Ga naar hoofdinhoud

, ,

Zonwering maakt airco overbodig

In de Haagse wijk Ypenburg is door bewoners onderzoek gedaan naar het effect van zonwerende maatregelen op de binnentemperatuur van woningen. Bij diverse woningen zijn zonwerende maatregelen geïnstalleerd en is een zomer lang gemeten wat het effect was op het binnenklimaat vergeleken met identieke woningen zonder maatregelen.

Conclusie is dat zonwering het aantal uren oververhitting tot wel 70% kan tegengaan. Daardoor blijven woningen op een milieuvriendelijke manier langer koel en is een airco niet nodig.

In hete zomers is het een uitdaging om woningen koel te houden waardoor steeds meer woningeigenaren overwegen om een airconditioner te kopen. Het onderzoek in Ypenburg richtte zich op de vraag hoe woningen ook zonder airco oververhitting kunnen tegengaan. De wijk Ypenburg (Vinex locatie uit 2000) is daarvoor heel geschikt omdat er voldoende vergelijkbare woningen zijn.

Er is gestart met een modelmatige berekening hoe de woningen opwarmen, dat bleek vooral via instraling van zonlicht door de ramen te zijn. Daarna zijn voor het onderzoek woningen voorzien van zonwerende maatregelen en is een zomer lang gemeten wat het effect was op het binnenklimaat (temperatuur en luchtvochtigheid). Naast de zonwerende maatregelen is ook zomernachtventilatie onderzocht, waarbij ’s nachts koelere buitenlucht door de woning stroomt.

Zomernachtventilatie

De conclusie van het onderzoek is dat zonwerende maatregelen tot wel 70% van de oververhittingsuren (aantal uren T>25 ˚C) van woningen voorkomen. Veruit het meest effectief zijn screens, gevolgd door raamfolie en ZHR++-glas (HR++ met extra coating op het glas dat de warmtestraling tegenhoudt). Zomernachtventilatie is een waardevolle aanvulling op zonwering, de deelnemers vonden de frisse binnenlucht in de ochtend erg prettig.

Lees hier het complete onderzoek, inclusief het verslag en de thermische berekeningen

Ook natuurlijke zonwering

Zonwering kan ook op een natuurlijke manier. Bij één woning zijn 2 terrasbomen van bijna 3 meter hoog geplaatst naast de tuindeuren. Ze zaten vol in het blad en zorgden voor veel schaduw op de ramen en gevel van de benedenverdieping. Ze houden directe warmte van de zon tegen en vergroenen en verkoelen de tuin. In de winter en herfst zijn de bomen kaal en verwarmt de zon de woning.

De Haagse wethouder Arjen Kapteijns van Energietransitie is blij dat er zo’n enthousiaste groep bewoners in Ypenburg bezig is met duurzaamheid. “Dit soort initiatiefrijke en vernieuwende ideeën helpen inwoners om de juiste keuzes te maken als ze energie willen besparen. Als gemeente stimuleren we bewoners om diverse maatregelen te nemen tijdens hele warme en koude periodes. Natuurlijk graag op een duurzame en energiezuinige manier. Met een bijdrage uit de Energie uit de wijk Challenge helpen we bewoners op weg om hun plannen daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.

3 reacties op “Zonwering maakt airco overbodig

  • Erik

    Voor meer informatie over dit onderzoeksproject op Ypenburg: website Hernieuwbare Warmte Ypenburg
    Morgenavond is er een Dag van de Warmte in CulturA & Zo te Nootdorp.

  • Het is inderdaad een een mooi alternatief. Als er geen zomer-nachtventilatie rooster is, dan is het plaatsen van een HomEvap indirect adiabatische koeler een mogelijkheid. Het heeft een gelijkwaardigheidsverklaring en levert 24/7 nachtkoeling als dat nodig is

  • Hans den Besten

    Het slimme energiezuinige glas van TNO is een mooie ontwikkeling. Dit glas bevat een, door TNO ontwikkelde, transparante thermochrome coating, die boven een bepaalde temperatuur automatisch schakelt tussen het doorlaten en blokkeren van zonnewarmte. Hierdoor blijft de zonnewarmte in de zomer buiten en wordt deze in de winter binnengelaten. Het glas beperkt het energieverbruik en daarmee kosten voor verwarming en koeling. Introductie naar verwachting in 2025.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Quatt introduceert airco op warmtepomp

Rijpende pompoen bron voor warmtepomp

Rookvrij balkon

Premium

Vernieuwde monoblock op cv-standleiding

Markplaats voor materieel

Villeroy & Boch vernieuwt projectserie Architectura