fbpx
Nieuws

Installateurs kritisch op gasketelwet

De naderende certificering voor gasinstallateurs wordt kritisch ontvangen door installatiebedrijven. Tien bedrijven namen deel aan de zogeheten mkb-toets voor deze nieuwe wet.

De Techniek Nederland-leden lieten het ministerie van Binnenlandse Zaken weten zorgen te maken over de financiële en administratieve lasten, de handhaving en de vrije verkoop van cv-ketels.

De nieuwe gasketelwet gaat volgend jaar in. De regering heeft een overgangstermijn tot 1 juli 2021 in gedachten voordat er een verbod komt op het uitvoeren van werkzaamheden aan cv-ketels door niet-gecertificeerde bedrijven. Bedrijven moeten zich certificeren, en monteurs die dan nog wel gasketels willen plaatsen en onderhouden, moeten mogelijk worden bijgeschoold. Techniek Nederland en OTIB hebben een zelftest gemaakt die monteurs kunnen afleggen om te kijken hoe hun niveau is.

Kleinbedrijf en zzp’er in het nauw

Het grootbedrijf heeft de power en middelen om aan de certificering te voldoen. De mkb-toets is door Binnenlandse Zaken gehouden om te kijken of de wet in praktijk haalbare kaart is voor het midden en kleinbedrijf en zelfstandigen. De deelnemers waren hier kritisch over, ook al waren alle deelnemers er over eens dat de wettelijke regeling bijdraagt aan de veiligheid van woningen met gasgestookte installaties.

Speciale regeling voor kleinbedrijf

Als het aan de deelnemers aan de mkb-toets ligt, komt de overheid voor kleine bedrijven en zzp’ers met een speciale regeling. De wet biedt die mogelijkheid, vindt Techniek Nederland. Het is daarom de taak van schemabeheerders om snel met een eenvoudige regeling te komen. Zo moet een praktisch kwaliteitshandboek het kwaliteitsproces in kaart brengen, met zo weinig mogelijk rompslomp voor de bedrijven. “Installateurs zitten niet te wachten op afzonderlijke audits voor bijvoorbeeld de wettelijke certificering, STEK of VCA. Dit zou dan gecombineerd plaats moeten kunnen vinden. In december verschijnt een model-kwaliteitshandboek. Hiermee kunnen cv-installateurs zo eenvoudig mogelijk aan het vereiste papierwerk voldoen.”

Overheidscampagne

Hoewel een verplichte woning-APK er niet gaat komen, komt er volgens het ministerie wel een meerjarige communicatiecampagne naar burgers over de nieuwe regeling: hierbij wordt het onderhoudsadvies voor cv-ketels benadrukt. Ook moet hierin de meerwaarde van het onderhoud, dat duurder wordt, worden meegenomen.

Vrije verkoop ketels

Ander kritisch punt dat ter sprake kwam is de vrije verkoop van cv-ketels. Op dit moment kan iedereen in Nederland een cv-ketel kopen: dat heeft te maken met Europese regels voor de vrije markt. De installateurs hebben bij het ministerie aangekaart dat de verkoop van cv-ketels wat hen betreft straks voorbehouden blijft aan de hiervoor gecertificeerde bedrijven, en dus aan banden zou moeten.

En de handhaving?

Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk gaat worden voor de handhaving van de nieuwe ketelwet. Grote kans dat dit bij gemeenten komt te liggen. De ondernemers vrezen dat consumenten zonder controle en handhaving door de overheid in (te) veel gevallen niet voor een gecertificeerd bedrijf zullen kiezen. Het ministerie kan geen strikte handhaving toezeggen, maar de overheid zal wel in actie komen bij meldingen (door installateurs of consumenten) van gevaarlijke situaties. De overheidscampagne moet ervoor zorgen dat het inschakelen van een gecertificeerd bedrijf normaal wordt. Hiervoor komt er een speciale overheidswebsite.

Vakbekwame monteurs

Ieder bedrijf met een wettelijke certificering moet straks beschikken over minimaal één aantoonbaar vakbekwaam monteur. Na het plaatsen of onderhouden van de cv-ketel mag alleen deze monteur het toestel weer ingebruik stellen. De installateur kan er ook voor kiezen een vakbekwaam monteur in te huren. De deelnemers aan het gesprek op het ministerie denken dat het niet haalbaar is iemand in dienst te hebben die alleen maar cv-ketels in bedrijf stelt. Plaatsing en onderhoud wordt dan veel te duur, verwachten zij. Bij het ingebruikstellen van installaties die aangesloten zijn op een collectieve rookgasafvoer moet een monteur beschikken over aantoonbare vakbekwaamheid op het niveau van eerste monteur.

Meer informatie

Techniek Nederland heeft in samenwerking met OTIB hebben een zelftest gemaakt die monteurs kunnen afleggen. Op de website kunnen monteurs zich ook opgeven voor een theorietoets en een praktijkexamen. Op deze Roadmap CO-certificering is te zien wat de te nemen stappen in het kader van de nieuwe certificering zijn.

20 reacties op “Installateurs kritisch op gasketelwet

 1. voerboot schreef:

  Dames en Heren. Dat noem ik nu een vooruitziende goede blik. Als een goede verwarmings monteur die vanaf zijn 16e in het vak zit en voor een ketel staat voor onderhoud, weet hij exact wat hij moet doen. Goed schoonmaken en de rookgas controleren, gasleidingen aandraaien en de ketel goed afstellen met een gecalibreerde meter. Ik heb nu 10 keer de zelftest gedaan, en elke keer geen voldoende gehaald. Ik heb uit betrouwbare kringen dat zelfs hele goede onderhouds monteurs en goed onderrichte personen die op …. zitten, de zelftest ook niet halen. Dus zo zullen er heel wat goede ZZP-ers en goede onderhouds monteurs sneuvelen. Duizenden ketels worden niet meer onderhouden omdat de rest van de andere bedrijven het niet aankunnen. Dan gebeuren er pas Ongelukken. En elke cv monteur moet apart zijn kunnen laten zien door een aparte instantie en niet door het eigen bedrijf waar hij werkt.
  Ik ben zeer benieuwd naar eventuele nieuwe ideeen om die ZZP-er en goede service monteurs een nieuwe kans te geven. Kneijers moeten er inderdaad uit. Succes allen.

  N.B. Als ik een uitzonderlijke situatie tegenkom doe ik navraag en installeer de ketel zoals het hoort.

 2. voerboot schreef:

  Beste Daniel. Ben in het bezit van kleintje gas. Dus ga wel weer spieken voor de toets.

 3. Kees schreef:

  Krankzinnig, deze hele certificering is een VDD truc om installateurs aan de warmtepomp te krijgen en de CV-ketel te vergeten. Verder dient het geen enkel ander doel. Charlatans, foute installateurs die zich niet aan normen houden blijven er altijd, dat ga je nooit met een certificering (zonder handhaving!!) oplossen. Als je een verbod krijgt op ketelverkoop, gaan die ketels uit Polen komen, dat wordt fijn, overzichtelijk en beheersbaar! Nogmaals dit is een VDD actie (Doekle Terpstra Techniek Nederland als VDD coryfee) waar niet de grote installateur, maar wel alle kleinere bedrijven de dupe van worden. Niet te vergeten dat dit de consument ook niet gaat helpen, want de prijzen gaan hierdoor flink stijgen.

 4. Arie schreef:

  Ik dacht begrepen te hebben dat het regeringsbeleid in Nederland minder regeltjes voorstond. Er komen nog steeds elke dag niet te handhaven onzinnige regels bij waar echt niemand op zit te wachten. Jammer hoor het leven wordt er niet leuker op zo. De kosten voor een huishouden worden wel hoger en dat voor schijn veiligheid….

  • jos schreef:

   Beste Kees,Arie,

   De VVD is all enige tijd de weg kwijt , staat grotendeels onder dwang van de linkse partijen .Het feit dat we in Nederland een Linkse meerderheid aan stemmers hebben , vooral mensen die niet willen inzien dat we in Nederland echt een ander beleid nodig hebben , zal ervoor zorgen dat ook een nieuw komend kabinet geen potten kan breken , pas als er in Nederland nog meer armoede gaat ontstaan , zal de grote meerderheid Nederlanders inzien , dat het anders moet , maar dan is het te laat .Duidelijk is dat dit kabinet helemaal crazy is van warmtepompen en waterstof-mengontwikkeling overlaat aan eigen initiatieven van fabrikanten-energiemaatschappijen en onderzoekbureau,s etc , echt effectief zie ik geen stimulering van dit kabinet .
   Ketel certificering had men geheel anders aan moeten pakken , zeker nu er al er een ruim te kort aan technische vakmensen is .Men had in overleg met ketelfabrikanten cursusavonden moeten geven , na deze gevolgde cursus een certificaat afgeven na tonen van de juiste benodigde meetapparatuur aan een inspecteur en daarna regelmatig inspectie-controle houden door aangestelde inspecteurs .Op deze manier hou je zoveel mogelijk mensen in de praktijk werkzaam. Het wordt nu door exameneisen een grote puinhoop, veel oudere vakmensen haken af, tekort aan mensen voor ketelonderhoud ,plaatsing etc. is een feit

   • Lucas schreef:

    Sorry dat ik je bubbel moet laten barsten, maar VVD is niet zo omdat ze onder druk worden gelegd door socialisten. Ze zijn neo-liberalen, niet echte liberalen. Ze maken al een hele lange tijd dit land meer bureaucratisch en corrupt. Dat is de trieste realiteit.

    • jos schreef:

     Ach Lucas,
     Wat maakt het nog uit .Dit land is toch al naar de kl*ten .Dit land is meer als overbevolkt ,al vol gestroomd met profiteurs en zal nog verder volstromen .We hebben iedere keer kabinetten van: Stond erbij en ik keek ernaar , want wil men regeren ,vooral elkaar niet afvallen , maar compromissen sluiten en zorgen voor elkaar , voor de mooie banen . Het is nog pappen en nathouden en we zien wel waar het schip strandt .Als je logisch nadenkt.Dit land is over enkele decennia financieel niet meer overeind te houden .Teveel uitkeringen , nog te weinig werkenden. Dit land is totaal uit balans .Je ziet het nu al ,problemen voor politiek Den Haag beginnen alleen maar op te stapelen komende jaren .

  • installateur 24 schreef:

   helamaal mee eens, certificering is 1 grote belachelijke onzin,
   het aantal productieve uren neemt enorm af en handhaving is er toch niet
   is het beter het knoeiwerk van de grote bedrijven eens onder een vergrootglas te leggen ipv de kleintjes het werken onmogelijk te maken !!

   • Speedy schreef:

    Gelijk heb je,kom monteur van groot bedrijf f. Naar storing……nee meneer ketel is op niet goed gemonteerd en aan vervanging toe…….Nog geen 10jaar oud niks mis mee maar door valwind van zware storm sensor uitgeslagen maar nw ketel geleverd en oude mee want breng weer geld op.
    Laat gewoon kleine hun werk doen.

 5. Kieft schreef:

  Beste mensen,

  Ik heb de certificering binnen.
  Het is belangrijk ff je kennis op te frissen
  Documentatie zoals kleintje gas mag gewoon met het examen worden gebruikt.
  Als je een dagje theorie volgt krijg je een beknopt naslagwerk waar alle antwoorden in op te zoeken zijn

  Groet,
  Cor Kieft

 6. Jan schreef:

  Heb inmiddels mijn vakbekwaamheid CO gehaald
  Heb een eenmanszaak en het is goed te doen om dit examen te halen

 7. Abram schreef:

  Cyclische beweging. Nog niet zolang geleden schreeuwde men om meer vrijheid binnen de installatie branche. Voorheen werden installaties gekeurd door het GEB en was installatie voorbehouden aan grote bedrijven. De zzp’ers kwamen niet aan bod! Om een cv installatie aan te brengen hoef je echt niet hoog opgeleid te zijn. De kans op problemen met de huidige gesloten systemen is bijna nihil. Certificering is dus ingegeven door het groot bedrijf om de kleinsten uit de markt te drukken. Het zou veel beter zijn om de cv installatie één maal in de vijf jaar verplicht te laten keuren door de energie leverancier. Deze is onafhankelijk. Het optuigen van de ketel-wet schiet haar doel voorbij. In het verkeer vallen dagelijks slachtoffers en toch halen wij auto’s niet van de weg. Je kunt nooit alle risico’s uitsluiten maar het grootste risico zit hem in slecht of geen onderhoud niet in de installatie van een nieuwe ketel. Belanghebbenden hebben dus een ander doel voor ogen met deze wet.

 8. Jan schreef:

  Lekker op tijd die certificering, nu we massaal van het gas af moeten.

 9. Ondersteijn schreef:

  Een oude boerenwijsheid…. Als er veel noten aan de boom hangen dan volgt er waarschijnlijk een strenge winter. Als je nu gasloos je huis verwarmd met alternatieve energievoorzieningen en vervolgens een strenge winterperiode van b.v. een maand of langer krijgt dan vrees ik het ergste. Een traditionele hedendaagse compacte cv- combi HR ketel lijkt mij nog steeds onontbeerlijk. M.i. loopt de politiek en de techniek volledig ontspoort uiteen.

 10. Paul schreef:

  Abram schrijft, “laat je installatie eens in de 5 jaar keuren ,de energieleverancier is onafhankelijk” Hoe is het in godsnaam mogelijk dat iemand dit nog kan beweren in 2019. Er is geen één energieleverancier onafhankelijk in Nederland . Als dit zo zou zijn zouden we nog een gasinspecteur hebben

 11. Maasland schreef:

  Een zelfstandige die zijn vak echt verstaat haalt dit fluitend.
  En degene die het niet halen of willen halen. Ga lekker dakkapelletjes timmeren en hovenieren, en blijf weg van de cv-ketel. ieder zijn vak

  • voerboot schreef:

   Maasland. Zeker ook bijna alle antwoorden uit het kleintje gas gehaald.
   Als men al 34 jaar in het vak zit weet men heus wel de belangrijkste regels,, maar dan moet de theorie wel hierop gerelateerd zijn. Je gekalibreerde meter zal ook de rest voor je doen.

 12. Marcel schreef:

  Dan gaan we maar op cursus. Als het dan toch onverhoopt fout gaat heb ik het op papier in orde.

 13. Suus schreef:

  Wij hebben het wel voor “elkaar”. want het MOEST? Twee monteurs opgeleid en geslaagd alleen nu de rest nog… maar wat een rompslomp. Vervolgens kregen we 2 weken geleden op de vrijdagmiddag toen we druk bezig waren met het kwaliteitshandboek van Techniek Nederland een mailbericht met een link waar je met één klik alles had geregeld mits je een monteur in dienst zou hebben die zijn vakbekwaamheidscertificaat had behaald en goed gekalibreerde meetapparatuur. Nog gebeld naar Techniek Nederland, nee mevrouw de wet treedt echt januari in werking, oké. Dus de ROTZOOI in de hoek gegooid en de link gebruikt. Een wonder, geen audit nodig, kwaliteitshandboek geregeld want ook dat zit er standaard bij in alleen wel na elk onderhoud € 7,50 aftikken want je moet de cv ketel na onderhoud afmelden. En die € 7,50 die kon gewoon worden doorberekend aan de klant…. We konden het gewoon niet geloven. Dit is een kant en klare bevestiging dat het gewoon allemaal geldklopperij is van opleiding, audit en alle rompslomp want het is allemaal niet maar zo gefikst, ja nu deels door een druk op de knop! Vervolgens komt er na het weekend bericht dat de wet is uitgesteld. Houden zo, dikke prima dat was mijn eerste reactie maar wel te gek voor woorden dat je 3 dagen ervoor nog iets heel anders hebt gehoord van Techniek Nederland. Het is regel op regel en ondernemen is echt niet leuk meer. Overigens zijn er geen monteurs te krijgen, hebben ze zelf alle macht en werken willen ze liever ook niet meer, ja 4 dagen per week. Ook heb ik al vaker gemeld dat het hoog tijd wordt voor een andere branchevereniging die onze belangen echt gaat behartigen i.p.v. het ons moeilijk maakt. Samen een vuist maken want er hangt nu al weer een nieuwe certificering boven ons hoofd. Ze verzinnen telkens wel weer iets nieuws, het kost enorm veel geld en tijd en die tijd die hebben we niet. We komen handen en voeten tekort. En dit kabinet is compleet gestoord, knettergek geworden. Ze hebben inderdaad ons land helemaal naar de kloten geholpen. Het is pure armoede en het zal nog veel erger worden. Want wie gaat o.a. al die instroom van de asielzoekers betalen? Hoe harder je werkt hoe meer je wordt gestraft. Je kunt nog beter over de grens lopen, je paspoort inleveren en als vluchteling terugkomen dan krijg je alles gratis en heb je het beter voor elkaar! Ik dien in elk geval mijn btw aangifte voor de 2e maand op rij bewust later in en als de belastingdienst mij bericht doet of belt, geen probleem. Sorry en geen actieve herinnering dat ik het dan moet inleveren volstaat bij Rutte dus ook bij de gewone burger! Nee echt compleet klaar met Techniek Nederland, alle verplichtte certificeringen en rompslomp en niet te vergeten Rutte met een groot gedeelte van de debielen daar in Den Haag.

  Ooit was er een wijze man die zei; Dit land is het zat. C’est Ca! Nederland gaat naar de verdoemenis! Helaas werd deze mooie wijze man “opgeruimd” door de Nederlandse regering…, maar wat had Pim een gelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.