Ga naar hoofdinhoud

,

Pauzeknop voor zonnepanelen

SolarEdge levert in 2024 een ‘negatieve tariefoptimalisatie’-functie op haar techniek. Dit betekent de omvormer automatisch de stroomproductie van zonnepanelen pauzeert wanneer gebruikers voor terugleveren moeten betalen.

Met SolarEdge One, dat begin 2024 op de markt komt, haakt het bedrijf in op de ontstane situatie rondom de terugleververgoedingen die worden gehanteerd. Heb je zonnepanelen in eigendom waarmee je zonne-energie opwekt en stroom teruglevert tijdens uren met negatieve stroomprijzen? Dan krijg je geen vergoeding voor deze kWh’s, maar moet je betalen voor je teruglevering.

Het is dus goed om de eigen zonnestroom zoveel mogelijk te verbruiken (tijdens de uren met negatieve stroomprijzen). Door de zonnepanelen op pauze te zetten op juist die momenten, bespaart de gebruiker dus nog meer op energiekosten, betoogt SolarEdge.

Grote behoefte aan pauzeknop

Een pauzeknop om de zonnepanelen op pauze te zetten bij negatieve stroomprijzen verschaft consumenten meer invloed op hun energievoorziening. Uit eigen onderzoek blijkt dat 84,5% van de Nederlandse consumenten bekend is met het concept van negatieve stroomprijzen. Maar liefst 91% geeft aan grotere invloed op de energiekosten te willen uitoefenen. Ruim 88% van de respondenten zou de eigen zonnepanelen pauzeren als ze daarmee geld konden besparen.

Salderen en dynamische prijzen

De nieuwe optimalisatiefunctie is ontworpen om automatisch de productie van de omvormer te pauzeren wanneer de exporttarieven negatief zijn. Huiseigenaren met een dynamisch energiecontract kunnen de functie inschakelen op de mySolarEdge app en kosten voor de export van overtollige elektriciteit naar het net vermijden.

Verwachte opbrengst

De functie is onderdeel van SolarEdge One welke is ontwikkeld om de onzekerheid van de huiseigenaar rond de geldende tarieven te overwinnen. Dit Energie Optimalisatie Systeem maakt elke dag honderden energiebeslissingen op basis van voorspellingen van de zonneproductie, energieverbruikspatronen en elektriciteitstarieven. Het stelt huiseigenaren in staat om het gebruik van overtollige zonnestroom te maximaliseren, perioden met daluren te benutten en het energiegebruik thuis direct te optimaliseren, waardoor energie en kosten worden bespaard. De nieuwe optimalisatiefunctie is direct beschikbaar voor systeemeigenaren in de Benelux.

26 reacties op “Pauzeknop voor zonnepanelen

  • Dat vind ik nou een goede ontwikkeling. Een fabrikant die zelf initiatief neemt o.b.v. ontwikkelingen in de markt. Ik ben sinds november 2022 klant bij Tibber en heb dus een dynamisch energiecontract. Tot op heden zette ik mijn omvormer handmatig uit bij negatieve energieprijzen, maar dat kon ik alleen maar doen als ik thuis was. Ik heb de functie inderdaad gevonden in de SolarEdge-app en aangezet. De enige vraag die ik nog heb is welk bedrag is aan bijkomende kosten moet invullen. Volgens SolarEdge zijn dit transport- en andere kosten. Bij navraag aan Tibber wisten ze ook niet gelijk antwoord te geven.

    1. Jeroen

      Ik snap dat ze het niet zo makkelijk kunnen zeggen.

      Je betaalt stroomprijs + energiebelasting + variabele opslag stroom per kWh + btw

      Maar zolang je meer afneemt dan gebruikt dan kun je salderen.

      Je saldeert i.i.g. je energiebelasting, ik weet niet hoe dat zit bij Tibber en variabele opslag.

      De energiebelasting op stroom voor 2023 = €0,1524. Dus zolang de stroomprijs niet lager wordt dan -0,1524 kan je prima je zonnepanelen aanlaten staan.

      Heb je overschot aan stroom (meer opwek op jaarbasis dan verbruik). Dan kan je beter je stroom zelf verbruiken of je panelen op zulke momenten uitzetten als de stroomprijs lager is dan €0.

  • Wieb ten Wolde

    Het is natuurlijk van de zotte dat dit nodig is. Leve de privatisering, energie bedrijven die pas in actie komen als het water tot de lippen staat. Hoe lang weten we al dat dit moment aan zou breken? Groene energie? 40 jaar!

    1. Bert

      He…le..maal mee eens, energiemaatschappij moet verplicht worden decentrale opslagpunten te maken(zeker bij zonneparken)

    2. Sid

      Geld besparen door je zonnepanelen uit te zetten….wel deel hiervan begrijp ik niet. Zonnepanelen worden jarenlang gesubsidieerd, iedereen moet ze aanschaffen, dit is goed voor het milieu (klimaat) en de portemonnee. Nu moeten we de panelen uitzetten op piek momenten anders gaan we betalen voor het leveren van energie. Dit is toch de omgedraaide wereld! Ik vraag mij alleen af wie hier eens een flinke schop onder zijn reet moet ontvangen? Naar mijn idee moet de overheid hier ingrijpen en consumenten niet laten opdraaien voor slecht beleid.

      1. Freddy Soer

        Beste Sid, ik ben het helemaal met je eens.. het is echt van de zotte, dat dit schijnbaar nodig is, maar wel de verduurzamingswereld op zijn kop. Het is net zo merkwaardig, als de bewering van TenneT en de energiebedrijven, dat het electriciteitsnet “vol” zou raken.. Pure onzin, men heeft gewoon geen behoefte, om de netspanning enigzins te verlagen, zodat de door zonnepanelen geleverde stroom, altijd tegen een iets hogere dan de netspanning, meer ruimte krijgt. Uiteindelijk moet de overheid ook een flinke schop onder de arrogante reet krijgen, dat men niet sturender en dwingender optreedt hierin, en meer in het belang van ons, de burgers denkt dan in dat van de energiebedrijven.

  • Willem Vink

    Wat een rare toestand dat dit ‘moet’ om niet duurder uit te komen dan dat je verbruikt. We moeten zo nodig schone energie maken, maar ja mensen met zonnepanelen, de buurman mag uw schoon opgewekte energie niet gebruiken hoor, want dan verdient de energieleverancier te weinig misschien? Wat hebben wij hier voor maffe overheid die wil dat we met schone energie gaan werken, maar als je dat dan levert vanaf je dak, dan……….hoeft het niet meer? O je moet het zelf gebruiken…..leuk bedacht, maar ja diezelfde overheid wil dat man en vrouw beide werken, dus wanneer de panelen het meeste opleveren niet thuis zijn en dat het dus weer lastig is om de wasmachine leeg te halen en de was in de wasdroger te stoppen en het volgende wasje te draaien. Fijn hoor minister, dat je verstand in je reet zit en niet in je hoofd en we dus weer bezig zijn met niks.

    1. Jeroen

      Het probleem is dat er in de zomer op sommige momenten zoveel (zonne)stroom is dat het opgemaakt moet worden omdat anders het net overbelast raakt.

      Het is best interessant om je er eens in te verdiepen, want het is allemaal niet zo simpel als het achter je bureau vandaan lijkt.

      1. Beste Jeroen, wat is dat voor onzin, dat het net “vol” zou raken? Een lesje eenvoudige electriciteitsleer, de Wet van Ohm, zou voor de geachte bewindslieden voldoende moeten zijn, om als simpele maatregel de netspanning in de wijkstations te verlagen, waardoor meer zonnepanelen, die altijd onder een hogere dan de netspanning leveren, kunnen terugleveren aan het net. Volgens de Europese normen mag de netspanning fluctueren tussen 207 en 253 Volt, is nu 230, dus met een verlaging tot b.v. 220 V krijg je al veel meer ruimte.. Nu is er uit het oog van “energiebesparing” in de EU juist de omgekeerde tendens, om de netspanning te verhogen, want stroom onder hogere spanning vervoerd, kost minder weerstand, dus minder energie, zo is de redenering, maar dit krijgt iets van de wal keert het schip…

        1. Geim

          Als het aanbod hoger is dan de vraag, stijgt de spanning altijd, hoe laag je ook begint.

      2. Pierre

        De gewone man is weer de klos, hij moet zijn panelen uitschakelen maar de de bedrijven die de zonneparken exploiteren die hoeven het niet en kunnen lekker verder gaan met geld verdienen, daar hoor je niemand over!
        Dus er is werk aan de winkel voor het ACM want dit is pure concurrentie vervalsing.

  • Martin Koning

    En als alle consumenten-zonnepanelen automatisch op pauze zullen gaan ontstaat er dus de “dag erna” een tekort aan stroom die op de “vandaag”markt weer opgelost gaat worden door torenhoge prijzen voor commerciële aanbieders.

    De “goedkoopste” oplossing zit echt in voorspelbaarheid en stuurbaarheid door 1 partij.

  • Leon

    Het is belachelijk dat consumenten gaan opdraaien voor het slechte inkoopbeleid van clubs als vandebron. Je zou het zelfs een perverse prikkel kunnen noemen omdat ze zo meer stroom kunnen inkopen zonder naar de vraag te kijken.

  • Kurt

    Allemaal flauwe kul! Een vol energie net is vol. Leveren kan dan niet! Je ziet dat terug in je leveringsgrafiek. Dat je moet betalen voor terugleveren is gewoon klinkklare onzin. De overheid zou deze leveranciers moeten aanpakken. Overigens worden aanpassingen door de netbeheerder gedaan en NIET de leverancier. Vandebron kan dus de vergoeding gebruiken om beter te concureren. Dat zo’n uitknop nodig is in 2023 is uitermate belachelijk!

  • Jan

    Ik hoor het ze in Den Haag nog zeggen ‘lasten verlichting in 2024’.
    Ondertussen gaan we overal veel meer voor betalen nadat we eerst meerdere worsten zijn voorgehouden. Typisch Nederlands!
    Gelukkig horen wij nog bij de ‘vermogende Nederlanders ‘, maar dat is eindig.
    Maar gauw emigreren naar een beter oord.

  • Sid

    Geld besparen door je zonnepanelen uit te zetten….wel deel hiervan begrijp ik niet. Zonnepanelen worden jarenlang gesubsidieerd, iedereen moet ze aanschaffen, dit is goed voor het milieu (klimaat) en de portemonnee. Nu moeten we de panelen uitzetten op piek momenten anders gaan we betalen voor het leveren van energie. Dit is toch de omgedraaide wereld! Ik vraag mij alleen af wie hier eens een flinke schop onder zijn reet moet ontvangen? Naar mijn idee moet de overheid hier ingrijpen en consumenten niet laten opdraaien voor slecht beleid.

  • Fox

    Dit geldt alleen bij een dynamisch contract?
    Bij een variabel contact mogen ze toch slecht eens in de zoveel tijd aflezen, dus kunnen ze niet weten wanneer je moet betalen en wanneer niet.

  • Zeray

    Ik wil zonnepanelen plaatsen bij mijn huis.

  • Frans Veens

    Zonnepanelen leveren niet meer energie aan het net dan wat er aan energie wordt verbruikt op dat net. Als er niets op het zonnepaneel wordt aangesloten zal dat zonnepaneel ook geen energie leveren.

    De enige opdracht voor de netbeheerder is het geschikt maken van het netwerk voor de afgenomen hoeveelheid energie.
    Dus waarom moeten de panelen dan afgesloten worden?

  • robodoos

    Waarom particulieren het zo moeilijk maken terwijl hele weilanden volgepompt worden door multinationals en die mogen ongelimiteerd leveren. Men vraagt van particulieren mee te doen aan milieu vriendelijke omgang met stroom gas water co2 en noem maar op.
    En wat gaan we doen juist die kleine gewone man keihard bestraffen en tegen werken. Kosten laten maken omdat grote partijen wel mogen stelen. Wat is dit hier in Nederland

  • Maarten

    Zo dramatisch is dat uitzetten financieel nou ook weer niet. 1 of 2 % scheelt je dit in jaaropbrengst.
    En het is nu wel nodig, op zonovergoten dagen met een overbelast net op dat soort momenten. Jammer dat het moet, Fijn dat het kan. …

  • Reynold Maes

    Alle overtollige zonne energie die we produceren omzetten in waterstof, zodat je groene waterstof hebt ipv grijze, kan de saldering gewoon blijven en ben je dus wel echt duurzaam bezig omdat de waterstof vervolgens weer als brandstof kan worden verkocht

  • Fct Van der Meulen

    Ga gewoon zorgen dat er betaalbare accu’s komen inplaats van die onzin

  • Rommert

    Laat de energie centrales naar beneden schalen/schakelen wanneer er te veel zon is .
    Geen opslag nodig .
    Probleem opgelost.

  • Dirk-Jan Visser

    Hoezo een pauze knop?
    Overschot op het stroomnet.
    Kan de netwerk beheerder verkomen.
    Door te zorgen dat de spanning die men levert naar de huizen toe verlaagt.
    Het zijn de zonneparken, die zorgen voor de overbelasting .
    Het is altijd makkelijk om het probleem neer te leggen bij de burgers .
    De netwerk beheerders willen alleen maar verdienen.

  • Koen

    De ene vraagt 100 euro per 1000 terug geleverde kwu, de andere vraagt geld als de zon schijnt, straks haal ik ze terug van mijn dak en laat ik een nieuwe cv op gas installeren en vliegt heel die electrische verwarming terug buiten..
    Ik betaal nog liever extra dan dat ik zo met mijn voeten laat rammelen..
    We moesten allemaal van het gas, huis laten isoleren, dure investeringen maken en nog geen jaar later worden we al gestraft..
    Trouwens als ze het net terug op 220v zetten (zoals vroeger) dan is het probleem al grotendeels opgelost..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte