fbpx
Nieuws

Test hybride warmtepompen levert geen winnaar op

Anders dan bij de jaarlijkse cv-keteltest van de Consumentenbond, heeft de allereerste Consumentenbond-hybride-warmtepomptest geen winnaar opgeleverd. De verschillende geteste modellen bleken te lastig te vergelijken.

Dat zegt Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond. “De testresultaten zijn erg afhankelijk zijn van de instelling, de soort woning en de gebruiker. Ook de aanschafprijzen kunnen onderling behoorlijk verschillen. Zo stellen we wel dat met de Bosch Compress 7400i 5 B, 5 kW monoblock de grootste besparing op de energierekening mogelijk is, maar de buitenunit is ook verreweg het grootst. En het is de duurste warmtepomp in onze test. Het is dus lastig te vergelijken.”

Deelnemers in de test

In de test (zie hier de testresultaten) werden systemen van Vaillant aroTherm, Itho Daalderop, Atag Energion M, Daikin Intergas Hybride, Bosch Compress 7400i hybride en de Remeha Elga Ace met elkaar vergeleken. Daarbij werd onder andere gekeken naar het geluid en de afmeting van de buitenunit, het vermogen, de aanschafprijs, de rendementen en mogelijke besparingen. Ook zaken als de mogelijkheid van beheer op afstand (BoA), koppelingsmogelijkheden met cv-ketels en garantietermijnen werden er in meegenomen.

De Consumentenbond werkte in de test samen met Vereniging Eigen Huis, Enpuls (onderdeel van Enexis), Gasterra, Gasunie, Cogas, en N-TRA/RENDO. De zes hybride systemen werden getest onder geconditioneerde omstandigheden in een klimaatkamer, waarvan de Consumentenbond de details verder niet van wil geven. Donat: “We geven nooit onze testlocaties prijs.”

Geen testwoning maar testlab

De test werd ruim twee jaar geleden al aangekondigd, maar de uitslag liet veel langer op zich wachten dan gepland. Dat had ermee te maken dat gedurende het proces werd besloten de test anders op te zetten, zegt Donat. “In de eerste instantie wilden we de units testen in een huis. Dit bleek praktisch onhaalbaar. Onder meer vanwege het feit dat de testomstandigheden exact hetzelfde moesten zijn. Daarom is uiteindelijk voor een labtest gekozen.”

Is er tussen de systemen dan helemaal geen vergelijk mogelijk? Misschien een beetje. Uit de test blijkt bijvoorbeeld dat sommige warmtepompen een stuk stiller zijn dan de andere. De 5kW Bosch komt met 53 dB(A) als beste uit de test. En de 4 kW-uitvoering van de Remeha Elga Ace is met een bedrag van 4.450 euro het goedkoopst. Met een ISDE-subsidie van 1600 euro komt het bedrag op 2.850 euro, inclusief installatie. De gasketel moet er dan nog wel bij.

Geen koopadvies

Hybride systemen zijn bij vrijstaande woningen eerder terugverdiend dan in rijwoningen. In die tweede categorie ligt de terugverdientijd bij alle systemen boven de tien jaar. De ISDE-subsidie is hierin meegerekend.

Al met al komt de Consumentenbond met het advies: Welke warmtepomp voor jou het beste is, hangt af van je woning en stookgedrag. Ook het geluid en de mogelijkheden om de buitenunit te plaatsen spelen een rol. We kunnen dus geen beste warmtepomp aanwijzen, dat is afhankelijk van de omstandigheden.

https://www.installatie.nl/nieuws/hybride-systemen-getest-in-praktijk/

5 reacties op “Test hybride warmtepompen levert geen winnaar op

  1. Erwin schreef:

    Jammer dat Immergas met hun Magis Combo niet in deze test opgenomen is.
    Immergas is namelijk de enige fabrikant die een hybride systeem heeft, dus en een warmtepomp en gasgestookte brander in één apparaat.
    Wat er in deze test bedoeld wordt zijn waarschijnlijk bivalente systemen dus twee aparte systemen die samen kunnen werken als één systeem.

    • Klaas de Graaff schreef:

      Hallo Erwin, welk systeem van Immergas had u willen vergelijken met deze testen? Ik wil een dezer dagen een hybride systeem aanschaffen en sta open voor suggesties en ervaringen van andere.

  2. Hans V schreef:

    Heeft die constructie ook echt grote voordelen?

    Een goed samenwerking kan er één zijn, maar dat lukt bij meerdere hybrides ook prima.
    Ikzelf zou liever een samengestelde hybride zien, dus toevoegen aan een bestaande ketel.

  3. Joepie schreef:

    Als je de buiten unit nou in je aanbouw plaatst, word het rendement dan ook hoger. Het is immers binnen en warmer en het vriest er niet in. Ben benieuwd of er hier een expert aanwezig is die hierover een zinnige uitleg kan geven.

    • Nico schreef:

      Nee, de buitenunit in een warmere binnenruimte hangen heeft geen zin. Die binnenruimte wordt dan een koelkast want die wordt gekoeld door het apparaat en dat zal dus een averechts effect hebben. Er moet vrije doorstroming zijn van buitenlucht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.