fbpx
Nieuws

Zonnewarmte stagneert

Het aantal op woningdaken geïnstalleerde zonneboilers stagneert. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Dit komt vooral doordat er steeds meer systemen buiten gebruik worden gesteld.

Elk jaar komen er tussen de zesduizend en tienduizend systemen, van gemiddeld drie vierkante meter, bij. Inmiddels tellen particuliere zonnecollectors op tot bijna een halve vierkante kilometer, ofwel 65 voetbalvelden.

Maar: dat oppervlak is de afgelopen jaren nauwelijks gegroeid en dat komt doordat steeds meer installaties ook weer uit gebruik worden genomen. In 2017 was het aantal ontkoppelde zonneboilers inmiddels opgelopen tot 7804, meldt het CBS, en dat waren er flink wat meer dan de 6303 installaties die dat jaar in gebruik werden genomen.

Einde levensduur

“Dat komt door veroudering van veel bestaande installaties. Deze hebben dan het einde van hun levensduur bereikt”, zegt Irene Bloemink, communicatiemanager van branchevereniging Holland Solar. De zonneboiler kwam begin jaren ’90 van de vorige eeuw op en was een geliefde verduurzamingsmaatregel bij nieuwbouwwoningen.

In en uit gebruik genomen installaties zonnewarmte. Bron: CBS

Toch zet zij haar vraagtekens bij de cijfers van het CBS. “Tot voor kort schrapte het CBS systemen die ouder zijn dan 15 jaar automatisch uit de database. Wij hebben toen aangegeven dat oudere systemen vaak nog prima draaien. Het CBS heeft dit in een steekproef toen ook geconcludeerd en een correctiefactor toegepast. Maar het aantal uitgebruiknames blijft een theoretisch getal en geen gemeten waarde. Dus moeten we de cijfers eigenlijk zien als een indicatie en niet als de werkelijkheid.”

Met grotere systemen (meer dan zes vierkante meter) op bijvoorbeeld zakelijke daken, zoals kantoren, gaat het nog wel goed. Elk jaar groeit het collectoroppervlak met duizenden vierkante meters.  Hierbij moet wel worden opgemerkt dat op woningen in totaal nog altijd vier keer zoveel warmte wordt opgewekt als in de utiliteit (820 terajoule tegenover 204 terajoule).

Vlaanderen

Ook in België gaat het niet goed met zonnewarmte, zo bleek onlangs uit gegevens van het Vlaams Energieagentschap. Het aantal geïnstalleerde systemen duikelde in een paar jaar tijd naar beneden van 20.000 in 2013, tot minder dan vierduizend vorig jaar.

Dat heeft enerzijds te maken met een versobering van de subsidieregeling, maar vooral doordat er vanuit de overheid te weinig promotie voor de techniek uitgaat, laat de federatie van zonneboilerinstallateurs Belsolar aan zender VRT weten.

1 reactie op “Zonnewarmte stagneert

  1. Op papier loopt bij het CBS het aantal geinstalleerde vierkante meters zonnecollectoren terug. Maar dat komt niet omdat de installaties verouderd zijn en “ontkoppeld” worden en niet meer werken maar omdat het CBS een groot percentage na 15 jaar uit de boeken haalt. In werkelijkheid lopen veel zonnecollectoren makkelijk door tot een levensduur van 25 jaar. In 2002 werden er in Nederland 10.000 nieuwe systemen geplaatst . Logisch dat het totaal geinstalleerd in 2017 terug loopt, als er dan maar 6303 bij geplaatst worden.
    Wel betreurenswaardig is dat het volle potentieel van zonnewarmte niet ontwikkeld kan worden. Dit is mede een gevolg van de lage subsidiering op zonnewarmte. Dit ligt een stuk lager (per kWh of CO2 besparing) dan andere duurzame energievormen. Voor PV is de subsidie vijfmaal zo hoog als zonnewarmte. Het grote succes van PV in de afgelopen 6 jaar laat zien wat mogelijk is als er op het juiste niveau ondersteuning wordt verleend.
    Marcel Cloosterman
    Bestuurslid Holland Solar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.