fbpx
Nieuws

Zeven tips voor een veilige rookgasafvoer

Het vervangen van de cv-ketel in een flat of appartementencomplex brengt risico’s met zich mee. Want als de rookgasafvoer niet goed wordt geïnstalleerd, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom geeft Klimaatexpert Fred Vos van Techniek Nederland zeven tips om onder meer koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

 • Een rookgasafvoerkanaal voor vr-ketels is niet geschikt voor hr-ketels. Bij het installeren van hr-ketels moet het gemeenschappelijke rookgasafvoerkanaal daarom altijd worden aangepast óf meteen worden vervangen door een rookgasafvoerkanaal dat daar wél geschikt voor is. Als dit niet gebeurt, levert dat gevaarlijke situaties op, die bijvoorbeeld kunnen leiden tot koolmonoxidevergiftiging.
 • Maak als Vereniging van Eigenaren (VvE’s) van de eventuele aanpassing of vervanging van het gemeenschappelijke rookgasafvoerkanaal geen sluitpost. Kostenoverwegingen mogen nóóit een reden zijn om geen budget te reserveren. Neem dus aanpassing/vervanging van het rookgasafvoerkanaal standaard op in het meerjarenonderhoudsplan en reserveer er jaarlijks geld voor. Zo worden de leden van de VVE nooit geconfronteerd met een eenmalige grote uitgave, maar worden de kosten gespreid in de tijd.
 • Ook bij vervanging van een hr-ketel door een nieuwe hr-ketel moet het gemeenschappelijke rookgasafvoerkanaal worden geïnspecteerd. Net als een cv-ketel heeft ook een rookgasafvoerkanaal een beperkte technische levensduur.
 • Ga voordat de keuze voor een nieuwe cv-ketel wordt gemaakt na welk type gemeenschappelijk rookgasafvoerkanaal aanwezig is en welke typen cv-ketels hierop kunnen worden aangesloten. Vervang als individuele bewoner nóóít een cv-ketel zonder dat de VvE hiervan op de hoogte is.
 • Zorg als VvE voor duidelijke communicatie met de bewoners. Individuele bewoners die besluiten een vr-ketel door een hr-ketel te vervangen, zijn er vaak niet van op de hoogte dat tegelijkertijd ook het gemeenschappelijke rookgasafvoerkanaal moet worden aangepast of vervangen. Het komt ook voor dat individuele bewoners een hr-ketel laten plaatsen zonder dat de VvE hiervan op de hoogte is. Niet doen!
 • De VvE zou altijd op de hoogte moeten zijn van de belangrijkste aandachtspunten en regels rond cv-ketelvervanging en een veilig gemeenschappelijk rookgasafvoerkanaal. Nuttige informatie hierover vindt u in de publicaties Handreiking en het Infoblad gemeenschappelijke rookgasafvoeren van de Rijksoverheid.
 • Adviseer meteen het gemeenschappelijk rookgasafvoerkanaal aan te pakken als de vr-ketel wordt vervangen door een hr-ketel.

4 reacties op “Zeven tips voor een veilige rookgasafvoer

 1. Leo schreef:

  Maak je niet druk de internet verkoop tokkies knallen alles er gewoon in voor 1109 euro ben je klaar. Laat ze lekker doodgaan boeit me voor geen meter

 2. andre schreef:

  @Leo Bizarre reactie. Ik heb veel ellende gezien in de gestapelde bouw mer CLV kanalen.

 3. Sjaak schreef:

  ik woon in een appartement gebouw en heb bij de Gemeente getracht tekeningen te vinden van de rookgasafvoeren( die volledig zijn weggewerkt) nou geen succes.
  Gemeenten archiveren heel slecht, wel leges innen maar kwaliteit leveren is bedroevend slecht.
  de brandweer doet vreselijk hun best maar lopen achter de feiten aan, de baas van de brandweer laat het afweten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.