fbpx
Nieuws

Zwemmen in zonnewarmte

Met 300 thermische collectoren wordt het zwembad De Carroussel in Ommen op een duurzame manier verwarmd.

De vlakglas collectoren wekken samen 295.000 kWh aan warmte op. De installatie is aangelegd door Breman Utiliteit en geadviseerd en geleverd door Technea Duurzaam

Met 300 thermische collectoren is de installatie is één van de grootste van het land.

De 300 zonnecollectoren van het merk Thermic Energy staan op de voormalige vuilstort achter het zwembad. Met de warmte wordt het zwembad, douchewater en de verschillende ruimtes duurzaam verwarmd en daalt het energieverbruik van het zwembad met minimaal 30%. De installatie wekt 295.000 kWh per jaar aan warmte op. Dit staat gelijk aan een besparing van ongeveer 30.000m³ aardgas.

Heatpipe of vlakke plaat

Winkelman Engineering & Consultancy uit Drachten maakte in opdracht van de gemeente Ommen een plan om de benodigde warmte duurzaam op te wekken. De eerste gedachte was om heatpipe zonnecollectoren te plaatsen. In overleg met Technea Duurzaam, een gespecialiseerde groothandel, is uiteindelijk gekozen voor vlakke plaat zonnecollectoren.

De vlakglas collectoren zijn goedkoper, en minder schadegevoelig (bijvoorbeeld tegen hagel). Ook stagnatie, wanneer de installatie zijn warmte niet meer kwijt kan, speelde een rol. Wanneer dit het geval is, lopen de temperaturen bij vlakglas collectoren minder hoog op en dat is beter voor het glycol in het systeem. Ook de hogere SDE-subsidie per geïnstalleerde vierkante meter collectoroppervlak speelde een rol.

Flow verdelen

Breman Utiliteit Zwolle heeft vervolgens de collectoren in een vrije-veld opstelling geïnstalleerd. De collectoren zijn in sets van 6 stuks gekoppeld. Hierdoor is de flow over de collectoren goed verdeeld en kan de set bij eventuele service losgekoppeld worden van het totale veld. De collectoren van de Duitse fabrikant Thermic Energy zijn geleverd door Technea Duurzaam. De groothandel verzorgde voor Breman advies, calculaties en legtekeningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.