fbpx
Nieuws

Meer pv-panelen dan ooit geïnstalleerd

Het afgelopen jaar heeft Nederland fiks meer energievermogen uit zonnepanelen erbij gekregen. In 2020 is het vermogen met 2,8 gigawattpiek gegroeid. In 2019 kreeg Nederland er nog 2,3 gigawattpiek bij. Dat meldt SolarPower Europe in een onderzoek naar pv in heel Europa.

Het gros van de pv-panelen zijn geïnstalleerd op daken voor commercieel gebruik. Het gaat om zo’n 50 procent van het totaal. 30 procent van het vermogen ging naar woningbouw. De overige 20 procent was bestemd voor grondgebonden projecten en drijvende zonnepanelen.

Door de groei heeft Nederland na Duitsland zelfs het meeste aantal zonnepanelen geïnstalleerd. Deze tweede plek heeft Nederland vooral te danken aan de sterke daling in Spanje. Onze oosterburen voegden afgelopen jaar maar liefst 4,8 gigawattpiek toe aan het bestaande netwerk.

Ondanks de groei voldoet Nederland niet aan de Europese afspraken. In 2020 zou 14 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen moeten komen. Op dit moment is dit in Nederland rond de 11 procent. De volgende doelstelling, 16 procent hernieuwbare energie in 2023, lijkt Nederland wel te gaan halen.

Heel Europa groeit pv

Niet alleen in Nederland en Duitsland neemt het aantal pv-installaties toe. In Europa is het totale vermogen gegroeid met 18,7 gigawattpiek. Ondanks de coronacrisis groeide het aantal zonnepanelen met 11 procent. Sinds 2011 is die groei niet zo sterk geweest. Het totale vermogen in Europa staat nu 137,2 gigawattpiek.

Toekomst

De onderzoekers van SolarPower Europe hebben ook verwachtingen uitgesproken over de groei van pv tot en met 2024. In het meest waarschijnlijke scenario zou Nederland er in vier jaar zo’n 15 gigawattpiek aan pv-vermogen erbij krijgen. Aan het eind van 2024 beschikt ons land dan over 24,2 gigawattpiek aan zonnepanelen.

1 reactie op “Meer pv-panelen dan ooit geïnstalleerd

  1. groene rakker schreef:

    Mooi dat de pv toeneemt, jammer dat het aandeel “hernieuwbaar” achterblijft bij de afspraken. Maar het wordt moeilijker en moeilijker om dat aandeel te bepalen. De direct achter de meter gebruikte elektra kan niet centraal worden geregistreerd. Dus het percentage / aandeel hernieuwbaar ook niet. En dat zal verder toenemen als mensen om het net te ontlasten of om te ontsnappen aan de vermindering van de saldering hun verbruik verschuiven naar het moment van opwek. Ik weet dat ik dat zelf steeds meer doe. En ik help bekenden daar ook mee. En kijk hier ook eens: gathering . tweakers . net / forum / list_messages / 1860105
    Even de spaties tussen het vorige stukje verwijderen en je komt uit bij mogelijkheden om het directe eigen verbruik van je (zonne) stroom opbrengst te verhogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.