg dat het goed betaalt. Met minder uren meer verdienen.

 2. schreef:

  Technici maar ook andere nuttige beroepen worden ondergewaardeerd. Als je deze beroepen niet wil belonen dan zijn ze ook niet zo belangrijk en moet je als consument gewoon wat langer wachten tot je aan de beurt bent en werkgevers het maar doen met het personeel dat je wel nog hebt en minder graaien.

 3. Paul schreef:

  Ben ook (nog) technicus maar geen 100% nerd. Kijk dus ook verder dan enkel de wereld van techniek. Als je wilt weten wat achter deze maatschappij schuil gaat leg dan eens je techniek boek eens aan de kant en lees het boek bullhit Jobs en als dat te diep gaat of te langdradig
  voor je is dan is het boek waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers van ook interessant. Iedereen die een gezond verstand en moraal heeft begrijpt precies waar het over gaat. Als je alleen maar 100% een techniek nerd bent en alleen kan klagen en verder niets onderneemt dan begrijp je er niets van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.