fbpx
Nieuws

Storingsmonteur kan gewoon op pad

De avondklok tot 10 februari heeft geen gevolgen voor storingsmonteurs, die mogelijk in de avond op pad moeten voor storingen of calamiteiten.

De aanscherping van de coronamaatregelen betekent dat vanaf komend weekend na 20.30 u ’s avonds niemand meer op straat mag. De avondklok geldt tot 4.30 Er zijn diverse uitzonderingen, waaronder storingsmonteurs. Wel moeten zij een werkgeversverklaring en een eigen verklaring bij zich hebben. Het doorwerkprotocol dat Techniek Nederland met de overheid is overeengekomen, blijft van kracht.

Het werk in de installatiesector kan dus gewoon doorgaan. Om door te mogen werken hebben werknemers wel twee verklaringen nodig:

  1. Ten eerste een werkgeversverklaring: de werkgever vult deze eenmalig per werknemer in en deze kan voor de gehele avondklok-periode gelden. Alleen het dragen van bijv. werkkleding is niet voldoende.
  2. De tweede verklaring ‘Eigen verklaring avondklok’ vul je als werknemer zelf in. Deze moet de werknemer iedere (werk-)dag dan zelf updaten en bij zich hebben. De verwachting is dat dit ook online kan.

Zodra de Tweede Kamer heeft ingestemd met invoering van de avondklok, stelt de  Rijksoverheid hiervoor standaardformulieren beschikbaar via hun website: www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Meerdere personen mag

Naast de avondklok adviseert het kabinet het maximum aantal bezoekers per huishouden per dag terug te brengen van twee naar één. Ook deze aanscherping heeft géén invloed op onze sector. Het gaat puur om de privé-situatie. Dus met twee personen een wasmachine installeren of een CV ketel ophangen kan nog steeds. Bij al onze werkzaamheden blijft het bestaande protocol leidend, daar verandert niets aan.

Verantwoordelijkheid

Werkgevers krijgen een stevige verantwoordelijkheid voor het correct omgaan met de uitgifte van de formulieren die werknemers moeten kunnen laten zien als zij straks na 20:30 uur nog op straat zijn. Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra: “We moeten ons allemaal goed aan de regels houden om door te mogen blijven werken. We zijn dankbaar voor de ruimte die het kabinet onze sector biedt”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.