fbpx
Nieuws

Gasketelwet wordt definitief uitgesteld

De wettelijke regeling voor gasverbrandingsinstallaties wordt niet per 1 januari 2020 ingevoerd. In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Knops van Binnenlandse Zaken weten dat een besluit over de wet na 5 februari behandeld wordt, na het kerstreces. Voor die datum zal de wet niet ingevoerd worden. De wet wordt nu ingevoerd op 1 juli 2020.

De wet maakt installatiebedrijven en monteurs die ongediplomeerd aan cv-ketel sleutelen strafbaar. Aanleiding voor deze nieuwe certificeringsregeling is het Koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Die concludeerde dat bestaande kwaliteitsregelingen de veiligheid van woningbezitters niet kon borgen.

MKB-toets

Het uitstel van de invoering van de wet komt door een MKB-toets. Onder andere Techniek Nederland pleitte hiervoor. Deze moet onafhankelijk vaststellen of de kosten en de regeldruk niet disproportioneel hoog zijn. Dit heeft op 8 oktober plaatsgevonden. Als dit er zou komen, was de verwachting dat het invoeren van de wet vertraging op zou lopen. Dat gaat nu dus gebeuren.

Bedrijven zijn vanaf de invoerdatum nog niet meteen strafbaar. Er komt een overgangsperiode van anderhalf jaar, een half jaar langer dan eerder werd voorgesteld. Zo kunnen bedrijven eerst hun zaken op orde krijgen. Dit betekent dat ongediplomeerde installateurs vanaf 1 januari 2022 strafbaar zijn wanneer ze aan een cv-ketel sleutelen.

Lees meer over de precieze uitwerking van de certificeringsregeling.

9 reacties op “Gasketelwet wordt definitief uitgesteld

 1. Peter schreef:

  Ben benieuwd wat “sleutelen” inhoud, hoe dit geregistreerd en gehandhaafd zal gaan worden.
  Kan me voorstellen dat nieuwe ketel geregistreerd zullen staan en afgemeld moeten worden, maar voor bestaande situaties, waar de particulier zelf een vinger in de pap heeft lijkt het op een melkkoe waar installateurs de dupe van zullen zijn.

 2. Erwin Cornelissen schreef:

  Handhaving is hier het zwakke punt. Nu denkt men erover om dit via uitgebreide audits te regelen, maar dat werkt kostenverhogend. Controles zijn nodig, maar de handhaving kan eenvoudig worden geregeld als een Verzekering in de polisvoorwaarden aangeeft dat alleen gecertificeerde bedrijven en personen handelingen mogen verrichten aan gasinstallaties. Indien dat niet is gebeurd en er is sprake van schade, dan hoeft een Verzekering niet uit te keren. Als dit via Wet wordt geregeld, heb je nog steeds controles nodig via een onafhankelijke partij, maar minder intensief, waardoor je kosten in de hand houdt.

 3. Rob Draak schreef:

  Ik vindt het dan ook jammer dat de gasketelwet wordt uitgesteld, want er moet snel door ieder zorgvuldig gewerkt worden.

  Het rapport van de onderzoeksraad uit 2015 heeft 15 zaken onderzocht en daarvan 5 gepubliceerd. Ook door gecertificeerde installateurs: Een kluns die propaan op een aardgas ingestelde cv liet branden, Een open bad-geiser die o.a. last had van valwinden, 2 ketels waar de pijpen los lagen en 1 monteur die niet de storing herstelde maar de detectie buiten het instelbereik zette.
  Neem aan dat deze voorbeelden leidend zijn als gekozen voorbeeld van publicatie van de onderzoeksraad.

 4. Engelaar schreef:

  Er wordt in dit artikel gesproken over gediplomeerde vakmensen.
  Ik heb ooit 30 jaar geleden de MIT gehaald. Daarna niets meer. Ik ben dus gediplomeerd.
  Echter vermoed ik dat het hier over gecertificeerde vakmensen hoort te gaan.
  Heel wat anders.

 5. Nico v p schreef:

  Handhaving kan nooit heel moeilijk zijn. Op postcode huisnr, als er een meter geregistreerd is dan ook in dat bestand koppellen. Net als met je auto apk. Dat is ook gekoppeld.

 6. Pim schreef:

  Laat maar komen. Maar ook de verkoop van ketels en onderhoudssets aan particulieren uitbannen

 7. Ruud schreef:

  Dat moet eerst geregeld worden dat door aan particulieren verkopende Groothandels,Bouwmarkten en Winkel en Webshops geen gastoestellen en/of onderdelen meer verkocht mogen worden.
  Verder zou er een systeem opgezet horen te worden vergelijkbaar aan het APK systeem met meldplicht na plaatsing en onderhoud.

 8. Bram schreef:

  Ze gaan het wiel weer opnieuw uitvinden in Den Haag. Alles was keurig geregeld tot de energie leveranties geprivatiseerd moesten worden, en deze taak maar gelijk van tafel is geveegd! Nu weer ellenlang er over discussiëren en onze belastingcenten in rook opzien gaan. Lekker bezig daar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.