fbpx
Edities

Installatie – nummer 08 – 2021

In deze editie

Op vrijdag 10 december verschijnt het laatste nummer van dit jaar van vakblad Installatie. Met hierin een verhaal over vijftig koloniewoningen in het Drentse Frederiksoord. De bewoners hebben warmtepompen, 32 zonnepanelen, leven op regenwater en zijn van de riolering losgekoppeld. De eerste twee huizen gaan volgend jaar een stap verder. De bewoners krijgen thermische aardwarmte en zijn daarmee dichterbij off-grid wonen.

Maar wat kunt u nog meer van ons verwachten?

Tapwater via verdeler

Een bijzonder technisch detail bij twee duurzame flats in Wormer. De tapwaterwarmte wordt geleverd via een groep van de centrale warmtepompinstallatie. M&O Techniek legt uit hoe dit werkt, en hoe de ISDE doorslaggevend was bij dit project.

Zijn er wel ketels?

De wereldwijde grondstoff enschaarste raakt ook de kurk waar veel installatiebedrijven op drijven: de vervanging van cv-ketels. En dat in hartje stookseizoen. Hoe groot zijn de productieproblemen bij de toestelfabrikanten?

Duurzaam met de buurt

Zeventien duurzame woningen vormen een smart grid, met zonnedaken, een buurtbatterij met snellader en twee elektrische Mercedessen in de hoofdrol. Een gesprek met Adriaan Harthoorn en Yvonne van der Hulst van systeemintegrator EF Concepts.

Geen norm, wel ruzie

Ondanks alle aandacht voor een gezond binnenklimaat, komt er voorlopig geen nieuwe ventilatienorm. Wél stevige ruzie in de normcommissie. Een ontluisterend beeld van een wereld vol grote belangen.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 17,41 per maand

Direct abonneren

- Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op Installatie.nl
- Alle edities van Installatie digitaal lezen
- Alle edities van Installatie thuis ontvangen vanaf € 50,25 per maand

Direct abonneren