fbpx
Nieuws

Zonnewarmte gebufferd in buis

Een vacuümbuis zonnecollector die voorraad houdt op het dak in plaats van in de woning. Hierdoor kan tot 180 liter warm water worden gebufferd, zonder dat er binnenshuis een voorraadvat hoeft te staan. Warm tapwater hoeft dan enkel nog naverwarmd te worden.

Geïntegreerde opslag: een nieuwe manier van het voorverwarmen van tapwater voor woningen waar geen plek is voor grote en zware buffervaten voor zonneboilers. Een nieuwtje op de TU Boot van groothandel Technische Unie, dat de primeur had. DRL Products uit Breda importeert het Stratos 4S zonneboilersysteem van het Italiaanse Cordivari naar Nederland. Het systeem wordt eerste kwartaal 2019 leverbaar.

De flinke vacuümbuizen van het systeem bevatten een rvs buis met een water/glycol-mengsel. Hierdoor heen stroomt een tapwaterleiding die de zonnewarmte overneemt. Het systeem van vier collectoren levert met 50 liter inhoud gemiddeld 120 liter warm tapwater van 45˚C (2088 Mj per jaar), vergelijkbaar met het verbruik van een huishouden van 2 à 3 personen. De grotere variant, met 6 buizen, tekent voor 160 liter zonnewater. De documentatie geeft hier een opbrengst van 2993 Mj per jaar aan. Bij een hogere vraag kunnen systemen in serie geschakeld worden.

Doorstroom

De zonnewarmte kan vanuit het dak langs een naverwarmer worden gestuurd, bijvoorbeeld een cv-ketel of een elektrisch doorstroomtoestel. De installateur hoeft enkel warm en koud-waterleiding aan te sluiten, en deze goed te isoleren.

Vorst en oververhitting

Vacuümbuis-collectoren hebben door het vacuüm gemiddeld een hogere opbrengst dan plaatcollectoren. Groot verschil met conventionele systemen is dat hier geen expansievat, elektronische regeling of pomp voor nodig is. Wel moet de aanvoer en retour leiding naar de collector goed geïsoleerd worden, bijvoorbeeld met een warmtelintje. Dit is tegelijkertijd de enige elektraverbruik dat het systeem vergt. Het systeem is tot -20 ͦC gegarandeerd vorstvrij.

Om te voorkomen dat het systeem oververhit raakt, is een zogeheten Rotoshield-systeem toegepast. Wanneer de temperatuur in de buizen te hoog wordt schuiven aluminium lamellen op basis van druk over de vacuümbuizen, waardoor er geen warmtetoetreding meer plaatsvindt. De collector is van aluminium en heeft steunen van gegalvaniseerd staal. Hij komt het eerste kwartaal van 2019 op de markt.

3 reacties op “Zonnewarmte gebufferd in buis

 1. Martin schreef:

  In zuidelijke landen zie je ze met bosjes op de daken staan: niets nieuws onder de zon vlgs. mij.
  Of zie ik dit verkeerd?
  Of: nu eindelijk tot Nederland doorgedrongen.

 2. Ton schreef:

  Dit systeem werd al in 2000 geleverd door Inalfa, later door Inventum onder andere onder de naam Econok.

 3. Paul de Ruijter schreef:

  De Stratos is vooral uniek vanwege het gepatenteerde Rotoshield beschermingssysteem tegen oververhitting. Bij vacuumbuis sytemen is oververhitting een probleem.
  Niet dus bij de Stratos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.