fbpx
Nieuws

De subsidieregeling voor warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels wordt dit jaar opgehoogd met 60 miljoen euro. Dat betekent dat er niet 100 miljoen euro in de pot zit voor 2019, maar 160 miljoen euro.

Dat maakte minister Eric Wiebes van Economische Zaken vrijdag bekend nadat het PBL de Nationale Energie Verkenning (NEV) had gepubliceerd, waaruit blijkt dat het doel van 25% minder CO2-uitstoot in 2020 niet gehaald wordt. “Hiermee wordt op korte termijn nog extra hernieuwbare energie gerealiseerd”, aldus Wiebes.

ISDE-regeling

Het gaat om een ophoging van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), die huishoudens en zakelijke gebruikers een tegemoetkoming in de aanschaf van duurzame kleinschalige warmteopties biedt.

Het budget van deze regeling is de afgelopen jaren steeds opgehoogd tot 100 miljoen euro in 2019. Om te nog meer geïnteresseerden de kans te geven om de kleinschalige warmte te verduurzamen heeft het kabinet het budget van de regeling voor 2019 verhoogd naar 160 miljoen euro.

Klimaatdoelen 2020

Uit de KEV 2019  blijkt dat de opdracht van 25% minder CO2-uitstoot in 2020 binnen handbereik is, maar toch waarschijnlijk niet gehaald wordt. Afgelopen januari lag er nog een opgave 9 Megaton CO2-reductie; het gat is nu teruggebracht tot 2 Megaton, maar een gat is er dus nog altijd.

Zonnepanelen

Zo stelt het kabinet een subsidieronde beschikbaar voor projecten in hernieuwbare energie via de zogeheten SDE. Deze extra openstellingsronde wordt gefinancierd uit het niet-benutte budget van de openstellingsronden in het voorjaar en najaar van 2019.

Dit gaat dus niet ten koste van de openstellingsronde van de verbrede SDE++ in 2020. Verder wil het kabinet de plaatsing van zonnepanelen op gebouwen van de overheid, scholen en bij particulieren versnellen.

68 reacties op “Miljoenen extra voor warmtepomp, zonneboiler en pelletketel

 1. Martin schreef:

  PALLETKACHELS de zwaar verontreinigende kachels?????

 2. g van dijk schreef:

  ik wordt nu al gek van de warmtepomp van de buren! 24 uur per dag geronk en gezoem! vreselijk

 3. Martin schreef:

  g van dijk
  de nieuwe pompen, niet de airco’s, maar pompenmet een groot rotorbals hoor je haast niet

 4. Sander schreef:

  Dingen zijn echt niet rendabel. Offerte van 17K voor een Nibe installatie, 14K voor een Fujitsu. Om €800 par jaar aan gas te besparen. Zoals het ING rapport over verduurzamverduurzaming al zei: verwacht niet dat een warmtepomp het komende decennium ook maar in de buurt van economisch rendabel word.

  • Laurens schreef:

   Advies: geen appels met peren vergelijken. Informeer bij diverse installateurs. Ben zeer te vrede over Ecoforest. Stil buitendeel ongeveer 30dba en onderhoudsarm. Ga niet alleen kijken naar de kosten maar ook naar wat de verbruikerskosten zijn voor bv 10 jaar. Benieuwd of jij een cv-ketel kunt vinden die daar aan kan tippen.

   • Sander schreef:

    Makkelijk.

    Voor ons goed geisoleerde vrijstaand huis is de MAXIMALE besparing €800 euro gas. Zeg daar komt de komende tijd ivm belastingen nog 20% bovenop, prima.

    Dan nog is de meest gunstige warmtepomp installatie meer dan €10K – als de installateurs uberhaupt al reageren op offerte-aanvragen. Stel een warmtepomp kost NIETS aan onderhoud, dan nog kost dat dus alleen al 10 jaar om terug te verdienen. (Maar een warmtepomp kost wel zeker wat, namelijk electriciteit – en een boel ook.)

    We hebben het uitgerekend, zolang we kunnen salderen en terugleveren voor 0,12c/kwh kunnen we onze 10MWh per jaar beter teruggeven dan er een warmtepomp van te kopen. Dat kan, omdat we overproductie hebben, nog bijna 10 jaar. En begrijp me niet verkeerd, ik _wil_ graag verduurzamen. Maar ik heb het idee dat overheid en bedrijfsleven nu nog tegenwerken, met die ridicule prijzen en gas-afsluit-boetes.

  • Sanne schreef:

   Daarom zijn er nu ook nog subsidies. Maak er slim gebruik van een het is zeker rendabel!

 5. Norbert Tijhuis schreef:

  Wie gaat Wiebes, Nijpels en al die klimaatidioten eens in oren toeteren dat al die apparaten, biomassa etc etc niet helpen en verspild geld is.
  Ddme enige oplossing: kernenergie!

 6. Sido schreef:

  Wij hebben een Nibe warmtepomp laten plaatsen voor omgerekend 10.000,- incl. Je hoort hem niet tot haast niet als je buiten staat. Icm met 40 zonnepanelen zijn we nu zelfvoorzienend. We hebben dit laten financieren via energiebespaarlening.nl tegen 1,1 % rente. Deze maandlast bedraagt 189,- per maand. Ik betaalde 230,- per maand aan gas en licht. En dit wordt elk jaar duurder. Bedenk ook dat een warmtepomp geen tot praktisch geen onderhoud behoeft. Dure offertes zijn helaas geen uitzondering, maar daar ben je zelf bij. Mocht het kouder worden dan -6 graden, dan schakelt hij tijdelijk over op volledig elektrisch, zodat warmte altijd gegarandeerd blijft. En hij kan zomers koelen. We wonen in een goed geïsoleerde vrijstaande woning met 240 M2 aan woonoppervlak. Met vriendelijke groet Sido

  • Guus schreef:

   Echt zelfvoorzienend ben je niet. In de zomer produceer je te veel stroom die naar het electriciteitsnet gaat. In de winter neem je stroom af van het electriciteitsnet vanwege het hoge winterse stroomverbruik.

   Als de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2022, dan ziet het financiële plaatje er ineens heel anders uit.

   Verder moet de warmtepomp net als een CV-ketel na 15 jaar vervangen worden, alleen is de warmtepomp stukken duurder.

   Tot slot moet er nogal wat verbouwd worden in oudere huizen, en het is maar de vraag of we die offers van mensen kunnen vragen.

   Het is en blijft een lastig verhaal dat Nederland van het gas moet terwijl Duitsland er toe overstapt.

   • MarkS90 schreef:

    In Duitsland wordt toch met bruinkool gestookt? Dan is alles beter dan dat. Gas dus ook …

    • Guus schreef:

     Nederland heeft zichzelf uitgeroepen tot gasrotonde van Europa. Dan is het wel raar dat de burgers van Nederland geen gas meer mogen gebruiken.

     De welvaart van Nederland staat op het spel. Wij moeten af van het idee dat het politieke klimaatakkoord de wereld gaat redden. In de plaats daarvan moeten goede en betaalbare oplossingen uitgevonden worden.

   • Sido schreef:

    Je hebt gelijk Guus, in ons geval hadden wij veel geluk, doordat er al vloerverwarming was en inductie koken. Ook geluk met een groot dak op het het Zuiden. Ben het met je eens dat het lang niet overal uit kan. Maar dacht laten we ook eens het soms haalbare benoemen.

   • Marcel schreef:

    Niet gaan vergelijken met Duitsland! Die hebben heel stoer de kerncentrales op slot gedaan ( zie ik in NL nog niet gebeuren!) met als resultaat dat de kolencentrales moesten uitbreiden om aan de vraag te kunnen voldoen. Wel moedige naar geen handige actie. Windmolens en nog meer, zonnepanelen, blijven de beste optie, alleen al omdat je dan als burger vrij onafhankelijk bent. De saldering regeling moet echter blijven bestaan. Of de energiebelasting afschaffen bij gebruik zonnepanelen want dat is ook niet meer te verkopen!

    • Guus schreef:

     Was het moedig van Duitsland, of dom? Kernenergie is verreweg de veiligste stroomvoorziening die er is. Windmolens doden vogels en insecten en zijn ongezond voor de mens. Daarnaast is het niet realistisch dat windmolens een groot deel van onze energie gaan leveren. Je hebt er te veel voor nodig. En een kerncentrale levert altijd energie, ook als het windstil is.

   • Michiobosozoku schreef:

    Met 40 panelen kom je de winter wel door, misschien een kleine accu erbij om piekstroom op te vangen… dan gebruik je alles zelf en verkoop je de zomerse overproductie….

  • MeanJack schreef:

   Hoe regel je het als het donker wordt? Je panelen werken dan niet.

  • Sander schreef:

   Welke installateur was dat? Die van ons rekende €17K!

  • J schreef:

   Leuk het vergelijk, gas zal stijgen, electra wordt juist voordeliger. Onder de streek worden we zoals bekend door de overheid voor de gek gehouden.

  • jan schreef:

   ik wil je nog wel eens spreken als de salderingsregeling ophoud te bestaan, dan krijg je echt spijt.

 7. Hans van Dam schreef:

  Allemaal bilnaad verhalen. Je geeft er je kont mee af

 8. Piet schreef:

  Hahaha man man man daar gaan weer horders groen links gekkies op de bek werk voor geen ruk .elke dag gezeik over die wp
  Verbruik herrie storingen

 9. Freddy schreef:

  Misschien gehoorapparaatje nodig? 230 minus 189 scheelt dus 41 eurootjes. Maar wat u niet noemt zijn onderhoud en afschrijvingskosten! Bovendien wordt salderingsregeling afgebouwd dus dan zult u in dure energieopslag (accuus) moeten investeren.

 10. C.Buis schreef:

  En wat gaan we doen als over 10jaar de bomen op zijn en alles onder een laag fijnstof ligt van de houtkachels?
  Of gaan we bomen planten welke even snel groeien als de plofkip.

  • Michiobosozoku schreef:

   Nee, de bomen worden geplant op zwaar vervuild slib, na verloop van tijd is die grond dan weer schoon en hebben de bomen alle zware metalen en andere verontreiniging opgenomen….die mag je dan lekker in de kachel opstoken, heel gezond.

 11. Sido schreef:

  Misschien interpreteer je e.e.a. niet helemaal juist.
  Ik betaal helemaal niets meer aan gas en licht, dit was 230,-
  Daarintegen betaal ik nu een maandlast van 189,-
  Lenen kost geld maar in dit geval levert het geld op 🙂
  Onderhoudskosten van zonnepanelen zijn 0
  Onderhoudskosten van warmtepomp zijn nagenoeg 0
  Tuurlijk heb je gelijk met afschrijvingskosten maar zonnepanelen gaan 25 jaar mee en een warmtepomp ook heel lang, mits je het juiste merk koopt.
  Het kan dus wel degelijk uit, maar goed dat is maar net hoe je er tegen aan kijkt

  • Leon schreef:

   Aanschaf van een lucht/water of water/water en grond/water warmtepompen kun je niet terug verdienen daar heeft ING gelijk in. Maar ik laat de cv-ketel hangen voor warm tap water
   ( en nood verwarming )
   En verwarm en koel mijn huis met een A+++ Split unit Airco’s en ik gebruik 50% minder dan de buren met dezelfde tussen woning uit 1958. Split unit Airco’s zijn lucht/lucht warmtepompen en veel goedkoper in aanschaf. ( helaas geen subsidie )

   Ik betaal per jaar €750 aan energie, en ik ben iedere dag thuis, ga niet op vakantie.
   buren betalen €1600 per jaar.

   Ik verwarm al 7 jaar met airco’s, en dat is echt de zuinigste manier van verwarmen.
   ( Ik ben altijd aan het kijken over er iets zuiniger is )

   Heb je geen geld voor een grote warmtepomp systeem, begin met een split unit airco op de kamer waar je het meeste verwarmd. en na aantal jaren heb je de airco terug verdiend.

   • Guus schreef:

    Die split airco’s werken met lucht-lucht verwarming. Het nadeel is dat je altijd een luchtstroom in je woning hebt.

    • Leon schreef:

     Klopt, ik laat de airco recht naar beneden blazen met verwarmen. dus heb er niet veel last van.
     of kunt kiezen voor een vloer unit die naar boven blaast.

     In Amerika is de meeste verwarming met lucht stromen. alleen doen wij Nederlanders warmte verplaatsen met water.

     lucht verwarmen gaat veel sneller.

     Veel winkels verwarmen ook met airco’s bijvoorbeeld de Action.

     • Guus schreef:

      Ik denk dat je gelijk hebt. Centrale verwarming met water is eigenlijk “centrale verarming”.
      Hoe is het met het geluid van de buitenunit? Is dat vergelijkbaar met een lucht-water-warmtepomp? Eigenlijk is het raar dat we voor een airco waarmee je kunt verwarmen geen subsidie krijgt, maar voor een lucht-water warmtepomp wel. En ik snap niet dat in de media de airco neergezet wordt als energieslurper, terwijl de lucht-water warmtepomp ook veel stroom verbruikt. Ik krijg de indruk dat het moedwillig duur wordt gemaakt voor de burger.

     • Eding schreef:

      Erg jammer dat er nog steéds subsidie wordt gegeven op de zeer vervuilende pallet kachels.

   • R schreef:

    Slim Leon zo verwarm ik het huis ook met een split airco van daikin lucht lucht warmtepomp met 3 binnen delen en een cw5 cv ketel voor keuken en badkamer

   • Marcel schreef:

    Mmmm. Waarom zit er geen subsidie op die split airco’s denk je!? Ik denk vanwege die lawaaivakjrn op straat! Heeft hier trouwens iemand ervaring met monoblocks? En dan bedoel ik niet die afgrijselijke toestellen uit de ISDE lijst maar de stylistische hoogstandjes die zelfs geen afvoer naar buiten meer nodig hebben.

   • Rick schreef:

    Helemaal mee eens, ik ben al 30 jaar koelmonteur en ik kan het daarom weten. Een warmtepomp lucht water heeft veel minder onderdelen dan een reguliere airco die ook als verwarming gebruikt kan worden. Toch is een warmtepomp lucht water 5x zo duur, er klopt hier duidelijk iets niet. Inderdaad een goede airco is het beste wat je kunt installeren!

 12. Leon schreef:

  Aanschaf van een lucht/water of water/water en grond/water warmtepompen kun je niet terug verdienen daar heeft ING gelijk in. Maar ik laat de cv-ketel hangen voor warm tap water
  ( en nood verwarming )
  En verwarm en koel mijn huis met een A+++ Split unit Airco’s en ik gebruik 50% minder dan de buren met dezelfde tussen woning uit 1958. Split unit Airco’s zijn lucht/lucht warmtepompen en veel goedkoper in aanschaf. ( helaas geen subsidie )

  Ik betaal per jaar €750 aan energie, en ik ben iedere dag thuis, ga niet op vakantie.
  buren betalen €1600 per jaar.

  Ik verwarm al 7 jaar met airco’s, en dat is echt de zuinigste manier van verwarmen.
  ( Ik ben altijd aan het kijken over er iets zuiniger is )

  Heb je geen geld voor een grote warmtepomp systeem, begin met een split unit airco op de kamer waar je het meeste verwarmd. en na aantal jaren heb je de airco terug verdiend.

  • J v Stiphout schreef:

   Moet zeggen daar heb je gelijk in ,ik heb nu twee split airco’s hangen en de rekening voor stadsverwarming is echt drastisch omlaag gegaan.
   De kosten zijn een stuk lager als de warmtepomp.

 13. Laurens schreef:

  Advies: geen appels met peren vergelijken. Informeer bij diverse installateurs. Ben zeer te vrede over Ecoforest. Stil buitendeel ongeveer 30dba en onderhoudsarm. Ga niet alleen kijken naar de kosten maar ook naar wat de verbruikerskosten zijn voor bv 10 jaar. Benieuwd of jij een cv-ketel kunt vinden die daar aan kan tippen.

  • Leon schreef:

   Meeste mensen kunnen verwarming kosten niet eens bereken, ik snap niet eens waarom mensen 20 liter petroleum kopen voor €50 of zelfs duurder
   ( Dat is zelfs duurder dan stroom )

   1 liter kost dus €2,50 en een Petroleum kachel haalt uit 1 liter ongeveer 9,6 kW warmte. en 9,6 kW x €0,22 = €2,11 kosten met elektrische kachel

   9,6 kW warmte totaal kosten:
   Petroleum kachel €2,50
   Elektrische kachel €2,11
   Aardgas onderwaarde €0,82
   Pellet Kachel €0,73
   COP4 Warmtepomp €0,53
   COP5 Warmtepomp €0,42

   Mij houden ze niet voor de gek
   ( ik kan rekenen )

   • Guus schreef:

    Reken je ook mee hoeveel een warmtepomp incl aanpassingen aan het huis kost? Veel mensen hebben geen €30K liggen voor een grote verbouwing.

   • Jelle schreef:

    Waar kan een buitenunit van een single split Airco met een scop waarde van >5.2, het beste worden geplaatst als het primair gaat om hem te gebruiken voor verwarming? Op een zonnige plek of in een koele trekkende steeg waar geen zon komt? Ik ben onervaren maar heb me wel wat ingelezen. Als de warme plek de voorkeur heeft, wat ik zelf vermoed is het dan ook nog iets om de muur eromheen en er achter zwart te maken zodat die veel warmte opneemt van de zon?

    • Rob schreef:

     Het buitendeel van mijn splitunit Daikin FTXM 25 staat op het zuid oosten in de tuin opgesteld tegen een bakstenen muur.
     Zodra de zon schijn meet de buitenunit 3-4 graden hoger dan uit de zon wat zeer gunstig is voor de energieprestatie bij verwarmen.
     Dus als het primaire doel verwarmen is dan is het zeer verstandig deze in de zon te plaatsen en als het even kan tegen een muur welke als thermische batterij werkt en liefst in de schaduw als koelen het doel is.

     p.s. mijn totale energiekosten zijn inmiddels gereduceerd naar minder dan €30 p/m

     Situatie:
     – een gezin 4 kamer woning met plat dak met 2 bewoners
     – 6 LG zonnepanelen 1810 Wp op het zuiden gericht.
     – één Daikin 2.0Kw WP in de slaapkamer voornamelijk als koeling en een 2.5Kw Daikin warmtepomp in de huiskamer met vide voornamelijk als verwarming, beide L/L.
     – de huiskamer /vide verwarm ik de gehele dag en avond op een energiebesparende stand (via wifi app) met als doel groot comfort en een zo’n hoog mogelijke energieprestatie.
     – kort verwarmen op hoge stand is veel minder zuinig.
     – beide units zelf geïnstalleerd op het in gebruik stellen na.
     – bijstook en douche met stadsverwarming.

    • Léon schreef:

     Bij mij is een 14 kw in een tochtgat geplaatst. Je blijft daar echt niet lang rondhangen wanneer die werkt zo koud wordt het. Op een zonnige warme plek zal die in zijn eigen afgekoelde lucht blijven draaien op een tochtplek heeft die steeds nieuwe lucht waar hij de warmte aan kan onttrekken. De meeste warmte heb je nodig op de kortste dagen met de minste zon.

 14. Nol Geurts schreef:

  Maak de sometjes voor de verschillende opties vul een Pugh matrix in voor deze opties en de voor jouw belangrijke parameters. Maak hiermee een afgewogen keuze en ga daarna genieten van jouw keuze in een lekker warm huis.

 15. Braspenning schreef:

  Ik ben 70jaar dan denk je toch niet dat ik nog hier geld in ga steken. Ik ben nu 9 jaar met pensioen en het pensioen is nooit geïndexeerd.
  Daarbij komt dat zonnepanelen voor niemand rendabel zijn ( omvormer v e vangen na 10 jaar kosten 1200 euro) en de panelen gaan 20 jaar mee en dan komt er ook weer een omvormer aan.( kosten nieuwe installatie. Dan gaat ook de salderings feeling op de schop en heeft het helemaal geen zin meer.

  Wat betreft de warmtepomp komen de lawaai klachten tevoorschijn en de investering totaal is 15000 euro als ik het zelf doe. Ik had een installatie bedrijf en ik weet waar ik over praat.
  Het enige wat ik zie zitten is de onwikkeli g van waterstofgas .

  • Marcel schreef:

   Helemaal mee eens. Dat waterstof is ook de toekomst. Maar voorlopig exporteren we alleen maar kennis naar China! Daar ouden we eigenlijk ook de straat voor op moeten! Die hele energietransitie is een drama. Spelen veel te veel krachten van t grote geld mee!

  • Sander schreef:

   De situatie is voor iedereen anders.

   Wij hebben 10MWh aan zonnepanelen, kost €10K – levert ons elk jaar €1300 euro op. (600 euro gesaldeerd, 700 euro teruglevering). Terugverdientijd is dus, als de electriciteitskosten niet stijgen, minder dan 8 jaar.

   Zelfs zonder salderen is dat rendabel!

  • Guus schreef:

   De zonnepanelen gaan geen 20 jaar maar 40 jaar mee. De omvormer van €1200 is wel een heel duur model.

   Ik heb mijn installatie na 6 jaar terugverdiend en krijg nu gratis stroom. Zonnepanelen zijn de beste investering die je kunt doen.

   Het wordt inderdaad een ander verhaal als de boekhouders uit Den Haag de salderingsregeling gaan afbouwen. Blijkbaar zijn de enkele honderden miljoenen die de salderingsregeling kost toch belangrijker dan het milieu. En vindt men het een beter idee om 10 miljard euro subsidie te geven om bomen uit Amerika te laten komen.

 16. P. Stevens schreef:

  Schandalig dat de pelletkachel nog gepropageerd wordt met subsidies. Stank, fijnstof en het gevaarlijke ultra-fijnstof. Het middel is erger dan de kwaal!

  • Grard schreef:

   Hoe komt iedereen er bij dat de pelletketel zo vervuilende zijn mijn pelletketel is een condenseren ketel er komt alleen een beetje waterdamp uit mijn schoorsteen (ook bij – 15 dan wil ik de warmtepompen nog wel eens zien werken)

 17. Albert Wientjes schreef:

  Nederland gaat niet van het gas af, alleen maar van huizen naar gascentrales. Met groencertificaten op de internationale markt wordt de extra CO2 uitstoot afgekocht. Lees onderstaand artikel maar eens. De capaciteit van de gascentrales wordt zelfs in de toekomst uitgebreid.

  https://www.ed.nl/eindhoven/hoogleraar-tu-eindhoven-nu-van-het-gas-af-leidt-alleen-tot-meer-co2-uitstoot~ac68cdb4/

 18. R schreef:

  Slim Leon zo verwarm ik het huis ook met een split airco van daikin lucht lucht warmtepomp met 3 binnen delen en een cw5 cv ketel voor keuken en badkamer

 19. Sido schreef:

  Je hebt gelijk Guus, in ons geval hadden wij veel geluk, doordat er al vloerverwarming was en inductie koken. Ook geluk met een groot dak op het het Zuiden. Ben het met je eens dat het lang niet overal uit kan. Maar dacht laten we ook eens het soms haalbare benoemen.

 20. Marcel schreef:

  Ik heb een vrij kleine woning en heb na koop in februari 2017 meteen de stoute schoenen aangetrokken en de gasmeter laten afsluiten. Overal electrische (convectie) kachels geïnstalleerd. Merk Mill helemaal via internet aan te sturen met perfect werkende app. Investering kachels zo’n 1000 euro met elkaar. Via qurrent energievoorziening en 10 winddelen gekocht. Waarom geen zonnepanelen? Mag niet. Is monumentale woning. Net maand geleden rekening weer binnen. Verbruik 7500 kWh en 100 euro uiteindelijk bijbetalen. Maandbedrag 120 euro. ( Was met gas 140 euro) Opbrengst winddelen zo’n 120 euro per jaar nu. ( Hoe harder t waait hoe beter uiteraard) Winddelen koopt men voor periode van 5 jaar. 10 stuks hebben 500 euro gekost. 100 euro per jaar dus. Beetje winst tot nu. Mag nog harder waaien! Was een gok destijds maar pakt wel goed uit. Nu helemaal want gas is in verhouding duurder dan electrisch en dat verschil loopt de komende jaren alleen maar op. ( Verschil Energiebelasting) Tenslotte: gasmeter afsluiten kost eenmalig 120 euro ( bij Enexis ) Dat is ook te doen. En vermeldenswaardig: er zaten nog gaskachels in deze woning dus omschakeling naar electrisch was snel gemaakt. Had anders heel CV moeten aanleggen. Nu echter meterkast vernieuwd en 3 ipv 1 fase. Plus koken op inductie. Kosten meterkast en bekabeling plusminus 1500 euro. ( Kon ik wel zelf doen )Aansluiten 3 fasen kost 250 euro. (Enexis) plus 75 euro erkende installateur ( elektricien) voor aansluiting fasen Zijn betere bedragen dan die ik bij installatie warmtepompen zie langs komen. Ik hoef met zo’n kleine woning geen warmtepomp oid. Zijn idiote investeringen vind ik. Je ziet echter totaal geen nuancering in dit soort zaken. Mensen worden alleen maar bang gemaakt met bedragen van 30 en 40 duizend aan investeringen.

 21. K schreef:

  Ik zal je een hart onder de riem steken. De huidige generatie warmtepompen zijn modulerend en fluisterstil. Het voordeel is dat ze heel het jaar door efficiënt zijn bij erop aansluitend stookgedrag. Het nadeel is dat een ombouw niet zo rendabel is momenteel en de tapwatercapaciteit beperkt wordt door en boiler. Opbouw van een nieuw huis “rondom” de installatie wel. Wel kan je in de zomer heerlijk een paar graden van je huis weg koelen. Het is een keus in levensstijl, je krijgt er ook luxe voor terug, voorkomt de gevaren van gas en verbranding en bent bewust bezig. Owja, er zit wel onderhoud aan een WP, het kost alleen een stuk minder onderdelen in de regel. Daarnaast zijn er ook nog vele types.

 22. Jelle schreef:

  Waar kan een buitenunit van een single split Airco met een scop waarde van >5.2, het beste worden geplaatst als het primair gaat om hem te gebruiken voor verwarming? Op een zonnige plek of in een koele trekkende steeg waar geen zon komt? Ik ben onervaren maar heb me wel wat ingelezen. Als de warme plek de voorkeur heeft, wat ik zelf vermoed is het dan ook nog iets om de muur eromheen en er achter zwart te maken zodat die veel warmte opneemt van de zon?

 23. Jelle schreef:

  Hoi leon,

  Goed dat jij ook even reageert. Jou verhaal over je buren heeft mij definitief overgehaald.
  Ik heb vorige week eentje gekocht en inmiddels een Midea 3,5 thuis staan. Scop 5.6. Voor onze streek 4.6 zag ik vanavond in de beschrijving. Maar goed met de steeds warmer wordende winters zal het dan wel net boven de 5 worden in mijn omgeving. In ieder geval is het eentje met de hoogste cop die ik kon vinden.
  Hij komt naast mijn woning waar de wind vrij spel heeft. Ik heb berekend dat hij zo rond de 240 euro moet kunnen besparen in totaal.
  Heb jij nog nuttige tips voor mij bij de installatie? En ook bij het gebruik natuurlijk?
  Grt
  Jelle Broersma,

 24. Erik schreef:

  Met een combinatie van zonneboiler, zonnepanelen en warmtepomp is ons huishouden compleet zelfvoorzienend op het gebied van energie. Toegegeven, de positie van onze woning is er uitstekend geschikt voor. We zullen echter gauw de investering terugverdiend hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.