fbpx
Nieuws

Verdubbeling loodgevallen bij nieuwe norm

Het aantal woningen waarin een te hoge concentratie lood in het drinkwater wordt aangetroffen zal bij een nieuwe strenger norm ongeveer verdubbelen.

Dat blijkt uit berekeningen in het rapport Drinkwaterkwaliteit 2018 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het kabinet zet in op een strengere norm voor lood. Nu ligt die op 10 microgram per liter, maar in Europees verband ijvert Nederland voor een halvering van de normwaarde naar 5 microgram per liter. De bedoeling is dan dat het drinkwater over 15 jaar in alle woningen onder deze norm blijft.

Gezondheidsrisico

Ook de Gezondheidsraad pleit voor het verlagen van de norm. Lood blijkt immers nog schadelijker dan eerder werd gedacht. Bij langdurige blootstelling aan hogere concentraties lood in het drinkwater lopen kleine kinderen het risico van een verlaagd IQ. Bij volwassenen is er kans op chronische nierziekte en bloeddrukverhoging.

“In Nederland zou de waarde van 5 microgram per liter te hanteren zijn als ‘actiewaarde’ in monitoringprogramma’s om loden leidingen actief op te sporen”, zegt Eert Schoten, woordvoerder van de Gezondheidsraad.

Verdubbeling

De Nederlandse drinkwaterbedrijven nemen samen jaarlijks monsters in een kleine 2000 woningen. Het percentage overschrijdingen ligt op ongeveer 1% bij een norm van 10 microgram per liter. Bij een halvering van de norm blijkt ruwweg een verdubbeling op te treden van het aantal overschrijdingen: 2%.

Loodoverschrijdingen bij 10 microgram en bij 5 microgram.

Geografisch blijkt er een behoorlijk groot verschil te zijn bij drinkwaterbedrijven. In het westen van het land blijkt er meer lood in het drinkwater voor te komen dan in de rest van het land. Zo kwam uit de monsters van het Zuid-Hollandse Dunea naar voren dat in ruim 5% van de gevallen de norm van 10 microgram wordt overtreden. Hoe hoog dit percentage zou zijn bij een norm van 5 microgram per liter, wordt in dit rapport niet berekend.

Leidingen en kranen

Verhoogde loodconcentraties zijn voornamelijk het gevolg van toegepaste materialen in de binneninstallaties van de bemonsterde panden, zoals loden leidingen en loodhoudende kranen. De eigenaren van de panden zijn verantwoordelijkheid voor deze installaties, dat wil zeggen ‘na de watermeter’.

Momenteel worden in Brussel de afrondende discussies gevoerd over de Europese Drinkwaterrichtlijn, met daarin ook normen voor lood. Een aantal lidstaten verzet zich tegen de lagere norm van 5 microgram. “Dit komt met name door druk van landen waar nog veel oude leidingen liggen, zoals Frankrijk en Italië”, zegt GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout.

Eickhout zit de onderhandelingen over de drinkwaterrichtlijn tussen de Europese Raad (lidstaten) en de het Europees Parlement over de drinkwaterrichtlijn voor. “Die lidstaten zijn bang voor hoge kosten als ze die op korte termijn moeten vervangen. Volksgezondheid komt dan blijkbaar op de tweede plaats. Een onvoorstelbaar standpunt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.