fbpx
Edities

Installatie en Sanitair – nummer 10 – 2017

In deze editie

In deze editie blikken we alvast vooruit naar de VSK van februari 2018. Wat kunt u verwachten van de fabrikanten in de voormalige ‘ketelhal’? Spoiler: weinig cv-ketels, veel warmtepompen. Wie zijn er genomineerd voor de VSK Awards?

Bergkerk
De acht eeuwen oude Bergkerk in Deventer voldoet aan de hoogste museumklimaatnorm. Een uitdaging voor klimaatontwerper Kor Sneller. En een grote opluchting voor de exposant die er kostbare schilderijen van beroemde meesters als Cuyp en Ruysdael ophing. De bestaande vloerverwarming met luchtkanalen kreeg een regeltechnische update. Diffuus ventileren in een monument, met een warmtepomp als ontvochtiger. Een reportage.

Leerlingen
De branche snakt naar instroom. En zo trekken opleidingen en bedrijfsscholen van installateurs weer massaal aan de nog schaars beschikbare leerlingen. Hoe gaan opleiders om met deze nieuwe werkelijkheid? We bezoeken de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, waar ROC en InstallatieWerk samen optrekken. Onder meer met een Energietransitiehuis.

Slimme IT
BINX Smartility is een installatiebedrijf 2.0. Bas Hommelink en Bart Wopereis integreren installatietechniek en de bouw in alle fasen van het proces: van aanbesteding, ontwerp en engineering tot beheer en onderhoud. Daarnaast integreert  het bedrijf  IT-middelen, zoals slimme sensoren en virtual reality in installaties. Doel: de beheer- en exploitatie van het gebouw meetbaar en beheersbaar maken. Het living-lab is ook het toneel van de nieuwe MBO-4 opleiding Smart Building.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 17,41 per maand

Direct abonneren

- Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op Installatie.nl
- Alle edities van Installatie digitaal lezen
- Alle edities van Installatie thuis ontvangen vanaf € 50,25 per maand

Direct abonneren