fbpx
Nieuws

Ketel-erkenning drempel voor zzp’ers?

Kan de zzp’er over twee jaar nog wel cv-ketels aan blijven sluiten en onderhouden? Een veel gestelde vraag nadat bekend werd dat bedrijven per 1 januari 2019 moeten voldoen aan een nieuwe wettelijke erkenningsregeling. Van de huidige 18.000 bouwinstallatiebedrijven zijn 12.000 bedrijven eenmanszaken.

Vanaf 1 januari 2019 mogen alleen erkende installatiebedrijven met vakbekwame cv-monteurs nog werkzaamheden aan gasgestookte cv-installaties en warmtapwatertoestellen uitvoeren. Cv-monteurs moeten dus gaan voldoen aan specifieke (minimale) scholingseisen. Dit wordt wettelijk vastgelegd, zo werd vorige maand bekend. Ook eenmanszaken, of eenkoppige technische diensten van bijvoorbeeld aannemers moeten voldoen aan deze minimale eisen, en dat is nu lang niet overal het geval. Installateurs die al kwaliteitsprocessen beheren, bijvoorbeeld via OK CV, kunnen naar verwachting vrij eenvoudig aanhaken. Monteurs die niet voldoen aan de minimale scholingseisen, zullen op basis van praktijkervaring hun vakkundigheid kunnen laten toetsen. Hiervoor heeft opleidingsfonds OTIB bijvoorbeeld een zogenaamd ervaringscertificaat-traject (EVC).

Lust of last?

Wordt de certificering dan een niet te grote administratieve en kosten-last voor de zzp’er? Minister Blok is daar vrij helder in: de regelgeving zal voorts zodanig worden uitgewerkt dat dit ook uitvoerbaar is voor zzp’ers en bouwbedrijven die bijvoorbeeld maar één installatiemonteur in dienst hebben. Het uniforme wettelijke kader kan wel meerdere regelingen bevatten. Uneto-VNI en huidige kwaliteitsborgers KvINL en Sterkin zetten in op één regeling, maar Blok sluit in zijn kamerbrief niet uit dat voor zzp’ers een aparte regeling kan komen. Zo moeten bedrijven met personeel zowel een certificering op bedrijfsniveau (processen) hebben, en de monteurs persoonlijk certificeren. Het is denkbaar dat voor de zzp-markt een middenweg wordt gevonden, die wél de kwaliteitsdoelstellingen borgt. Niet erkende installateurs mogen dan geen werkzaamheden meer uitvoeren aan de stookinstallatie. Komend jaar wordt duidelijk hoe de overheid deze nieuwe wet gaat verankeren en handhaven.

Meer informatie

Bekijk hier een uitgebreide lijst met veel gestelde vragen rondom de erkenningsregeling.

6 reacties op “Ketel-erkenning drempel voor zzp’ers?

 1. frank schreef:

  ook voor de waarborg installateur uit het verleden waren er oplossingen voor eenmans bedrijven

 2. willem schreef:

  Heeft uw bedrijf een stookinstallatie (bijvoorbeeld een (CV-)ketel, oven, fornuis, kachel, gasmotor of gasturbine) of een afvalverbrandingsinstallatie? Of laat u een stookinstallatie plaatsen? Dan moet u zich houden aan regels voor emissies naar de lucht, inspectie, metingen en onderhoud.
  Het Activiteitenbesluit stelt de milieueisen voor stook- en afvalverbrandingsinstallaties. Daarnaast stelt het ook eisen aan keuringen, bodembescherming, energieverbruik en lozingen. Per 1 januari 2017 moeten middelgrote stookinstallaties voldoen aan de emissie-eisen in het Activiteitenbesluit.
  Laat uw bedrijf een nieuwe stookinstallatie plaatsen? Dan moet een geaccrediteerde meetinstantie of een gecertificeerd installatiebedrijf aantonen dat u de emissie-eisen niet overschrijdt. Een SCIOS gecertificeerd bedrijf moet de keuring en de controle op het onderhoud uitvoeren. Hoe vaak u uw stookinstallatie moet laten keuren, hangt af van het vermogen.
  Het is dus heel juist dat de er nu eindelijke eens serieus aandacht wordt besteed aan gecertificeerd en goed opgeleide vakmensen. Als wij de voorbeelden bestuderen van onkundige installatie en slechte controle van de laatste jaren als waarheid aan nemen, zijn wij eigenlijk al te laat. “Maar beter laat dan nooit”.

 3. Frits rademakers schreef:

  iedereen heeft het maar over minimale eisen, installatie werk hoort bij een installateur
  niet bij een aannemer, of aanverwante , wat mij betreft stel gewoon eisen aan vakbekwaamheid van de monteur, gaserkenning watererkenning en vakbekwaamheid centraal verwarming bedrijf , geen gepruts meer door allerlei partijen die het vak totaal hebben verneukt , het is gewoon armoede in een land waar alles maar dan ook Alles aan regels hangt en dat gastoestellen door ieder jan met de korte achternaam opgehangen en geïnstalleerd kunnen worden , zonder enige kennis van NEN normen en het hebben van meetmogelijkheden, laat staan het vast leggen daarvan , en dat allemaal om dat een of andere idioot daar in den Haag het nodig vond dat er vrije handel moest plaatsvinden

 4. Raimond schreef:

  Ik vindt best al de erkeningen , maar de opleiding on die te halen vindt ik duur als zzper 4500 ex btw , dan heb ik nog zwaarste dislekie en vraag ik kan ik het praktijk af leggen en dan wordt bot weg nee gezegt . Ik levert nog betere kwaliteit dan grootste bedrijven .

 5. Johan schreef:

  Beste Raimond, Ik ben een erkend gastechnisch installateur maar maak geen gebruik van mijn diploma. Ik weet ok dat veel ZZP-ers, maar ook kleinere installatiebedrijven veel marge mislopen omdat hun inkoop niet goed is. Ik wil daarbij helpen. Intersee? Neem dan contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.