fbpx
Nieuws

In Nederland hebben inmiddels meer dan een miljoen huishoudens een pv-installatie. Dat staat in het Nationaal Solar Trendrapport 2021 van Dutch New Energy Research.

Er is in 2020 2,9 GW aan extra vermogen uit pv geïnstalleerd, verdeeld over 8,9 miljoen zonnepanelen. Dit ondanks de beperkingen van de eerste lockdown waar de sector mee te maken had. Hiermee komt het totale vermogen in Nederland uit boven de 10 GW. Eerder kwam in een onderzoek naar pv in heel Europa al naar voren dat Nederland een flinke groei in het aantal zonnepanelen doormaakt.

Klimaatakkoord

De 2,9 GW bestaat uit 1,1 GW uit de particuliere sector en 1,8 GW uit de commerciële sector. Dit betekende een groei van 41 procent van het opgewekte vermogen ten opzichte van eind 2019. Volgens het rapport wordt de ambitie uit het Klimaatakkoord voor zonnestroomcapaciteit ruim voor de einddatum in 2030 bereikt.

Het afgelopen jaar leverde in totaal 7,92 TWh aan zonnestroom op. Dit staat gelijk aan 6,6 procent in de elektriciteitsmix.

Extra banen

De groeiende vraag naar zonnepanelen creëert ook extra werkgelegenheid in de zonnestroomsector. In 2020 groeide naar schatting het aantal voltijdsequivalente aanstellingen (vte) in de zonnestroomsector richting de 25 duizend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.