fbpx
Nieuws

Warmtenet naar zolder

Woningen aansluiten op een warmtenet is tamelijk kostbaar. Als je de afgiftesets op zolder installeert in plaats van in de meterkast, kan je op kosten besparen. Een viertal varianten is nu onderzocht.

Honderdduizenden rijtjeswoningen (vaak van woningcorporaties) zullen de komende jaren worden aangesloten op nieuwe warmtenetten. De traditionele aansluitmethode hiervoor is een distributienet in de straat, die via een sleuf in de voortuin naar de woning wordt geleid. Deze wordt dan via de kruipruimte in de meterkast ingevoerd om via een afleverset de warmte af te geven aan de verwarmingsleidingen. Na de werkzaamheden moet de voortuin weer netjes hersteld worden – dit alles samen kost behoorlijk wat geld.

Zoldervarianten

Stichting Warmtenetwerk en Royal HaskoningDHV hebben nu onderzocht of het ook mogelijk is om een warmteleiding langs de gevel naar boven te leiden en de afleverset op zolder te installeren, op de plaats waar normaal de cv-ketel hangt. De conclusie: het kan inderdaad goedkoper, maar een oplossing die in alle gevallen past, die is nog gevonden.

Beeld: Royal HaskoningDHV

Zo is bijvoorbeeld de ‘regenpijp’-variant onderzocht, waarbij één warmteleiding per twee woningen langs de gevel omhoog loopt, die dan onder de dakrand opsplitst naar beide woningen. Ook werd gekeken naar een warmteleiding onder, of geïntegreerd in de dakgoot. Of een leiding die onder het knieschot is geplaatst. Zo’n horizontale leiding kan dan in één keer vijf woningen bedienen.

Minder overlast

Alle varianten hebben hun voor- en nadelen, zo blijkt. Een regenpijp door de regengoot is handig voor bewoners, omdat het werk ín de woning beperkt blijft. Maar het doorvoeren van de warmteleiding ter hoogte van de dakrand is technisch wel complex. Ook heb je te maken met ‘gespikkeld bezit’: vaak zijn er in woningrijtjes enkele woningen van particuliere eigenaren. Die zitten vaak niet te wachten op zulke ingrepen.

Een warmteleiding onder het knieschot is energetisch beter dan de buitenalternatieven, maar het nadeel is dat het aanleggen ingrijpend is voor bewoners. Ook krijg je bij de doorvoer tussen de muren te maken met eisen rond brandwerendheid. De derde optie, een leiding door de nok, lijkt interessant, maar wel kom je met je leiding dan regelmatig een schoorsteen tegen.

De ‘dakgootvariant’. Bron: Stichting Warmtenetwerk.

Per situatie moet goed gekeken welke variant het meest geschikt is. Als de aansluiting in onbewoonde staat kan worden uitgevoerd, is de knieschotvariant de beste optie. Als dat niet het geval is, hebben andere varianten de voorkeur. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met Welstandseisen, omdat leidingen zichtbaar zijn aan de woning. Als opschaaltempo belangrijk is, krijgt de regenpijpvariant de voorkeur, zo concludeert Stichting Warmtenetwerk.

3 reacties op “Warmtenet naar zolder

  1. piet schreef:

    Maar wat als een bewoner geen zin heeft in een lelijke pijp langs hun muur?

  2. matthieu schreef:

    en het verlies van warmte onder de goot van niet geïsoleerde pijpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.