fbpx
Nieuws

Zonnecentrale Euroborg fors groter

Zonnecentrale Euroborg fors groter

De zonnecentrale op voetbalstadion Euroborg in Groningen wordt ruim twee keer zo groot. Er komen 561 nieuwe zonnepanelen naast de huidige 531 stuks. Initiatiefnemers Essent, de stichting 1 miljoenwatt en FC Groningen verkochten afgelopen weekend de laatst beschikbare exemplaren. De bouw van het tweede gedeelte van de zonnecentrale start medio augustus.

 

 

De groene centrale op het dak van het voetbalstadion is geheel tot stand gekomen dankzij particuliere investeerders. Via een crowdfundingactie konden zij een of meerdere panelen adopteren en zo de bouw van het zonnedak mogelijk maken. Initiatiefnemer Sven Pluut, voorzitter van de stichting 1miljoenwatt spreekt  ‘Met bijna 400 deelnemers en meer dan 1.000 zonnepanelen over het grootste collectieve zonneproject in Nederland tot nu toe.’  

 

Groene stroom voor 70 huishoudens
De nieuwe panelen komen te liggen aan de noord-oost-zijde van het stadion, tegenover de huidige panelen. Inclusief de uitbreiding zal de zonnecentrale jaarlijks zo’n 240.000 kWh duurzame stroom opwekken. Dat is ongeveer evenveel als 70 huishoudens per jaar aan elektriciteit verbruiken.  De huidige centrale, bestaande uit 531 panelen, levert sinds februari dit jaar groene stroom. FC Groningen verbruikt deze en betaalt er de marktprijs voor aan de eigenaren van de panelen. Datzelfde gaat gelden voor de nieuwe zonnepanelen.  

 

Zonnecentrale via crowdfunding

‘FC Groningen was de eerste Nederlandse profclub met een zonnecentrale – en nog altijd de enige waar deze tot stand is gekomen via crowdfunding’, vertelt directeur Hans Nijland van FC Groningen. Intussen wordt op de Amsterdam Arena ook een zonnedak gebouwd. Later dit jaar volgt het Kyocera-stadion van ADO Den Haag.

 

 

  

Bijlage(s):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.