fbpx
Nieuws

Het Lente-akkoord ZEN (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw) komt met een factsheet over de oververhittingsindicator TOjuli. Hierin staat de achtergrond van TOjuli, de berekeningsmethode en de samenhang met BENG. Ook gaat de factsheet specifiek in op de toepassing van koelsystemen.

De factsheet is gemaakt omdat sinds 1 januari van dit jaar de nieuwe BENG-eisen voor de energieprestatie zijn ingegaan. Daar hoort de TOjuli-eis bij, om oververhitting te voorkomen.

De factsheet is hier te downloaden

NTA 8800

De definitie van TOjuli is vastgelegd in de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8800. Daarin staat ook hoe de berekening wordt gemaakt. Die berekening gaat gelijk op met de berekening van de BENG-indicatoren: met dezelfde software en dezelfde invoer.

GTO-berekening of niet

In de factsheet staat onder meer helder uitgelegd wanneer je in een bouwproject wel of geen een TOjuli-berekening moet maken, en wanneer een veel uitgebreidere en duurdere GTO-berekening (gewogen temperatuuroverschrijding) nodig is. Ook zaken als effecten van zonwerend glas in de berekening van de TOjuli én de BENG-eisen komen aan bod.

Verantwoording

De factsheet is gemaakt in samenwerking met de Themagroep Oververhitting, geïnitieerd door Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. Voorzitter was Claudia Bouwens (Lente-akkoord ZEN).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.