fbpx
Nieuws

BIM-bieb voor luchtkanalen

BIM-bieb voor luchtkanalen

Branchevereniging voor luchtkanalen Luka heeft een BIM-bibliotheek voor luchtkanalen opgezet.

 

 

Alle rechthoekige en ronde kanaaldelen, en instortkanalen zijn gemodelleerd, inclusief de vormdelen, en wel in gegalvaniseerde, aluminium of RVS uitvoering. Veel belangrijke onderwerpen en kanaal specificaties uit het Luka kwaliteitshandboek zijn opgenomen in de Luka BIM-modellen, zoals plaatkwaliteit (denk aan de galvanische kwaliteit), plaatdiktes, standaard afmetingen en de dichtheidsklasse Luka C. Zelfs de oppervlakte berekening volgens de Luka-methode is verwerkt in alle modellen, waarbij ook de gewichten nauwkeurig worden berekend (inclusief gewichten van de flenzen).

 

ETIM 

De Luka BIM-bibliotheek is afgestemd op ETIM, het Europees Technisch Informatie Model. Tevens heeft er afstemming plaatsgevonden met 3 toonaangevende CAD-leveranciers op het gebied van BIM. Iedereen kan gratis gebruik maken van deze BIM-bibliotheek met Revit-families (Revit 2014 en 2015), voorzien van kanalenfiguraties, tags en materiaalstaten. Met deze BIM-bibliotheek is heel snel uit te rekenen hoeveel m2 het totale kanaalwerk beslaat aan ventilatiesystemen, in elke uitvoering die men wenst. En uniform voor iedereen. “De Lukaleden kunnen de modellen zelf inladen voor eigen gebruik. Daarmee kunnen ze veel sneller en beter de status realiseren van As Designed (van de adviseur), naar de praktijk (As Build) en daarmee heel veel praktijkproblemen al bij voorbaat oplossen. Wat kostenbesparend en kwaliteitsverhogend werkt. Het is dan ook raadzaam dat de BIM-modellen in de toekomst standaard worden voorgeschreven in de bestekken”’, meldt Herman Legtenberg van Luka.

  

1 reactie op “BIM-bieb voor luchtkanalen

  1. Rob van Leuven schreef:

    Waarom nou weer alleen Revit families? In het tijdperk van OpenBIM zou je toch op z’n minst ook een IFC versie moeten hebben en liefst ook bibliotheken voor andere platforms dan Revit? Zeker als je BIM modellen in de toekomst ook nog verplicht wilt opnemen in bestekken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.