fbpx
Nieuws

Zonne-energie grootste groeimarkt

Er is vorig jaar wereldwijd veel meer geïnvesteerd in zonne-energie dan in welke andere energie-technologie dan ook. Dat blijkt uit een rapport van de VN. De investeringen groeiden met 18 procent naar ruim 130 miljard euro. Dit meldt de NOS.

Nederland

In eigen land neemt zonne-energie eveneens een steeds grotere vlucht. Ook hier zijn de prijzen flink gedaald. Netbeheerders zien dat er sprake is van een versnelling. Belangrijke redenen hiervoor zijn de aantrekkende economie en de sterk dalende prijzen van zonnepanelen.

Kostte één paneel in 2007 volgens Milieu Centraal nog gemiddeld ongeveer 1280 euro, in 2017 was dit gedaald tot gemiddeld 440 euro voor een vergelijkbaar zonnepaneel.

Zonnestroom belangrijker

Voor de komende tien jaar voorziet netbeheerder Tennet dat zonnestroom steeds belangrijker wordt in onze energievoorziening. Bij de presentatie van de jaarcijfers van Tennet, eind februari, werd de toekomstige ontwikkeling van het ‘productievermogen’ geschetst. Dat is een inschatting van hoe verschillende energiebronnen zich zullen ontwikkelen.

Hieruit blijkt dat in 2032 de opwekcapaciteit van de zon groter zal zijn dan van alle windmolens tezamen op zee, of welke andere energiebron ook. Maar de ontwikkelingen gaan snel. De aankondiging in het regeerakkoord dat in 2030 alle kolencentrales gesloten zullen zijn, was hierin nog niet verwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.