fbpx
Nieuws

Nieuwe loodnorm lang niet overal gehaald

Bij ruim 1 op de 40 woningen waar de waterkwaliteit door waterbedrijven gemeten wordt, komt water uit de kraan met daarin meer lood dan is toegestaan vanuit de nieuwe drinkwaternorm, die vanaf begin 2023 van kracht wordt.

Dat blijkt uit het rapport Drinkwaterkwaliteit 2019, dat afgelopen maand gepubliceerd werd. De tien waterbedrijven meten elk jaar bij een aantal woningen hoeveel lood er in het drinkwater zit.

Vorig jaar werden er in 1797 woningen metingen gedaan en werd er in 48 gevallen een overschrijding gemeten van de nieuwe norm, een percentage van 2,7 procent. In 2018 bedroeg dit percentage nog 1,9 procent. Vergelijken is echter lastig, omdat er nog geen gestandaardiseerde meetmethode is – daar wordt overigens wel aan gewerkt.

Bron: Rapport Drinkwaterkwaliteit 2019

Europese Drinkwaterrichtlijn

Vlak voor Kerstmis publiceerde de Europese Unie een nieuwe Europese Drinkwaterrichtlijn, met daarin onder meer eisen aan de maximale hoeveelheid lood in het drinkwater aan het tappunt. Anders dan het Europees Parlement en veel andere partijen wilden (zij gingen voor 5 microgram), is uiteindelijk vastgelegd dat water uit de kraan niet meer dan 10 microgram lood mag bevatten.

Lidstaten moeten wel “streven naar” 5 microgram, maar verplicht is dit niet. Het Nederlandse kabinet besloot echter in juli vorig jaar dat die 5 microgram in Nederland wél verplicht wordt. De Europese richtlijn moet uiterlijk 12 januari 2023 in Nederlandse regelgeving zijn omgezet, en dat is ook de datum waarop de eis van 5 microgram gaat gelden.

Doorspoeladvies

In huizen van voor 1960 die nog loden waterleidingen hebben, kan te veel lood in het kraanwater voorkomen. Ook mensen in (nieuwbouw)woningen met nieuwe leidingen en/of kranen kunnen, wanneer deze niet goed zijn doorgespoeld, tijdelijk een te hoge inname van lood hebben door voedsel en drinkwater.

Lood is schadelijk voor de gezondheid. Bij langdurige blootstelling aan hogere concentraties lood in het drinkwater lopen kleine kinderen het risico van een verlaagd IQ. Bij volwassenen is er kans op chronische nierziekte en bloeddrukverhoging.

1 reactie op “Nieuwe loodnorm lang niet overal gehaald

  1. F van Dijk schreef:

    Worden de resultaten meegenomen die door loodgieters worden gedaan via bijvoorbeeld Water-Lab.nl? De metingen die worden gedaan bij particulieren door dit soort organisaties lijken een veelvoud van wat hier genoemd wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.