fbpx
Nieuws

‘Gasketelwet’ is aangenomen

55

De Tweede Kamer heeft de wettelijke regeling voor gasverbrandingsinstallaties aangenomen. Als dit ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, zijn installatiebedrijven en monteurs die vanaf 2021 ongediplomeerd aan CV-ketels sleutelen, strafbaar. Wanneer de Eerste Kamer het plan behandelt, is nog niet bekend.

Aanleiding voor deze nieuwe certificeringsregeling is het Koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Die concludeerde dat bestaande kwaliteitsregelingen de veiligheid van woningbezitters niet kon borgen.

Veel onduidelijk

Het besluit gaat vooral nog over de theorie. Over de invulling is nog veel onduidelijk of nog niet ingevuld. Daar heeft de branche dan nog maar een half jaar de tijd voor, want de nieuwe wet gaat in per 1 januari 2020. Dat jaar geldt als een overgangsjaar. Vanaf 2021 zijn niet-gecertificeerde bedrijven die nog aan ketels sleutelen in overtreding.

Zowel bedrijven als personen moeten het procescertificaat halen. Bedrijven zonder deze erkenning mogen geen werkzaamheden uitvoeren aan gasgestookte installaties, zoals ketels, gashaarden en gasgestookte boilers. De gasleiding valt nog buiten de wetgeving, omdat hier geen risico is op koolmonoxide. De wet valt onder de Woningwet.

Handhaving

In principe worden gemeenten verantwoordelijk voor de handhaving, maar de controle zal vooral administratief zijn. De gemeente kan dwangsommen opleggen aan niet-gecertificeerde bedrijven die bij steekproeven door de mand vallen. Maar ook opdrachtgevers worden strafbaar wanneer een niet-gecertificeerde installateur een toestel aansluit of onderhoudt. Zakelijke opdrachtgevers plegen een ‘economisch delict’.

Strengere vakbekwaamheidseisen

De wet maakt onderscheid tussen monteurs die alleen installeren en monteurs die installeren en in bedrijf stellen. Voor die laatste groep gelden vakbekwaamheidseisen.

Elke monteur die straks wil installeren en ook in bedrijf wil stellen moet slagen voor een theorie- en praktijktoets, ongeacht het opleidingsniveau en diploma’s.

Dit geldt ook voor monteurs die beschikken over een SCIOS-certificaat of als Energie Service Specialist (ESS’er) werkzaam zijn bij een bedrijf dat het kwaliteitslabel OK-CV voert. Voor deze monteurs wordt wel nagegaan of een aangepast examen mogelijk is. Monteurs kunnen straks met een online-toets zelf beoordelen of ze bijscholing nodig hebben.

Vakpaspoort

Vakbekwame monteurs zijn straks herkenbaar via een zogenoemd Vakpaspoort. Dit is een app op de smartphone waarmee monteurs aan klanten en controlerende instanties kunnen laten zien dat zij vakbekwaam en dus bevoegd zijn.

Er komt een online register en een speciaal beeldmerk voor gecertificeerde bedrijven. Daarnaast gaat de overheid consumenten via een campagne wijzen op de noodzaak een gecertificeerde CV-installateur in te schakelen. Als het aan de brancheverenigingen ligt, worden ook de geïnstalleerde en onderhouden CV-ketels in een database gestopt.

Reactie Techniek Nederland

Techniek Nederland is tevreden met het besluit. Voorzitter Doekle Terpstra: “Elk jaar is er een aantal ongevallen met CV-ketels te betreuren als gevolg van koolmonoxide. Techniek Nederland heeft in 2015, na de publicatie van het rapport van de Onderzoeksraad, meteen haar maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen. Wij pleiten al jaren voor een wettelijk verplichte certificering voor CV-bedrijven. We zijn blij dat de Tweede Kamer daar nu mee heeft ingestemd. Ieder slachtoffer is er één te veel.”

Voor Techniek Nederland stelt veiligheid voorop. Tegelijkertijd vindt de brancheorganisatie dat de wettelijke certificering óók haalbaar en betaalbaar moet zijn voor mkb’ers en zzp’ers in de installatiebranche. Terpstra: “Die verzekering hebben we niet gekregen van de minister. Mede op ons aandringen hebben VVD en CDA gevraagd om een MKB-toets. Die moet onafhankelijk vaststellen of de kosten en de regeldruk niet disproportioneel hoog zijn.” De MKB-toets zorgt er naar verwachting wel voor dat de invoering van de wetswijziging enige vertraging oploopt.

55 reacties op “‘Gasketelwet’ is aangenomen

 1. Piet Belcrum schreef:

  En hoe zit het met particulieren?

  • Multinexus, Johann van der Veere schreef:

   Mogelijk gaan verzekeringsbedrijven dit middels een clausule opnemen dat als er schade is ontstaan door ondeskundigheid van particulieren dit niet vergoed wordt. Waterschade bijvoorbeeld die is veroorzaakt door een ondeskundige klusser is niet verzekerd op de inboedelverzekering staat bij veel maatschappijen in clausules.

 2. Van Eck schreef:

  En dan wordt er wel netjes en veilig gewerkt.
  Ik noem het kartel vorming van de grote bedrijven.
  Want wie gaat dat allemaal betalen?

 3. Smit schreef:

  “De gasleiding valt nog buiten de wetgeving, omdat hier geen risico is op koolmonoxide”. Inderdaad, ik krijg ook het idee dat de focus hoofdzakelijk ligt op de rga. Maar goed, controle is nihil dus ik vrees dat het effect van deze regeling beperkt of zelfs van tijdelijke aard zal zijn.

 4. Peter schreef:

  Voorbeeld, het overstortventiel blijft lekken na een paar klappen met de hamer erop hebben gegeven blijft hij lekken, dat wordt dus een nieuwe plaatsen.
  Nog een, het membraan van het expansievat is lek dus nieuwe plaatsen.
  Of een nieuwe dakdoorvoer plaatsen.
  Wat mag wel en niet?

 5. Coen schreef:

  Wordt het niet dezelfde flop als CV – OK

 6. Wil schreef:

  tja… ik val buiten de boot. Ik doe met mijn bedrijfje alleen onderhoud en service voor installatiebedrijven . Geen plaatsing, geen installatiewerk. Hoe gaan ze dat invullen?

 7. Stuur schreef:

  Worden de instanties en de heren die hoog van de toren staan te roepen dat de gasketelwet er moet komen, ook op hun diploma’s gecontroleerd. Wie gaat dit controleren. We zullen niet gaan lachen als diegene ook zakken voor hun examen, die ook al jaren hun SCios papieren hebben en daar al vele 10 tallen jaren niets aan hebben gedaan. Vooral diegene die staan te roepen dat de ZZP-ers en anderen met hun fikkies van de ketels af moeten blijven. De meeste ZZP-ers doen het onderhoud voor hun klanten goed uitvoeren wat je van grote bedrijven niet kan zeggen. Dus ik hoop dat de regering dan ook besluit om IEDERE werknemer van alle grote en kleine bedrijven de testen en praktijk examen laten uitvoeren. Ook geen aparte regeling en uitzonderingen voor iemand die de betere papieren heeft. Met de handjes werken is even wat anders dan met de mond en schreeuwen van de hoge toren. Regeling dus voor iedereen hetzelfde. Anders meet je weer met 2 waardes. We zullen het horen binnenkort of de regeling voor ieder uitvoerend persoon gaat gelden. Denk dat er toch weer uitzonderingen gemaakt gaat worden voor bepaalde personen en hoge heren.

  • remco schreef:

   voor elke monteur inderdaad staat er in de tekst hierboven.
   “Zowel bedrijven als personen moeten het procescertificaat halen. ”

   Ik als ZZP-er zie het probleem niet, heb het nu al druk en ga gewoon de papieren halen. En doorberekenen wat het mij kost. Wanneer dit van kracht gaat zullen de meeste consumenten je toch blijven bellen. De verzekeringen zullen aansluitend dit namelijk gaan eisen ook. Ik denk dat ik het alleen maar drukker krijg door wegvallende monteurs die niet de papieren gaan of willen halen.

   Ze moeten wel opschieten met het plan denk ik.

 8. Coen schreef:

  IK denk dat er veel bedrijven buiten de boot vallen .
  Eerst wordt alles vrij gegeven zodat er elke klusser eraan kan werken .
  Gebeurt er iets ,wat misschien door onkundige mensen gedaan is ,dan staat
  heel het land op de kop.

 9. jos schreef:

  Beslissingen worden genomen door onhandige politici met vaak twee linkerhanden , die naar alle waarschijnlijkheid niet op de hoogte zijn van de actuele situatie dat we in Nederland een toenemend tekort hebben aan opgeleide vakmensen met twee rechterhanden en vakdiploma,s .Kortom eisen kan je pas gaan stellen als je genoeg opgeleide vakmensen hebt .Met deze wet leg je een gehele sector met een enorm tekort aan opgeleide vakmensen voor een groot gedeelte plat en zullen nog veel vakmensen met installatiewerkzaamheden gaan stoppen komende jaren , en nieuwe aanwas aan vakmensen opgeleid ???, die komt zeker uit het Oostblok .Problemen stapelen zich alleen maar op .

 10. Jos schreef:

  Wat ik me nu afvraag.

  Hoe zit het dan met het verwijderen van gas gestookte CV ketels? Voor bijvoorbeeld biomassaketels, warmtepompen of iets anders.

  We mogen dan aan de gasleiding zitten, maar dan bijvoorbeeld niet de gas CV ketel verwijderen?

  • Kevin schreef:

   Verwijderen mag wel.

   Zonder certificaat mag je de ketel niet in bedrijf stellen en je mag geen onderhoud er aan doen.

   Ik ben vooral benieuwd wat zo’n certificaat gaat kosten.

   • gasman schreef:

    Elk een certificaat moet je toch rekenen op ongeveer 500.00 euro voor een examen Als daar nog les bij komt wordt het flink duurder.

 11. Squirrel schreef:

  Gaat het loon dan ook omhoog van de “laag opgeleide monteur “ die iedere dag bijleert
  Of is alleen de controlerende instantie weer de zakken vuller ?
  Goed dat er regels komen maar beloon nu eindelijk ook de monteurs met de papieren eens !

  • de echte installateur schreef:

   ik heb liever een wat hoger opgeleide monteur,
   zodat ze niet zoals bij pa en ma de gasklep willen vervangen
   “omdat die lek zou zijn” wat nooit voorkomt
   bleek een temperatuur verschil te zijn, en dus een meetfout.
   was een dombo van een bedrijf uit sliedrecht waarvan ik de naam natuurlijk
   niet zal noemen …

  • totaal techniek schreef:

   controlerende instanties komen indd. vaak met onzin en zijn indd. zakkenvullers en mee eters

 12. MarkS90 schreef:

  Alweer die foto van die prutser die met een waterpomptang een wartel los draait? Kijkt u maar eens goed hoe hij het gereedschap vasthoudt …

  • mark schreef:

   volgens mij moet jij naar specsavers vriend. op de foto is namelijk duidelijk te zien dat de gaskraan wordt tegengehouden met de waterpomptang en dat de koppeling met een passende sleutel wordt aangedraaid…..

 13. E-installateur schreef:

  ja en welke cv monteur heeft er nou handschoentjes aan ?
  belachelijk regelingen weer,
  niet te controleren en niet te handhaven..
  dus als ik in mijn eigen bedrijfspand de radiatoren ophang en het leidingwerk
  en de ketel en de gasleiding…
  dan moet ik zon klojo bellen voor het rookgasafvoerkanaal ?

 14. Hans schreef:

  Dus lonen omhoog ik als vakbekwaam iemand beslis over mensen zijn leven.. Laat ons ook maar een topsalaris binnen halen moet je maar is zie. Hoeveel mensen er omscholing aanvragen.

  Al met al draait alles om geld!

 15. Bram schreef:

  Dat dit gebeurt is ok.Maar laten de werkgevers zichzelf eens achter de oren krabben.Mega veel onslag tijdens crisis en nu maar drammen is niks.
  Waardoor veel oostblokkers hier komen en e regels aan de laars lappen.
  Ook voor de crisis oostblokkers hier omdat de slechtse werkgever (de installateurs werkgever dus) van Nederland aan zelf verijking doet en oosblokkers aan nam.Nu zitten te zeiken geen mensen kunnen krijgen.

  OH JA werknemers als je d cursus doet loonsverhoging krijg je niet.Want dit zit bij de installateurs werkgevers nooit in.De smoes is ook goed voor jezelf.

 16. Geert schreef:

  En wat gebeurt er met de buitenlandse monteurs die amper nederlands kunnen spreken. Laat staan lezen of schrijven. Die gaan denk ik gewoon hun gang. Die hebben ook al geen VCA cursus gedaan dus doen ze dit ook niet.

 17. Tom schreef:

  Zolang de doe het zelver, zelf een cv ketel kan en mag ophangen blijft het gevaar loeren !
  Van mijn huisarts vernomen dat elk Co vermoeden ook behandeld word als Co geval en blijft ondanks andere oorzaak, Co ongeval heten !
  Uiteraard moet er iets gebeuren waarbij onnodig doden vallen, maar vind ik het zeer dom als de consument en gebruiker van een cv ketel de regie heeft over het onderhoud !
  Ik heb klanten die soms zeggen, ik sla het onderhoud wel een jaartje over zelfs na 2 a 3 jaar geen onderhoud of controle !
  Ik zit niet te wachten op hoge kosten voor certificering waarbij vervolgens het elektrische gereedschap word gekeurd !
  Na aandringen heb ik mijn vestegingspapieren willen behalen en toen verviel de vestegingswet aangezien de grens met Polen open ging, en zodoende niet meer nodig !
  Later mijn OK CV behaald !
  En nu weer Certificering ! Ik beoefen het vak al 39 jaar en moet een zielig papiertje behalen om aan te tonen dat ik vakbekwaam ben ( voel me weer een kleine jongen )
  Geef gewoon de cursus rookgasafvoerleidingen verplicht aan installateurs, monteurs, makelaars enz. enz. en stop met dit stomme onhaalbare spel !

 18. Engelaar schreef:

  Ikzelf heb een dakdekkersbedrijf, nu mag ik dus blijkbaar niet meer even de rookgas /dakdoorvoer demonteren en na de werkzaamheden ( plakplaat vervangen /isoleren)
  de rookgas pijp weer terugplaatsen.
  Ik moet hiervoor dus een erkende monteur voor laten komen.
  ( of naderhand laten controleren )
  Ik denk dat veel dakdekkers hier geen gehoor aan zullen geven.

 19. Stuur schreef:

  Nou Mark. Dan heb jezelf ook niet goed gekeken. Hij draaid de koppeling zo op foto vast en de waterpomptang is verkeerd op de gaskraan geplaatst. Dus kun je nooit genoeg kracht zetten zonder dat de tang over de gaskraan schuift en de kraan beschadigd. Dus ook maar naar specsavers
  Vestiging kijken.

 20. RAIJ schreef:

  De regering moet toch niet gaan denken dat ik 100 goede klanten, die op mij rekenen dat hun ketel jaarlijks goed wordt onderhouden door mijzelf, dat ik hun in de steek gaat laten. Dat zij plots geen goed bedrijf kunnen vinden die hun afspraken nakomt en de ketel niet goed onderhouden achterlaat. De vragen voor de zelftest zijn lekker moeilijk opgesteld dat de meesten van ons toch een cursus extra moeten volgen. Dus door de moeilijke vragen is het voor die instanties automatisch kassa. Gewoon een goede informatie cursus en een pratijk dag aan de ketels die je normaliter onderhoud, en niet aan alle ketels. Anders zullen er velen zakken. Ik wacht wellicht de eerste waarschuwing wel tegemoet alvorens ik definitief stop met ketel onderhoud. Velen zullen hier zo over denken. Meewerken nieuwe regeleingen ben ik toe bereid en volgen cursus, maar of we het even snel halen weten we niet.

 21. MichelZ schreef:

  regels regels en nog eens regels.

  Blijkbaar snappen ze in Den Haag zelf niet dat ze de probleem veroorzaker zijn.
  Eind jaren ’90 zijn de energie bedrijven geprivatiseerd.
  Dit in de tak netwerkbeheer en vrije marktwerken van energie verkoop.
  Gevolg inspecteurs energiebedrijven van klein en grootverbruik zijn weg gesaneerd.
  In die tijd moesten we nog een tekening en berekening op sturen en ter goedkeuring indienen.
  In 2007 wijziging vestigingswet (Den Haag), je hoeft geen vakdiploma te hebben.
  Schijf je in bij de KvK en je kan gewoon aan de slag.
  Den Haag noemt dat markt werking. Het idee daar achter is, dat de vakman hun werk wel houden en de ‘onbekende derden’ (vul maar in) van de markt verdwijnt.
  Niets is minder waar. Opleiding gas technisch installateur waardeloos geworden.
  Vanaf 2007 is het met de kwaliteit van installaties en het naleven van de voorschriften slecht gesteld.
  In 2015 komt de raad voor de veiligheid met het welbekende rapport.
  Kortom de markt werking pakt toch anders uit dan verwacht.
  Wederom een lumineus idee uit Den Haag.
  Laten we de vakmensen (steeds schaarser) maar weer eens op kosten jagen.
  De hamvraag is of je de veiligheid hiermee verhoogd.
  Deels kan ik hierin wel in mee gaan.
  Waar blijft het vangnet:
  – Voor mensen de geen ketel onderhoud uitvoeren.
  – Voor de onbekende derden (vul zelf maar in).
  – Voor de vrije verkoop op internet.
  – De dakdekker die zijn werk moet doen.

  De gemeentes mogen het idee uit Den Haag gaan uitvoeren, controleren, handhaven en sancties opleggen. Hebben de gemeentes deze expertise wel.
  Denk het niet, dus maar weer een extern bedrijf inhuren die het mag gaan controleren. 1 keer raden wie dat mag gaan betalen.

  Heren en dames vak-tijgers, meten is weten en neem je verantwoordelijkheid daar waar nodig is. De tijd zal het leren hoe het zich ontwikkeld. In onze buurlanden hebben ze het beter voor elkaar. groeten Michel

 22. Stuur schreef:

  Als goede monteur weet men waar je overal rekening mee moet houden. Alles 2 keer controleren. Als je goed je rookgas analyse apparaat in de gaten houd,, en de ketels goed afstelt ben je goed bezig. Heb je geen goede meter er gewoon afblijven.
  Na 500 ketels afgesteld te hebben zal je dit toch wel weten en afblijven van een ketel waar je geen verstand van hebt.

 23. nick vd Velden schreef:

  Heel goed maar hoe zit het met de supermonteurs die een ketel moedwillig naar de donder helpen omdat ze geen tijd hebben.
  hier komt niemand meer aan de ketel dan alleen ikzelf,
  en ja ik werk precies en gebruik alle onderdelen die de fabrikant voorschrijft, ikzelf controleer het zelf 3 keer en nu al 7 jaar geen enkel probleem meer gehad met een 8 jaar geleden afgekeurde combi ketel waar een niet vervangen o ring de oorzaak was.

  Krijg de klant nu ook schriftelijk 2 jaar garantie op de werkzaamheden of wordt de onderhoud nu weer per jaar gedaan,
  ik mag toch dan verwachten dat de werkzaamheden conform fabrikant worden uitgevoerd en dat er garantie wordt gegeven daar de verplichting veilig te werken een taak is van de installateur of onderhoudsbedrijf.

 24. john schreef:

  Ja slapert word het onderhoud nu weer per jaar gedaan. Als je niet weet waar je over spreekt houd dan je mond.
  Onderhoud licht aan de ketel de nieuwere geven dit zelf aan door middel van de branduren.
  Oudere ketels dienen nu eenmaal eens per jaar te worden onderhouden!

  Je spreekt jezelf al tegen onderhoud comfort fabrikant? en jij doet het zelf wat staat er nog meer omschreven? uitsluitend door de erkende installateur! Dus pruts jij maar lekker verder en niet zeiken als straks alles defect is en maar er is altijd onderhoud uitgevoerd door mij zelf! co, co2, o2 meting nee wand die meter heb ik niet!

  enne garantie is alleen als de ketel door de desbetrefende instalateur is gehangen en onderhouden niet als hij toevallig een keer bij jou storing moet oplossen.

  • nick vd Velden schreef:

   John wijsneus het bedrijf dat het heeft gedaan komt maar 1 keer per 2 jaar.
   en ik onderhoud hier in de buurt een kleine 38 ketels dus droom lekker verder.

   ik werk voor een Duitse installateur voor airco’s en warmtepompen en ook zonnepanelen en ww wisselaars.
   olieverwarming ketels. en zolang ik de Meesterbrief aan de muur heb hangen geven wij op alle werkzaamheden 1 jaar Garantie.
   en werken we conform de onderhoud regels van de fabrikant dus alle onderdelen die in een onderhouds- set zitten.

   • vastgoed_eigenaar schreef:

    heeft niets te vrezen nee, maar moet wel veel extra kosten maken,
    niet beschikbaar voor storingen die dag,
    draait geen omzet en moet wel doorbetaald worden,
    extra onnodig verkeer op de weg,
    nog meer admin. welke monteur wel en welke niet zijn papiertje
    heeft, enz.
    verder verandert er niets want de grote bedrijven laten het werk door polen doen (en ongeschoolden) en als het klaar is hoeft er maar 1 monteur het even in bedrijf te stellen, klaar is kees.
    kortom, weer een groot nadeel voor de kleine zelfinstallerende ondernemer, en weer een groot voordeel voor de veel duurdere en minder goede kwaliteit leverende grote installateur.
    een prima manier om de kleintjes uit de markt te weren .

    • jos schreef:

     Politiek den Haag zonder technische installatie ervaring , vernageld op aangeven van een aantal bestuurders zonder technische installatie ervaring van o.a. brancheorganisaties als Techniek Nederland een gehele technische sector .Juist de vele kleine ondernemingen zorgen voor een goede economie en juist deze kleine ondernemingen worden continue onderuit gehaald .Men moet vooral zo door gaan met ondoordachte beslissingen nemen. Steeds meer vakmensen gaan afhaken en de problemen stapelen zich op . Economie slopers zonder technische installatie opleiding op de verkeerde posities nemen de verkeerde beslissingen voor Technisch Nederland

 25. Jarenlange ervaring schreef:

  Je doet je naam eer aan

 26. Stuur schreef:

  Zodra er zomenteen weer minder poen in de staatskas komt heeft Den Haag weer spijt. En wie weet wat voor een ongelukken er in die tussentijd weer gebeuren dat er duizenden ketels niet meer onderhouden worden door ZZp-ers die wegvallen omdat techniek Nederland en andere instanties hun hand hier weer willen indrukken. Vooral aan de Poen kant.

 27. Marcel schreef:

  Het moet nog door de 1e kamer en daar zal het wel door de gasten uit het bedrijfsleven die hier daadwerkelijk achter de schermen aan de touwtjes trekken wel afgeschoten worden.

 28. Henny schreef:

  Dus in de winter maanden eerst fijn 3 dagen wachten op een monteur die vervolgens het defecte onderdeel niet bij zich heeft, om het vervolgens 2 dagen later te kunnen vervangen omdat de monteur het qua planning anders niet red omdat hij nog 15 klanten in de regio heeft….
  Ik woon in een regio met krimp, en als ik het heb over krimp dan betekend dat, dat er een tekort is aan technisch personeel… NU al..
  Als er straks een certificering komt dan denk ik dat de helft van de mensen (lees: 50+) die nu nog werkzaam zijn in de cv branche de cursus gewoon weg niet willen volgen en dus alleen bij het plaatsen houden…
  Dat wil zeggen, een klein bedrijf met 5 man in dienst waarvan er 1!! (Met geluk) de papieren heeft een dus aan de ketels mag sleutelen.
  We gaan het meemaken, maar ik vrees het ergste.
  Succes den Haag.

  • nick vd Velden schreef:

   Ja Henny je zeg het 1 met certificaat en de rest neemt een bon mee met de naam van deze persoon probleem opgelost.
   of je zeg tegen de klant of 5 euro meer of 20 % goedkoper en we doen het zwart
   mag jij raden wat er komt.

   geen administratie geen btw aangifte.
   is dat wat ze willen met deze wet.

 29. Peter schreef:

  Lang leven de globalisten, straks krijgen de
  mensen van de overheid weer geld om de grote installatie bedrijven nog groter te laten worden, jaren lang aan de stoelpoten van kleine installatie bedrijven zagen, en nu dan nog het laatste zetje geven zo dat ze voor goed omvallen!
  Ga terug naar de basis, bedrijfstechnische scholen, waar de leerling centraal staat, en
  niet de directie of project ontwikkelaar, en de overheid zijn kop in het zand steekt!.

 30. Tom schreef:

  Zolang de doe het zelver, zelf nog steeds een cv ketel mag kopen en ophangen, blijven er ongelukken gebeuren en zal het probleem niet opgelost worden !
  Jammer dat ik dure cursussen heb moeten volgen en deze niet hebben bijgedragen om als bedrijf te kunnen aantonen dat er met zorg en verantwoording is gewerkt aan de cv ketel en rookgasafvoerkanalen, gasleidingen en verdere installatie en kan men zelf geen juiste besluiten nemen / geven aan regelwetgeving omtrent !
  Uiteraard zijn er mensen die niet verantwoordelijk te werk zijn gaan, maar vind ik het jammer dat de installateurs de schuld krijgen van alle CO gevallen, terwijl iedereen er zonder problemen aan denkt te kunnen werken in Nederland !
  Stelt allemaal niets voor hoor ik wel eens zeggen door stoere buurmannen, doe ik wel even hoor buurvrouw !

 31. Marcel schreef:

  En wat als het toch mis gaat met een installatie waar jij als gecertificeerde als laatste aan gewerkt heb. Kan je dan je advocaat bellen. Amerikaanse trafelen.

  • e-installateur schreef:

   ja dan kan je je advocaat bellen als blijkt dat je het fout gedaan hebt en ook als
   je onderdelen hebt vervangen die helemaal niet stuk waren.
   dat werd eens tijd !!
   ik moet ook mijn fouten herstellen (liever nog zorgen dat ik ze niet maak) maar voor cv monteurs blijkt iets anders te gelden ?

 32. Erik schreef:

  “Leuk”: Als het aan de brancheverenigingen ligt, worden ook de geïnstalleerde en onderhouden CV-ketels in een database gestopt. Daar gaat je privacy, dat wordt voor de nadenkende particulier dus op zoek naar een handige kennis, lijkt me nu net niet de bedoeling toch?

 33. Loes schreef:

  Wij hebben recent een tweetal huizen laten verbouwen waarbij de installatie werd uitgevoerd door een bij Techniek Nederland aangesloten installateur. Diverse keurmerken op offerte, maar blijkbaar mag je deze voeren na betalen van de jaarlijkse contributie en zegt het niets over vakbekwaamheid.
  Wat een drama is dat geworden zeg; onbeschofte kerel, werk niet uitgevoerd conform offerte, meerwerk berekenen wat niet is uitgevoerd of waar niet om is gevraagd en getekend. En gewoon een rechtszaak aanspannen om zijn zin te krijgen.
  Voor herstelwerkzaamheden (niet uitgevoerd door hetzelfde bedrijf natuurlijk) zijn wij inmiddels al duizenden euro’s extra kwijt en e.e.a. werkt nog niet naar behoren.
  Kortom: wij hadden graag een paar euro extra betaald voor een aantoonbaar (vakpaspoort) gecertificeerde installateur, had ons ontzettend veel narigheid en geld gescheeld.

 34. Nico schreef:

  Ik ben een gastehnisch installateur met alle papieren ben uit Q install gestapt vraag ben ik nog gecertificeerde tot 2021 ben 64 heb geen zin meer om cursus te volgen maar kan bedrijf met 700 klanten ook niet opgeven

 35. Nico schreef:

  Ik ben een gastehnisch installateur met alle papieren ben uit Q install gestapt vraag ben ik nog gecertificeerde tot 2021 ben 64 heb geen zin meer om cursus te volgen maar kan bedrijf met 700 klanten ook niet opgeven kan iemand mij daar een antwoord op geven

 36. john schreef:

  Beste Nico

  Het is eigenlijk heel simpel wij hebben onze vakdiploma’s gehaald bij mij was dat nog bij het SEI dat van jou zal een voorloper hiervan geweest zijn. Alle diploma’s zijn wettelijke documenten en zijn derhalve geldig ongeacht of je nu bij Q install af Techniek Nederland aangesloten zit deze partijen zijn slecht vakorganisaties en voegen voor de rest NIKS extra’s toe.

  En over die gasketelwet hoef je jezelf niet druk te maken die duurt nog wel een x aantal jaren voordat deze goedgekeurd word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.